Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Sunday, November 29, 2009

Manuskrip MelayuDI DALAM seminar dan perbincangan sastera Melayu, ada satu perkara yang menarik perhatian saya. Ruang pemerkasaan manuskrip Melayu tidak dibincangkan secara lumat. Fikir saya barangkali tidak ramai yang mahu mengkaji berkenaan manuskrip Melayu.

Ketika Persidangan Bahasa Melayu Bahasa Dunia, saya telah bertemu dengan Dr Adi Yasran, pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM) dan berbincang dengan beliau berkenaan manuskrip Melayu.

Beliau memaklumkan bahawa usaha terhadap menjaga kreadibiliti manuskrip Melayu ini belum nampak dan beliau akan berusaha mencapainya.

Baru-baru ini ketika ke Perpustakaan Negara Malaysia, saya menyaksikan ada satu ruang dinamakan Pusat Manuskrip Melayu. Barangkali usaha ini sungguh murni dan cemerlang.

Alangkah indahnya kita dapat mengumpulkan kembali manuskrip Melayu di rantau Nusantara? Saya berdoa kepada Tuhan moga-moga cita-cita saya berada di pentas membicarakan hal ehwal manuskrip Melayu tercapai selepas saya menamatkan pengajian Ijazah Sarjana (MA) di dalam bidang manuskrip Melayu. Insya-Allah.

Ada yang menyokong usaha ini?

Mencari Modal

Tuan Rasul Amat dan Tuan Faiz Abidin yang mencari identiti

Ridwan Roslan (kiri) merupakan seorang Eksekutif Syariah Bahagian Pemakanan Halal di Batu Caves.
Lukman (kanan) merupakan seorang Penolong Pengarah (Bahagian Penerbitan),
Majlis Agama Islam Negeri Johor.


Yang pakai baju Melayu itu bukan pengantin

Biasanya modal akan diperoleh daripada perbincangan yang dilakukan. Semalam, saya bersama kawan-kawan (ex-Azhar) turun ke gelanggang dan membuka bicara berkenaan isu ini dan itu.

Pertemuan dengan perancangan bebas ini mengumpulkan beberapa orang teman yang kini sudah bertugas, yang masih menganggur dan masih mencari-cari peluang pekerjaan. Apapun, saya sentiasa mendoakan kebaikan daripada-Nya.

Dengan pertemuan sebegini sekurang-kurangnya banyak 'modal' yang diperoleh dan ada perkara yang mampu dibincangkan. Isu sekitar Dr Asri Zainal Abidin, kreadibiliti mahkamah syariah di Malaysia dan bermacam-macam lagi yang sempat kami bincangkan.

Sedia maklum bahawa dengan perbincangan tertutup ini, kita dapat mengutip pengalaman yang telah ditimba oleh kawan-kawan yang lebih dahulu menamatkan pengajian daripada kita.

Dengan perkongsian cerita ini, kita dapat tahu lubuk-lubuk penting untuk mendapatkan pekerjaan (terutama bagi yang masih belum mendapat pekerjaan).

Sesungguhnya setiap sesuatu itu adalah rahsia Allah Taala.

Saturday, November 28, 2009

Rindu Seorang Sahabat

KAVER untuk filem terbaru 'Piramid Hati Kita'. :)

ABDUL MALIK TAMRINAN, seorang teman yang amat saya akrabi ketika berada di Mesir. Pernah tinggal sebumbung dengan beliau pada September 2005. Akhirnya kami terpaksa berpisah pada akhir bulan Disember 2007.

Barangkali itulah suratan yang ditetapkan. Walaupun semenjak akhir 2007 kami berpisah, kami masih lagi berhubung. Dan barangkali waktu itulah saya mengerti bahawa saya terlalu sibuk bekerja sebagai seorang pemimpin pelajar sehingga memaksa perpisahan itu berlaku.

Gambar ini ada dalam koleksi peribadi saya. Kini sahabat saya, saudara Abdul Malik sudah berada di tahun tiga. Moga-moga beliau cepat pulang menghabiskan pengajiannya.

Gambar di atas juga adalah ketika kami bersama rombongan ke Piramid, Giza pada bulan Januari yang lalu. Waktu itu, peperiksaan semester ketujuh saya tamat. Akhirnya, peluang saya bersama kawan-kawan dapat diselesaikan dengan sempurna.


Friday, November 27, 2009

Persuratan Baru Dalam 'Sebuah Rahsia Merdeka'

DALAM karya saya yang berjudul Sebuah Rahsia Merdeka, barangkali teori Mohd Afandi Hassan melalui Gagasan Persuratan Baru telah dipamerkan.

Apabila berbicara berkenaan persuratan baru, nilai wacana merangkumi 80% berbanding 20% adalah nilai cerita.

Lihat contoh di bawah :

Aku ketawa kecil. Pernah jua aku, terpijak jubah labuh seorang wanita arab di sini. Bukan disengajakan. Koyak sedikit. Sejujurnya, aku lihat wanita itu memang sedikit berang, tetapi demi meredakan keadaan, aku minta maaf di atas perkara yang telah terjadi. Orang-orang Mesir bukannya semua yang berang dan masam mencuka. Walaupun kebanyakannya sebegitu, tetapi ada yang lebih lembut daripada orang-orang Malaysia.

Jiwaku lega seketika. Tiada langsung maki hamun yang dituturkan padaku. Mungkin, wanita arab tadi melazimi firman Allah Taala dalam surah al-Nahl ayat 126 : Dan sekiranya kamu bersifat sabar itulah kebaikan bagi orang-orang yang bersabar. Bukankah sabar itu sifat mulia?

Sabar amat pahit dirasai tetapi hasilnya manis sekali. Itulah ungkapan yang sering didengar saban hari, namun manusia selalu kecundang di sebaliknya. Rasulullah s.a.w. amat menekankan erti sabar dalam hidup. Baginda telah membuktikan bahawa kejayaan baginda adalah berbekalkan kesabaran yang kuat sehingga golongan kafir Quraish menerima Islam kerana terpikat dengan kelembutan dan kesabaran baginda.

Hal ini pernah dibuktikan di dalam sejarah perjuangan baginda dan kisah-kisah yang pernah berlaku pada zaman Rasulullah sendiri. Satu ketika, sebelum memeluk Islam Zaid bin Sa’amah telah datang menagih hutang kepada Rasulullah secara kasar iaitu dengan memegang bahu dan menarik baju Rasulullah serta meluahkan kata-kata, “Kamu bani Abdul Mutalib yang sukar membayar hutang”, lantas Zaid diherdik oleh Saidina Omar dengan mengeluarkan kata-kata yang kasar. Rasulullah tersenyum kemudian berkata, “Antara aku dan Zaid bukanlah cara begini kau lakukan wahai Omar. Sepatutnya kamu menyuruh aku supaya menjelaskan hutang dengan baik dan kamu menasihati Zaid supaya menerima penjelasan hutang dengan baik,” kemudian Rasulullah menjelaskan keadaan sebenar dengan katanya, “Sesungguhnya baki dari hutang itu tiga cupak lagi”, lalu Rasulullah menyuruh Omar membayar dan diganda selain dari hutang itu dua puluh cupak lagi.

Peristiwa itu meninggalkan kesan yang mendalam di jiwa Zaid serta menjadi impian untuk mendekati Rasulullah. Akhirnya, peristiwa itu membawa dorongan kepada Zaid untuk memeluk agama Islam. Kisah ini aku simpan elok-elok di dalam memori sendiri. Sekurang-kurangnya aku mengerti erti sabar dalam hidup.

Petikan cerpen Sebuah Rahsia Merdeka karya Syafiq Zulakifli.

Apabila memperkatakan soal persuratan baru, ramai pengkritik-kritik sastera amat tidak bersetuju dengan teori yang diperkenalkan oleh Mohd Affandi Hassan. Ini kerana, teori tersebut hanya mementingkan nilai wacana dan ilmu semata-mata tanpa memperdulikan jalan cerita yang mengangkat aspek ketekunan di dalam karya sastera.

Justeru, apa juga pemahaman kita terhadap teori sastera ini, percayalah bahawa selagi sastera dan cerita itu bersifat hasanah dan membawa kebaikan, mengapa kita tidak menjadi pengarang hasanah? Usah bertikam lidah mengatakan teori-teori kita sahaja yang betul dan tepat!


Surat-Surat Untuk Faizal Sabhon

Assalamualaikum w.r.b. dan Salam Idul Adha,

Didoakan agar saudara berada di dalam keadaan sihat dan sejahtera hendaknya lebih-lebih lagi kita di dalam bulan Zulhijjah yang penuh barakah ini.

Saudara yang budiman,

Saya baru selesai membaca artikel saudara yang berjudul PMRAM raih simpati . Terima kasih di atas komentar yang saudara berikan terhadap isu mahasiswa kita di Mesir.

Barangkali niat saudara ingin meneruskan penulisan sehingga kepada episod empat saya hargai. Barangkali juga saudara maklum bahawa saya adalah salah satu entiti daripada anggota PMRAM. (Walaupun kini sudah tiada kena-mengena dengan mereka).

Oleh kerana saya adalah entiti daripada mereka dan saya pernah menakhodai pergerakan mahasiswa ini, saya perlu jelaskan kepada umum agar mereka yang hanya memakai pandangan saudara sahaja barangkali akan terfikir bahawa, PMRAM sebenarnya yang sengaja membuka isu.

Saudara yang budiman,

Percayalah bahawa krisis mahasiswa kita di Mesir tidak akan berakhir selagi kedua-dua pihak sama ada PMRAM ataupun JPMK tidak berlapang dada menerima hakikat pentadbiran masing-masing.

Masing-masing saling menuduh dan mereka mahukan kemenangan semata-mata. Apatah lagi isu yang sudah reda ini sengaja saudara api-apikan kemarahan mahasiswa kita sehingga menghasilkan artikel bersifat provokasi.

Pernahkah saudara terfikir bahawa saudara dihantar ke Mesir dengan pembiayaan MARA adalah semata-mata menuntut ilmu, meneruskan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana dan menjadi mahasiswa cemerlang. Pastinya, itulah yang diharapkan oleh entiti kerajaan juga MARA sebagai penyumbang besar saudara melanjutkan pelajaran.

Realitinya, mahasiswa Ijazah Sarjana tidak lagi akan bersuara di khalayak kerana ingin menumpukan perhatian kepada tesis pengajian dan memperdalamkan ilmu mereka. Justeru, adalah lebih elok saudara juga begitu. Penumpuan di dalam bidang pengajian lebih aula daripada terus memperkatakan isu mahasiswa yang hanya mendatangkan marah sahaja. Saya tidak pasti apakah saudara dibayar oleh NUMRAM (Kelab UMNO Mesir) kerana Badan Penerangan mereka langsung tidak bersuara. Barangkali mereka penakut dan memang bisu!

Saudara yang banyak berkorban,

Percayalah bahawa sikap kesarjanaan kita mencerminkan jiwa kita yang sebenar. Jika saudara terus memperjudikan dan mempertaruhkan emosi semata-mata, saudara akan tersepit ke dalam jurang yang pastinya akan diperlekeh oleh bangsa dan agama.

Sebab itu saya secara jujur tidak bersetuju sekiranya saudara membuka dan terus melanjutkan isu yang pastinya tidak akan berakhir dengan aman dan tenteram.

Marilah sama-sama kita berdoa agar PMRAM terus releven sebagai sebuah persatuan yang memberikan kebajikan kepada mahasiswa. Jika PMRAM hanya syok sendiri dan mengatakan bahawa mereka sahaja yang betul, kita nasihatkanlah. Jika JPMK hanya duduk gembira mendengar perintah daripada pihak atas, kita maklumkanlah bahawa kuasa itu hanya di dunia semata-mata.

Percayalah bahawa jika semua pihak menjalankan tanggungjawab masing-masing pasti kita akan terus aman dan sentosa.

Sekian, terima kasih.

Wassalam.

Tambahan :
Mohon maaf dalam keriuhan bulan Zulhijjah yang mulia ini.


Thursday, November 26, 2009

Menjelang 1 Dekad

PASTINYA tahun 2010, PTS Publications akan terus berjuang dan berdaya saing. Saya meramalkan akan berlaku kejutan kepada syarikat penerbitan ini.

Saya akan membawa usul-usul baharu selepas 1 dekad pengurusan PTS berjalan. Tahniah kerana PTS adalah sebuah syarikat penerbitan buku Melayu terbesar hari ini.

Ada yang mahu beri komentar selepas 1 dekad ini dipersilakan. Saya akan majukan pandangan saudara kepada pentadbiran.

Hukum Solat Jumaat Sekiranya Hari Raya Hari Jumaat

TERBELALAK saya apabila perkara ini dibincangkan di dalam facebook. Rupa-rupanya ada juga kebaikan yang besar di dalam dunia canggih-manggih ini.

Apakah hukum solat Jumaat sekiranya Hari Raya jatuh pada hari Jumaat?

Jika saudara ingin melakukan rujukan, buka di sini

Bermain Pentas Drama TV

SEMENJAK tahun 2008, saya sudah pasang niat dan cita-cita menghasikan manuskrip drama TV. Tetapi saya amat tidak serius menukangnya kerana tiada insan yang mahu membimbing. Akhirnya saya membawa diri ke arus penulisan genre cerpen dan puisi.

Novel masih membeku di dalam laptop kerana tidak dapat saya menghabiskan jalan ceritanya. Barangkali bermain dengan aksara panjang saya kaku.

Baru-baru ini, ketika ke Anugerah Media Islam Negara (AMIN) yang memberi penganugerahan kepada penulis skrip drama, penerbit drama, pengarah drama; tiba-tiba hati saya terusik.

Hati saya berkata,"Jika saya salah seorang daripada mereka apa salahnya?"

Oleh kerana saya fikir, menulis skrip drama adalah salah satu daripada medium dakwah pantas yang paling berkesan, mengapa tidak saya menulis skrip drama? Sebagai contoh, drama Nur Kasih di TV setiap hari Jumaat di tunggu-tunggu oleh sebahagian besar penonton di Malaysia, ini menunjukkan drama berunsur Islam sudah mula dinantikan oleh penonton kita.

Oleh hal yang demikian, saya sedang mencari-cari peluang berguru menulis skrip drama walaupun sebenarnya saya sudah hampir selesai menuntut ilmu dengan beberapa orang teman yang terjun ke dalam industri ini.

Saya yakin bahawa PTS Publications & Distributions akan membuka anak syarikat yang menguruskan hal ehwal drama TV dalam masa 5-10 tahun dari sekarang. Oleh hal yang demikian, tugas-tugas mengarang skrip drama perlu ada yang memakarinya agar PTS tidak kontang untuk mendapat idea.

Tambahan :

1. Saya pernah berbual dengan CEO HPA Industries Sdn. Bhd. yang mempunyai lebih 10 buah anak syarikat. Beliau memaklumkan kepada saya, "Kami di dalam perancangan membuka anak syarikat berunsur drama TV dalam tempoh terdekat."

Tahniah buat rakan-rakan niaga yang amat sayang industri filem dan drama.

2. Kadang-kadang, apabila setiap hari menghadap manuskrip (novel), kita yang mahu mengarang novel pun jadi terbantut. Sebab itu, Faisal Tehrani menulis dua buah manuskrip novel diselangi dengan satu manuskrip drama.


Wednesday, November 25, 2009

Filem '2012' Hancurkan Pemikiran Umat Islam


BARANGKALI mereka (umat Islam ataupun bukan) menyangka bahawa gambaran yang ditunjukkan berlakunya bencana sebelum kiamat adalah sebagaimana yang dirakamkan di dalam filem 2012.

Saya amat tidak berpuas hati kerana filem ini sebenarnya telah dijadikan karya besar dan lebih satu juta orang menontonnya.

Dari satu sisi yang berbeza, tarikh 21 Disember 2012 yang diceritakan akan berlakunya hari kiamat juga menyalahi akidah orang Islam. Apakah tarikh tersebut signifikan dengan ketentuan Allah.

Jikalau mereka yang tidak memahami asas agama dengan kukuh, maka filem ini telah merosakkan sebahagian daripada akidah umat Islam dan barangkali terus menghancurkan pegangan tauhid yang selama ini dipegang oleh mereka.

Ada beberapa perkara yang saya amat tidak bersetuju kerana saya orang Islam dan memahami asas dan bagaimana pembentukan Islam itu berjalan. Walaupun dari sisi yang lain, filem ini sekurang-kurangnya menyedarkan umat Islam bahawa kiamat itu pasti akan datang.

Benarkah bencana kiamat itu datang secara beransur-ansur? Apakah kita ketahui apabila tiupnya sangkakala Israfil itu, maka hancurlah bumi ini.

Apapun, tahniah kerana 2012 amat adventure sifatnya.

(Macam nak tengok lagi sekali)

Tuesday, November 24, 2009

Deklamasi Puisi

INI adalah kali ketiga saya mendeklamasikan puisi. Kali ini di hadapan tetamu dari luar negara. Ada yang datang dari Singapura, Brunei, Indonesia, Thailand dan tetamu dari Malaysia.

Di hadapan Puan Fauziah Nawi (pelakon), di sisi penyair tegar tanah air Lim Swee Tin, Ahmad Sarju, warga Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA) dan ramai lagi.

Puisi yang saya sampaikan adalah puisi yang pernah saya karang di Mesir. Puisi itu pernah saya bacakan di Asrama Rumah Johor, Kaherah tetapi menukar beberapa diksi dan menerbitkannya ketika di Malaysia.

Karya ini dibukukan dalam Antologi Penyair Muda Malaysia Indonesia sempena Pertemuan Penyair Nusantara ke-3 ini.

2
Komitmen

Selepas dua bulan berada di Kuala Lumpur, ada satu perkara yang menjadi fikiran. Ia bersangkutan dengan masalah komitmen peribadi. Saya harus melunaskan beberapa tanggungjawab termasuk hal ehwal sastera dan khidmat kepada masyarakat.

Tetapi seringkali ada sesuatu yang menjadi dilema. Barangkali hari ini boleh saya duduk diam lagi, tetapi selepas enam bulan pasti lebih macam-macam karenah.

Baru-baru ini saya turun ke bersama rakyat di Gombak, Selangor. Mereka meluahkan perasaan mereka dan memaklumkan bahawa anak-anak khusus di Gombak bermasalah dan perlu ada pihak yang datang membantu seperti memotivasikan, menyedarkan mereka dan bermacam-macam lagi. Ada yang ponteng sekolah, ada yang tidak mahu belajar dan ada pula yang mengedar dadah. Saya perlukan rakan-rakan untuk sama-sama membantu rakyat kita di sini. Jika mahu diharapkan pada saya seorang, barangkali saya hanya berkata, "saya sudah jalankan tanggungjawab saya."

13 Disember nanti, saya diamanahkan untuk menjadi jawatankuasa bersama rakyat di kawasan Gombak. Acara khatan beramai-ramai. :)


Monday, November 23, 2009

Penulis Skrip Muda


Ini wajah Saudara Fairuz Padoli atau nama penanya MF Kencana. Beliau adalah mantan peserta Minggu Penulis Remaja 2006. Di dalam usia yang terlalu muda ini, beliau telah menulis lebih sepuluh skrip drama dan telefilem.

Antara karya beliau yang sudah dihasilkan adalah :

1.RENJIS
(Astro Ria-13 Episod)

2.CUCI SERIES
(RTM-26 Episod)

3.BISIKAN SUBUH
(TeleTV3-olah Skrip)

4.TOK KETUA KG BATANG BURUK
(Astro Warna-26 episod)

5. NAK BALIK RAYA'
(Tele Aidilfitri 2009-RTM 2)

6. Angguk2-Geleng2
(RTM 2,episod 26 saja)

7. RIAS MUTIARA
(RTM 2 -26Episod)

8. PSIKO PSIKIK
(RTM 2- tele)

9. AGI IDUP AGI NGABAN
(RTM 2- 13 episod)

10. DATIN WAN ABE HARI RAYA
(TV 3-tele)

11. SI RAMLI
(Astro Prima-Tele)

12. TUN FATIMAH
(Astro Citra -8 episod)


Penyair Di Menara KL

HARI kedua acara, semua peserta di bawa naik ke atas Menara Kuala Lumpur secara percuma. Terima kasih kepada Menara KL yang menaja secara percuma menaiki bangunan setinggi 421 meter tinggi dari bawah. Jika tidak 'kopak' duit kami sebanyak RM38 (dewasa) untuk menaikinya.

Selepas tamat berlegar di atas, kami turun ke bawah dan memulakan acara baca puisi di Laman Santai tingkat 1.

Di atas puncak ini, saya sempat mengarang sebuah sajak,

BANGUNAN ANGKUH

Ini sebuah ciptaan
yang maha angkuh.

Lihat bumi di bawah
pantas telinga mendengar
orang-orang tunjuk
itu MARA
itu CIMB
itu bangunan bagai telefon bimbit.

Pastinya,
ini bangunan angkuh negara.

Menara KL
21--11-2009


Mencari Kerja Kosong

SAYA ingin berbicara isu seputar dunia mencari kerja untuk graduan. Selepas pelbagai talian saya terima sehingga ada yang minta kerja sini dan sana tetapi masih belum ada rezeki, saya fikir saya perlu berkongsi sesuatu.

Saudara teman-teman yang budiman,

Kalian tidak boleh samakan apa yang ada pada saya dengan apa yang ada pada saudara. Sepatutnya, selepas tamat belajar (lebih kurang sebulan) sahaja, saudara perlu mencari kerja. Fikir saya, jika kalian lebih dari sebulan tidak mendapat kerja sebenarnya kalian 'memilih kerja'.

Oleh kerana isu kerjaya ini amat sensitif dan takut-takut tulisan saya ini bersifat ambitious, saya hanya memberikan panduan sahaja.

Kalian tidak perlu bersusah payah membeli buku panduan mencari kerja. Panduan ini juga saya perlu sampaikan kepada teman-teman yang masih belajar dan akan bekerjaya setahun atau dua tahun dari sekarang.

Pertama : Kategori Mereka Yang Sudah Tamat Belajar

1. Berkomunikasi dengan orang lain

Apabila saudara sudah tamat belajar, jumpa atau carilah teman-teman lama atau individu yang saudara amat kenali. Jualkan apa yang ada pada saudara. Jika saudara baru pulang dari Al-Azhar, beritahu mereka, 'saya sudah tamat belajar.'

Peluang berkomunikasi dengan orang lain boleh memberikan peluang kepada kita untuk meluahkan dan memberitahu bahawa kita masih lagi tidak ada kerja dan perlu mendapatkan kerja secepat mungkin.

2. Libatkan diri dengan program masyarakat

Apabila saudara sudah tamat belajar, saudara turun ke program-program khidmat masyarakat. Saudara berhubung dan menjalinkan hubungan di antara satu sama lain. Bertemu dan saling bertukar pandangan. Usah hanya duduk membatu dan membisu. Keluar dari rumah yang saudara sudah puas duduk berehat.

Saudara perlu fikir di luar kotak bahawa dengan melibatkan diri dengan program masyarakat sebenarnya saudara telah mendapat lebih dari 10 orang rakan baru dan pekerjaan baru sebenarnya.

3. Ketuk mana-mana pintu

Fikirlah secara positif bahawa rezeki itu ada di mana-mana. Saudara jangan ketuk pintu kerajaan dahulu kerana pastinya panggilan untuk berkhidmat dengan kerajaan mengambil masa dan tempoh yang lama. Proses panggilan temuduga pegawai kerajaan perlu melalui satu litar pusingan.

Tahukah saudara bahawa panggilan untuk j-Qaf sudah ditutup kerana lambakan sedang berlaku?

Saudara pergilah ke mana-mana syarikat swasta yang sedang mempamerkan jawatan kosong dan masuk ke ruang yang masih luas terbuka.

Kedua : Mereka Yang Masih Belajar Dan Akan Bekerja

Nantikan sambungan...

Sunday, November 22, 2009

Saya Bukan Pegawai Kementerian!

Wajah tiga orang penulis muda yang aktif mengarang. Salah seorang dari mereka adalah pelajar ASWARA tetapi hidup mewah sepanjang menuntut ilmu kerana menulis skrip drama dan filem.SEBETULNYA, lidah kelu berbicara sepanjang tiga hari di Dewan Bahasa dan Pustaka, saya seringkali di sapa sebagai seorang pegawai kementerian.

"Saya seorang editor di PTS", saya mengambil peluang menjawab persoalan yang diajukan.

Beberapa bentuk soalan itu adalah :

"Saudara dari Kementerian mana?"

"Adik di Dewan Bahasa Pustaka bahagian mana?"

"Sudah lama bertugas di DBP?"

***

PERTAMA, saya harus mengucapkan terima kasih kepada PTS yang menempatkan saya di bahagian urusan sastera. Saya mampu turun bersama teman-teman penulis sama ada menulis novel, puisi mahupun cerpen.

Saya mampu bertukar-tukar pendapat bersama penulis skrip drama dan filem, penyair dari kepulauan Borneo.

Puan Nisah Haron berseloroh, "Syafiq jadi wakil PTS di semua program sastera ya!"

Sepanjang berprogram selama tiga hari ini, saya bukan hanya membawa identiti sebagai seorang jawatankuasa PENA yang menjadi penganjur utama, malah saya membawa identiti seorang editor PTS. Teman-teman penulis memuji-muja PTS di atas perkembangan pesat penerbitan bukunya. Saya turut berbangga kerana berada di antara sebahagian daripada keluarga PTS.

Alhamdulillah, sepanjang tiga hari di Dewan Bahasa dan Pustaka, saya fikir lebih dari lima orang pengarang yang sudah berjanji menerbitkan karya dengan saya dan menghantarnya kepada saya. Insya-Allah, saya akan membantu penulis untuk membangunkan karya-karya mereka dan dibaca oleh generasi hari ini dan akan datang. Ada juga penulis yang saya sudah ajarkan mereka menulis karya best-seller.

Mempengerusikan majlis

Dato' Johan Jaafar kini sebagai CEO Besar Media Prima. Empat stesen TV swasta di bawah pentadbiran beliau.

HARI ini, kali pertama suara saya berkumandang di pentas Dewan Bahasa dan Pustaka bagi mempengerusikan majlis penutup program. (Semalam hanya mempengerusikan majlis secara santai)

Gementar seluruh anggota dirasai. Di hadapan Dato' Johan Jaafar selaku Pengerusi Lembaga Pengelola DBP, setiap butir kata perlu disusun dengan kemas lebih-lebih lagi saya berada di hadapan pakar-pakar bahasa.

Pegawai kanan DBP juga berada di dalam acara tersebut. Ketika saya mengarang pantun acara majlis, saya perlu memilih kata yang terbaik supaya tidak disalah ertikan.

Sesungguhnya pengalaman berada di hadapan tetamu kehormat besar negara sudah lama saya tidak hadapi. Kali terakhir pun, ketika di Mesir di hadapan YB Dato' Zainal Abidin Osman, Exco Agama Kerajaan Negeri Johor.

Sungguh ini sebuah pengalaman.

Brunei Tuan Rumah ke-4

Selepas Kuala Lumpur, persidangan bersetuju memilih negara Brunei Darus Salam untuk menjadi tuan rumah bagi acara tahunan ini.

Catatan seterusnya : Berpuisi di Menara KL


Nol

SAYA tiada catatan untuk waktu ini. Saya perlu ke Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur. Hari ini program terakhir Pertemuan Penyair Nusantara ke-3, di Kuala Lumpur.

Pada acara penutup dan majlis terakhir nanti, saya ditugaskan sebagai Pengerusi Majlis di hadapan Dato' Johan Jaafar.

Doakan segalanya berjalan dengan lancar, insya-Allah.

Risau!

Friday, November 20, 2009

Hal Ehwal Sastera

Inilah wajah manis Saudari Ummu Hani Abu Hassan. Beliau anak Cikgu Abu Hassan Morad yang merupakan CEO Syarikat Penerbitan Galeri Ilmu Sdn. Bhd. Kak Ummu juga merupakan penulis novel dan penulis skrip drama. Drama beliau yang akan ditayangkan nanti adalah Nurul Iman. Drama ini bakal meletup sebagaimana drama bersiri Nur Kasih di TV3 kerana drama ini melalui penggambarannya di Syria.

Moga-moga dengan ikatan persaudaraan ini, pelbagai projek yang boleh diusahakan bersama.

***
SAYA perlu berkongsi rasa pada pembaca saya yang budiman.

DALAM pertemuan saya bersama dengan penyair dan penulis dari Singapura, kami sama-sama berbincang tentang sastera Islam pada hari ini. Isu teori sastera yang bermacam-macam sehingga memeningkan kepala pengarang.

Petang pula, saya berkongsi akal dengan Kak Ummu Hani dan Abang Lutfi Ishak tentang sastera Islam dan bagaimana sastera Islam ini diterjemahkan. Banyak pro-kontra yang dibualkan bersama. Abang Lutfi berhasrat akan membawa pentadbiran PENA 2010 dengan program wacana bulanan yang membincangkan hal ehwal sastera. Jika hari ini rancangan HUJAH di TV9 mendapat tempat, mengapa tidak isu dan hal ehwal sastera dibincangkan dengan lumat.

Kemudian, kita akan menjemput wartawan dan media untuk membuat liputan program kita yang pastinya akan panas itu. Rupa-rupanya politik sastera ini lebih hebat daripada politik tanah air.

Sebelah malam, saya telah berbual-bual dengan penulis dari Malaysia yang mengarang sastera sains. Oleh kerana saya editor di dalam kepakaran itu, saya sempat menjadi jurupandu membuka sesi perbincangan.

Aduhai! Kecilnya dunia ini. Rupa-rupanya ada sebuah syarikat penerbitan yang sudah membuat kezaliman pada penulis. Karya yang dihantar kepada syarikat penerbitan itu rupa-rupanya karya yang sedang diuruskan oleh saya juga!

Cerita lanjut saya akan maklumkan bersama pentadbiran PTS nanti.


Pertemuan Penyair Nusantara ke-3

Forum yang panas dengan soalan mantap para penyair nusantara
Dari kiri : Wakil Singapura, Wakil Malaysia, Pengerusi, Wakil Brunei, Wakil Thailand, Wakil Borneo, dan kerusi kosong ada Wakil Indonesia

SAYA baru pulang dari program "Pertemuan Penyair Nusantara ke-3" yang diadakan di Dewan Bahasa dan Pustaka. Gambar-gambar menarik saya akan uploadkan di facebook selepas tamat program insya-Allah.

Hari pertama ini sungguh banyak pengalaman baharu. Pengalaman sebagai seorang pengatur acara besar peringkat nusantara. Awal-awal pagi lagi rupa-rupanya saya duduk di sebelah Encik Isa Kamari (Singapura) yang kini sudah bergelar Sasterawan Negara Singapura. Di Singapura, Anugerah Sastera Negara dipanggil Anugerah Tun Sri Lanang.

Sungguh ini adalah sebuah pengalaman penting yang saya harus coretkan. Selepas solat Jumaat, saya memilih tiga buah buku dibeli secara percuma di Dewan Bahasa dan Pustaka kerana saya memenangi baucer sebagai pemenang Sayembara Deklamasi Puisi yang dianjurkan di Auditorium DBKL baru-baru ini.

Saya kagum melihat teman-teman dari Indonesia, Brunei dan Thailand. Oleh sebab banyak perkara yang perlu didokumentasikan, saya tidak tahu bagaimana seronoknya program itu.

Esok, saya akan berada di Menara Kuala Lumpur pula untuk acara deklamasi puisi di sana.

Maaf kerana catatan ini terlalu ringkas.

Suara Dari Dinding Rumah IniSAYA amat mencintai karya Habiburrahman El Shirazi ini. Betapa benar, dalam ripuh seorang pengarang saya tidak menyangka bahawa karya ini akan difilemkan.

Sejak sebulan yang lalu, saya mengketik butang youtube. Mencari filem 'Ketika Cinta Bertasbih' ini. Saya ingin menontonnya selepas berbulan-bulan ditayangkan di Indonesia; kemudian corong-corong radio sentiasa memutarkan lagu yang menjadi tema filem itu.

Syukur, dengan kemudahan internet yang begitu pantas, saya akhirnya dapat menonton filem ini. Saya teringatkan bandar Kaherah yang menjadi lokasi pengambaran filem ini. Saya teringat Al-Azhar, teringatkan Iskandariah, amat teringatkan itu dan ini.

Aduh, betapa kerinduan padamu Al-Azhar sedang berputik di dada ini. Namun, saya hanya mampu sangkutkan ranting kerinduan itu dibibir sahaja.

Teringat lagi, hampir dua tahun yang lalu ketika menyertai Bengkel Menulis Novel Best-Seller bersama Habiburrahman (Kang Abik), banyak panduan dan pengalaman diceritakan kepada kami selaku peserta, bagaimana menghasilkan novel yang sememangnya top-seller.

Saya teringin benar menulis karya besar untuk ditatap oleh generasi mendatang. Sekurang-kurangnya selepas Malaysia sudah menjadi ladang baharu bagi peminat fiksyen Islami, saya termenung panjang dan memikirkan jalan terbaik ke arah itu.

Mudah saya membuat kesimpulan. Drama 'Nur Kasih' yang berlatar belakangkan konsep Islam sedang digilai oleh remaja dan golongan dewasa hari ini.

Saya masih teringat lagi teman serumah saya (rumah sewa sekarang), ketika itu beliau ingin keluar ke kedai membeli makan malam, sempat beliau berpesan;

"Tolong tengokkan Nur aku ya!" - merujuk kepada watak Nur yang sedang berlayar di kaca tivi.

Oleh sebab pengaruh novel fiksyen Islam sudah berkembang di Malaysia, mengapa saya bukan sebahagian daripada mereka?

Tambahan :

1. Baru-baru ini, teman-teman di PTS berebutkan saya. Litera minta saya hantarkan manuskrip novel kepada mereka, kata Kak Asma : "Blogmu, cerpenmu, puisimu telah kubaca, hanya manuskripmu sahaja yang belum diterima. PTS Pro juga menjeling-jeling untuk saya menghasilkan novel usahawan, Islamika pula membawa saya ke dunia fiksyen mereka, dan yang paling terkesima bos saya; Tuan Nazri mengingatkan :

"Syafiq, kalau mahu bekerja di atas lantai, lupakan tanggungjawab pertama anda iaitu menghantar manuskrip ke unit sendiri."

Saya diam panjang. Tetapi sempat berfikir lawak Tuan Nazri itu. :)

2. Semalam saya dilamar oleh sebuah syarikat penerbitan untuk digandingkan saya dengan seorang selebriti TV3. Saya juga sedang memohon membuat pertimbangan dan akan memberikan keputusan selepas hari raya haji nanti.


Thursday, November 19, 2009

Macam-Macam Hal

Bilalah pula saya akan ke sini?

Syafiq Zulakifli Di Sana-Sini 2


Laporan akhbar berkenaan Umbara Sastera dan Bengkel anjuran Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN) di sini.

Saya terharu menerima mesej dari kawan-kawan.

Wednesday, November 18, 2009

Terima Kasih PNM


PETANG tadi, saya ke Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Jalan Tun Razak. Saya mengambil senaskhah Antologi Cerpen Kemerdekaan yang telah diterbitkan oleh PNM.

Terima kasih saya ucapkan kepada PNM. Selepas lebih setahun menunggu penerbitannya, usaha murni PNM ini saya amat hargai.

Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan yang menjadi peneraju utama di dalam memastikan karya jawi ini ditempatkan ke seluruh negara saya amat hargai dan ucapkan terima kasih.

Apa yang saya inginkan adalah tulisan jawi tidak mati dan akan kekal berdiri megah sebagai sebuah warisan dan budaya orang Melayu-Islam di Malaysia.

Tulisan jawi perlu dijaga dengan sebaiknya.

Saya telah bersembang-sembang dengan pegawai PNM, Puan Nor Azila di dalam memastikan pengaruh tulisan jawi ini perlu diperkembangkan dengan sebaiknya.

Saya mohon maaf kepada teman-teman yang ingin mendapatkan naskhah ini. Saya difahamkan bahawa karya ini hanya terdapat di Perpustakaan Seluruh Negara termasuk perpustakaan awam dan perpustakaan desa.

Karya ini diedarkan secara percuma oleh PNM. Jika kalian teringin membaca karya-karya pemenang Sayembara Penulisan Cerpen JAWI ini, bolehlah baca di perpustakaan awam.

Tambahan :

HARI JUMAAT (20 November 2009), karya saya bersama penulis-penulis dari Indonesia, Singapura, Thailand, Malaysia, Brunei akan dirasmikan di Dewan Bahasa dan Pustaka.


Apa Yang Saya Mahukan Sebagai Seorang Penulis?

SAYA fikir wajar saya maklumkan apa yang tersirat di dasar hati. Sekurang-kurangnya mereka yang tidak sehaluan dengan saya mempertimbangkan apa yang ingin dilontarkan.

Mengapa susah-susah saya jadi penulis? Mengapa saya berpeluh-peluh untuk mengarang walaupun dalam keadaan seksa?

Saya ada jawapan tersendiri.

1.Jikalau ada hasil mahsul (tulisan) yang saya hasilkan boleh mendatangkan marah, maafkan saya.

2.Ada tujuan dan matlamat mengapa saya harus bersuara. Mengapa saya harus membawa suara ini di tengah-tengah arus gelombang yang masih belum berakhir. Saya tidak pasti, bilakah PMRAM hanya dijadikan agen dihina dan dicaci oleh kerajaan.

3.Saya pernah duduk semeja dengan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi di Mansurah pada tahun 2008. Kecewanya rasa hati di hadapan ratusan mahasiswa saya diherdik sebegitu sahaja.

4.PMRAM diletakkan di bawah telapak kaki mereka sahaja.

5.Menyucikan jiwa-jiwa yang amat benci pada PMRAM adalah sesuatu proses yang masih tidak akan berakhir.

6.Apakah kerajaan hanya menjadikan alasan PENDAFTARAN sebagai batu penghalang kepada sebuah persaudaraan?

7.Oleh hal yang demikian, selagi PMRAM hanya dianak-tirikan, selagi itulah saya akan bersuara. Saya akan mengarang hal ehwal keduniaan PMRAM.

8.Saya amat benci, dalam pertemuan-pertemuan rasmi, kedua-dua pihak (PMRAM-JPMK) beramah mesra. Tetapi di belakang pertemuan, caci maki yang wujud.

9.Oleh hal yang demikian, tidak ada sebab saya bersuara sehingga (pada hari ini) saya tidak ada kena-mengena lagi dengan PMRAM.

10.Tetapi, saya berfikir jika bukan saya yang ingin membawa isu PMRAM ini, siapalah lagi yang boleh diharapkan.

11.Jawapan Menteri Pengajian Tinggi di Parlimen sudah menunjukkan beliau amat membenci dengan PMRAM (melabel pelajar persendirian).


Tuesday, November 17, 2009

Jawapan Balas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia

HARI INI, YB Dato' Saifuddin bin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia telah menjawab surat e-mel yang saya hantar kepada beliau. Terima kasih Dato' kerana sudi menjawab soalan saya.

Oleh kerana isu ini sudah dibawa ke Parlimen, barangkali Dr Jamil telah diarahkan- dipanggil oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia untuk menjawab persoalan ini. (Dr Jamil dalam penerbangan Kaherah-Kuala Lumpur)

Antara isu yang akan ditanya adalah :

1. Tujuan Dr Jamil membatalkan program Pembacaan Hadis Sahih Bukhari di Mesir.

2. Tujuan Dr Jamil mengarahkan pegawainya mencabut kain rentang yang diletakkan di Dataran Hayyu Asyir.

Kita mendoakan agar Dr Jamil dapat menjawabnya dengan tenang.

Tambahan :
YB Timbalan Menteri bertanya di dalam e-melnya. Bilakah PMRAM ingin berdaftar dengan kedutaan?

Akhbar Hari INI

Inilah keratan akhbar yang terbit di media hari ini. Saya telah menghubungi wartawan akhbar dan memohon membetulkan kesilapan yang berlaku. Gambar Ustaz Nasaruddin Tantawi itu tidak sama dengan nama yang mereka tulis, JAMIL HASHIM.

Jikalau diizinkan, saya akan membuat kenyataan akhbar Harakah, Utusan dan Berita Harian.

Saya Menerima Panggilan AKHBAR

Kenyataan Ustaz Nasaruddin Tantawi selaku Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat yang terbit di akhbar Sinar Harian pada hari ini mengundang polemik nasional.

Saya dihubungi oleh wartawan akhbar tersebut untuk mengetahui perkembangan lanjut. Dikhabarkan bahawa Dr Jamil Hashim dalam perjalanan @ penerbangan pulang ke Malaysia.

Selepas beliau turun dari pesawat, pastinya wartawan mohon beliau menjawab isu yang dibangkitkan oleh Dr Jamil itu nanti.

Pengarah program, Ustaz Adlan Mokhtaruddin yang kini berada di Malaysia juga akan menjawab balas daripada komentar yang diberikan oleh Dr Jamil selepas itu nanti.

Saya yang menurut perintah,
SYAFIQ ZULAKIFLI

PTS Mencari Tapak Bangunan Sendiri

Disalin daripada Blog UNIKA PTS

(www.universitipts.com)

Tn. Arief Rahmad, Presiden Kumpulan Syarikat-syarikat PTS, memberitahu bahawa PTS sekarang sudah membeli 3 unit dan menyewa 1 unit kilang berderet di Dolomite Business Park, Batu Caves, Kuala Lumpur.

Bagi menampung keperluan yang lebih besar selaras dengan perkembangan bisnesnya, selepas ini PTS tidak akan membeli tambahan unit kilang berderet di Dolomite Business Park, sebaliknya PTS akan mencari tanah bagi tujuan membina bangunannya sendiri.

Menurut beliau, luas tanah yang diperlukan adalah minimum 1 ekar, dan lokasinya di tempat yang memudahkan operasi bisnes PTS.

Tambahan :

1. TIGA TAHUN dari sekarang, insya-Allah, PTS akan berdiri digedungnya sendiri. Pada waktu itu juga barangkali PTS sudah masuk bursa saham.

2. Kerja buat semua ini datangnya dari Tuhan.


Khilaf Ulama

SAYA sedang mengarang sebuah cerpen yang berjudul 'Tajdid'. Tapi, saya tidak sudahkan penulisan itu. Saya takut kalau-kalau karya itu nanti terbit di mana media perdana akhirnya si 'dia' menyaman saya seolah-olah saya sedang mengkritik beliau.

2

Isu yang sedang berputar pada hari ini membawa kepada pentafsiran peribadi. Apalah ada pada sebuah khilaf jika ukhuwah dicampak ke tepi.

Saya bukan pro Dr Maza, saya juga bukan pro mana-mana pandangan, tetapi saya ingin menutup ulama dalam propaganda.

Perbezaan pandangan ulama itu suatu rahmat. Ya benar. Ulama dahulu pun juga berkhilaf dalam memberikan pandangan. Maka, pandangan itu ditarjihkan. Namun, bukanlah yang tarjih itu adalah yang terbaik.

Misalnya begini. Dalam masalah membaca bismillah sebelum Al-Fatihah. Ada ulama yang meletakkan bahawa bismillah itu wujud dalam Al-Fatihah. Maka, ketika solat, wajib dibaca bismillah itu.

Ada pula ulama yang tidak meletakkan bismillah itu dalam Al-Fatihah. Maka, mereka yang berfahaman mazhab tersebut mengambil pandangan ulama tersebut. Sebab itu, jika kita ke Mekah, ada sebahagian ibadah jemaah dari negara lain tidak sama dengan ibadah kita.

Kita ada Imam Syafie, justeru mengapa kita tidak menjadikan pandangan Imam Syafie dalam kerja ibadah kita?

Ada pula yang memandaikan-mandai mahu mentajdidkan pandangan ulama dalam kehidupan ibadah mereka.

Entahlah. Saya juga seorang yang jahil.


Monday, November 16, 2009

SUA PMRAM Di Malaysia

Gambar di atas adalah Ustaz Abdul Malik Abd Karim (kiri) yang menyambut Ulang Tahun Kelahiran pada hari Sabtu lalu. Selamat Hari Lahir Abe Malik.
(Kanan) Saudara Adlan yang tegas tetapi baik hati

SAUDARA Mohd Adlan Mokhtaruddin, Setiausaha Agung PMRAM pada hari ini telah selamat tiba di Malaysia.

Saya menerima pesanan ringkas daripada ahli keluarga yang terdekat beliau. Tugas Setiausaha Agung PMRAM difahamkan akan dipangku oleh Saudara Muhammad Labib bin Abd Jalil.

Ada beberapa perkara yang saya fikir perlu dibincangkan dengan Saudara Adlan. Barangkali menyelesaikan kes PENGHARAMAN MAJLIS BACAAN HADIS SAHIH BUKHARI yang dibatalkan baru-baru ini.

Saya telah mengutus surat kepada Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia, YB Dato' Saifuddin Abdullah. Saya sedang menunggu beliau menjawab surat saya itu.

Tambahan :

Saudara Adlan adalah Pengarah Program Yang Digagalkan Oleh JPMK itu.


PMRAM Menjuarai Isu Negara

ISU yang hampir sebulan berlalu terus mendapat perhatian daripada laporan perdana di Malaysia.

Yang pasti, ada pihak tidak lena untuk tidur dengan perihal keadaan ini. Sebelum Ustaz Nasaruddin Tantawi selaku Ketua Dewan Pemuda PAS menyuruh beliau pulang, saya sudah mengesyorkannya dalam tulisan yang lalu.

http://malaysiakini.com/news/117512


MSD didakwa gagal program pelajar M'sia di Mesir
Nov 16, 09 12:33pm

Dewan Pemuda PAS (DPP) pusat membantah tindakan Jabatan Pelajar Malaysia (MSD) Kaherah yang didakwa telah menggagalkan program pembacaan hadis Bukhari anjuran Persekutuan Melayu Arab Mesir (PMRAM) yang sepatutnya berlangsung di Pusat Persidangan Al Azhar (ACC) bulan lalu.

Nasrudin mendakwa, pengarah MSD Kaherah, Prof Dr Jamil Hashim telah menghantar surat kepada Syeikhul Al Azhar meminta program itu dibatalkan pada saat-saat akhir.

"Apa yang paling malang, alasan yang digunakan oleh pihak MSD ialah PMRAM adalah ejen parti pembangkang Malaysia," kata Nasrudin dalam satu kenyataan hari ini.

Program itu dijadual diadakan pada 16 hingga 19 Oktober di pusat tersebut yang mampu menampung sekitar 700 peserta.

Ekoran itu, katanya, program itu terpaksa dipindahkan ke Tingkat 5, Dewan Rumah Johor di Kaherah yang hanya mampu menampung sekitar 300 peserta yang antaranya terpaksa mengikut program itu di tangga dan kaki lima bangunan tersebut.

Nasruddin berkata, majlis perasmian program tersebut oleh Mufti Mesir, Syeikh Dr Ali Jumuah, terpaksa diadakan di sebuah gelanggang bola keranjang di situ.

Katanya, selain mufti Mesir, antara ulama hadis yang dijemput berucap ialah Syeikh Muhammad Ibrahim al-Kattani, Syeikh Jamal Farouk, Syeikh toha Dusuqi di Hubaisy, Syeikh Dr Yusri Rushdi Saiyyid al Hassani, syaikh Ahmad Hajain, Syeikh Dr Da'ad Jawish, Syeikh Asyraf Imam Masjid 6 Oktober dan Syeikh Usamah Mahmud al Azhari.

Nasrudin menyifatkan tindakan MSD itu sebagai taktik usang untuk memberi imej buruk dan tekanan kepada PMRAM agar tidak berfungsi sebagai sebuah badan kebajikan mahasiswa dengan baik dan berkesan.

Beliau juga mempersoalkan hak MSD untuk menganggu aktiviti PMRAM sedangkan ia sebuah badan kebajikan yang sah berdaftar dengan Kementerian Kemasyarakatan Mesir.

Berikutan tindakan MSD itu, katanya, mahasiswa Universiti Al Azhar telah menubuhkan jawatankuasa khas, DESAK, untuk menuntut MSD memohon maaf secara terbuka dan kembali membersihkan nama baik PMRAM.

Mereka juga menuntut supaya Prof Dr Jamil dipanggil balik dan ditukar kerana didakwa gagal memainkan peranannya sebagai pengarah MSD yang sepatutnya membantu mahasiswa danbukannya "menghalang mereka menuntut ilmu".

"Paling ringan, Dewan Pemuda PAS mendesak supaya Prof Dr Jamil diberi amaran keras oleh pihak kerajaan agar ia menjalankan tugas sebagai pengarah MSD dengan penuh dedikasi tanpa menyusahkan mahasiswa dengan agenda dan tanggapan jahat mereka terhadap mahasiswa," katanya.

Nasrudin berkata, menuduh PMRAm sebagai ejen parti pembangkang bukan sahaja berniat jahat tetapi juga menggangu emosi mahasiswa di Mesir.

Malah, dakwanya, ia bukan perkara baru kerana sejak 1991, PMRAM sering diganggu oleh MSD dengan dituduh sebagai ejen pembangkang tanpa sebarang bukti.

Sunday, November 15, 2009

DUA Laporan Hujung MingguInilah gambar saudari Ani dan oksigennya. (Lihat ada wayar)

Sabtu, 14 November 2009

DRAMA AIRMATA IRINGI BENGKEL CERPEN PEN

Program Umbara Sastera III anjuran Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN) selamat diadakan pada pagi Sabtu lalu. Program yang membariskan tiga orang pemenang Hadiah Sayembara Penulisan Berunsur Islami ke-12 menerusi kategori cerpen itu, dihadiri oleh hampir tiga puluh orang peserta.

Alhamdulillah, selepas Subuh saya memecut ke Negeri Sembilan untuk sama-sama mendengar proses kepengarangan karya pemenang iaitu Puan Nisah Haron (Tempat Pertama), Ustaz Amiza Khusyri (Tempat Ketiga) dan Puan Syarifah Salha (Saguhati). Ketiga-tiga mereka adalah ahli PEN dan merupakan penulis prolifik pada hari ini.

Tepat jam 11.00 pagi, program bedah karya dan bengkel cerpen yang dikendalikan oleh Puan Nisah dan Ustaz Amiza bermula.

Bermula dengan karya seorang penulis muda, Saudari Atriza Umar memperkenalkan cerpennya dan karya itu dibincangkan oleh para peserta.

Menariknya pada sebelah petang, karya Saudari Zalila Isa yang berjudul 'Mak Ngah' dibincangkan.

Saudari Zalila Isa menceritakan bahawa proses kreatif karya ini muncul selepas melihat Mak Ngah beliau merasai keperitan pada saat kematian Pak Ngahnya. Dalam karya tersebut, watak Mak Ngah diceritakan sebagai seorang yang amat menyintai suaminya Pak Ngah sepanjang hidupnya. Ke kanan Mak Ngah, ke kiri Pak Ngah.

Cerpen Mak Ngah mengangkat nilai kasih sayang antara suami isteri yang saling menyintai.

Sedutan cerpen Mak Ngah ;

PAK Ngah diam. Mak Ngah juga sama. Saudara mara yang datang berkunjung berbisik-bisik halus. Ada juga yang terkumat-kamit membaca sesuatu. Mak Ngah pandang Pak Ngah. Begitu juga Pak Ngah. Mak Ngah tunduk dan setitis dua air matanya jatuh.

Dalam komentar Puan Nisah, beliau menyatakan bahawa beliau sebak dan menangis tatkala menatap karya ini. Ustaz Amiza pula menyatakan beliau mengucapkan tahniah kepada Zalila kerana telah melakukan perubahan berbanding dengan karyanya sebelum ini.

Sebelum berakhir bengkel, Puan Mahaya Yassin selaku Ketua Satu PEN mencelah dengan memberi ulasan terhadap karya Mak Ngah. Barangkali teringatkan orang yang hampir dengannya (arwah suami), Puan Mahaya tiba-tiba menahan sebak dan tiba-tiba manik-manik jernih turun melalui pipi.

Kemudian, di akhir pertemuan bengkel tersebut, Saudari Ani yang kini terpaksa menggunakan oksigen untuk hidup menyampaikan ucapan terakhirnya,

"Terima kasih kerana menerima saya sebagai peserta bengkel walaupun saya dalam keadaan begini."

Drama air mata berulang lagi buat kali terakhir mengakhiri bengkel cerpen anjuran PEN itu.
Ahad, 15 November 2009

BERSAMA MASYARAKAT KANAK-KANAK DI GOMBAK

Turun bersama kanak-kanak di Gombak merupakan pengalaman pertama saya bersama adik-adik di peringkat pra-sekolah.

Saya amat terharu dalam usia yang terlalu muda, mereka telah menghafaz Surah Al-Buruj, Surah At-Tariq. Saya fikir, generasi hari ini sudah wajib di hantar ke Pusat Asuhan Islam dan bukan lagi tadika kemas.

Anak-anak sudah wajib dihantar ke PASTI. Baru-baru ini ketika bersama masyarakat di Kampung Serkat, Johor, ada ibu bapa yang memberitahu saya bahawa anak-anak darjah satu dapat dikelaskan pencapaian akademik dan agamanya melalui pembelajaran di peringkat pra-sekolah.

Jika anak itu cemerlang, pasti itu adalah anak yang lahir dari PASTI. Jika anak yang kurang sedikit, pasti itu adalah anak yang lahir dari KEMAS.

Fikir saya, rupa-rupanya kita sudah tiba masa menghantar anak ke sekolah agama!

Syafiq Zulakifli Di Sana Sini

GKLN terus mendapat tempat dalam industri sastera

Kenang-kenangan di dalam bengkel bersama
Bonda Zaharah, Puan Salmiah, Puan Nisah dan Saudara Faisal Tehrani


SAYA sebenarnya hampir terlupa dengan perkara ini. Majalah Tunas Cipta Edisi Oktober 2009 yang lalu bercerita tentang penulis muda dari luar negara.

Banyak artikel menarik di samping beberapa kepingan gambar yang diambil dari siri bengkel yang saya hadiri.

Gambar dalam majalah tersebut adalah sewaktu saya bersama rakan-rakan GKLN menghadiri Bengkel Karyawan Muda Luar Negara anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka, dua tahun yang lalu.

Terima kasih kepada pengirim gambar tersebut.

Grup Karyawan Luar Negara (GKLN) adalah satu komuniti yang banyak membantu saya, memberi peluang untuk saya berkarya dan meningkatkan produktiviti peribadi sebagai seorang peminat dunia sastera.

Saya mengharapkan agar GKLN khusus dari Timur Tengah sentiasa berada di khalayak kerana saya seringkali ditanya oleh rakan-rakan penulis di Malaysia tentang masalah penulis Timur Tengah hari ini.

Semoga ramai lagi penulis baharu dari Timur Tengah yang menempatkan nama di persada sastera tanah air.

Artikel akan datang :

Coretan bersama Puan Nisah Haron di Seremban dalam acara Umbara Sastera yang diadakan pada 14 November 2009.


Saturday, November 14, 2009

"Mak Redha Along Pergi"

KETIKA orang ramai berkejar-kejar menunaikan Solat Fardhu Jumaat di masjid, waktu itulah malaikat maut menjalankan tugasnya.

Sungguh Dia yang Maha Mengetahui semuanya. Baru seminggu kedua ibu bapanya pergi menunaikan fardu haji di Mekah. Kini, Along pergi meninggalkan dunia yang penuh dengan onak dan duri ini.

KAK Ika atau nama penuhnya Nurul Zalikah Mat Zan adalah teman, sahabat, jiran, dan seorang mujahidah dalam satu jemaah kami.

Semenjak darjah satu hingga tingkatan lima, saya bersekolah dengannya di Sekolah Kebangsaan Bandar UDA 2, Johor Bahru dan Sekolah Menengah Agama Kerajaan Johor Kluang.

Rumah beliau betul-betul di hadapan rumah saya. (ketika saya tinggal di Bandar Baru UDA).

Kali terakhir saya menerima pesanan ringkas (SMS) adalah pada 22 September 2009. Raya ketiga. Dalam usia muda, Kak Ika menghidapi kanser.

Dalam saat keperitan menghadapi segala ujian dari Allah, beliau tidak pernah patah semangat. Biarpun ujian ini amat berat, tetapi beliau menerimanya dengan redha.

2

Tengah hari tadi, mama menelefon saya.

"Dia dah macam tahu yang dia tak lama dah. Sebab tu masa mak dia nak pergi haji baru-baru ni, dia dah beritahu dengan mak dia agar redha dengan pemergiannya."

Betapa sebak dihati mendengar kalimah-kalimah itu. Betapa seorang anak yang sudah tahu akan pergi menemui Ilahi di samping ibu dan ayah tiada di sisi. Ibu dan ayah pergi menunaikan haji di Mekah Al-Mukaramah. Betapa kuat jiwa seorang ibu dan ayah yang menerima berita bahawa anak telah pergi buat selamanya.

Sungguh Allah memilih orang-orang berjuang ini syahidnya pada hari Jumaat. Ya Allah betapa untungnya engkau memilih dia pada hari Jumaat yang mulia ini.

Entah mengapa saya amat sebak ketika mengarang catatan ini...


*********

Berikut adalah suara dari teman-teman Allahyarhamah...

al-fatihah tuk k.ika, thnx hadir dlm hidup su wlpn skjp, ukhwah itu indah, xkan terpadam... i miss u....

Cikgu Nazeli: al-fatihah buat ukhti, semoga damai dipersemadian. Insya-Allah amal bakti ukhti untuk Islam dan perjuangan akan menjadi amal solah dan sedekah jariah.

Cikgu Nazeli: al-fatihah buat ukhti, semoga damai dipersemadian. Insya-Allah amal bakti ukhti untuk Islam dan perjuangan akan menjadi amal solah dan sedekah jariah.

mza: alfatihah..

yani kkpg: alfatihah untuk ika..saya rakan sekerja ika...sempat ziarah bila dapat tahu tentang pemergian arwah..sebak...minggu lepas cukup ceria..tapi ini dah ketentuanNYA

leen: Al-Fatihah buat ika..hanya insan terpilih dijemput pd hari jumat..masih t;igt kenangn b'sama ika semase kerje di smkie sbg gstt

aizat: Al-Fatihah. Kami akan teruskan perjuangan mu..

sunah: salam..al-Fatihah..semoga rohmu dicucuri rahmatNYA..ameen..

Izzah Pahim: Moga k Ika ditempatkan dikalangan org2 y beriman

Hairin: Semoga Ika berbahagia "di sana"...Rehatlah Ika..Beruntung Ika dijemput pd hr Jumaat yg Mulia..ALFATIHAH utk adikku.Zalikah..

nikabdulrazak@pokjak: Al-Fatihah,Ya Allah cucurilah rahmatMu pada mujahidah agamaMu ini.ameen.

mazA<: alFaatihah

kak ina RM
: al fatihah adikku....moga roh dicucuri rahmat....amin

syifa...: ya Allah... tmpatkanlah saudariku ini di tmpt yg mulia disisiMu..dia tak pernah ku kenali..tak pernah ku berbicara..tak pernah ku bersua...tapi ikatan hati dlm satu wadah ini bt aku trasa khilangannya

zieaddin: al-fatihah buat kak ika....semoga rohmu dirahmatiNYA sentiasa...

Diana: Al-Fatihah buat Zalikah....adik, moga kau ditempatkan diantara orang2 yg Soleh disampingNya...Friday, November 13, 2009

Bersama Faisal Tehrani di UKM

Nota semangat dari seorang pengarang
Dr Mawar Shafei dan Faisal Tehrani

DUA TAHUN terpisah. Pulang ke Mesir dan tidak berpeluang bertemu mata dengan penulis muda ini. Namanya, Mohd Faizal bin Musa. Kebanyakkan orang mengenalinya dengan nama Faisal Tehrani.

Pagi tadi, saya bersama Saudara Baharuddin Bekri ke Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi menghadiri Bengkel Penulisan Kreatif Faisal Tehrani.

Pada hemat saya, bengkel ini adalah sebuah perkongsian pengalaman dan perjalanan seorang penulis. Saudara Faisal Tehrani telah mendedahkan ceritera dan pengalaman sebagai seorang penulis. Bermula dari A hingga X. Walaupun saya yakin program sekitar dua jam itu hanyalah sebagai pembuka bicara, sekurang-kurangnya program ini memberi peluang bagi peminat bertemu mata.

Program hari ini bukan program yang polos semata-mata. Penuh wacana pengalaman yang amat sukar digali melalui program-program terbuka. Barangkali saya meng-kelas-kan program ini adalah program 'tertutup'.

Faisal mendedahkan suka duka dan kesedihan sepanjang jadi pengarang. Ya. Tuduhan 'pro-syiah' terhadap hasil karyanya juga dibincangkan secara adil. Bagi saya, wartawan dan pihak 'press' rugi tidak menghadiri kerana Faisal telah menjelaskan serba sedikit hal ehwal itu dan ini.

Barulah saya ketahui hal ehwal Novel 'Tuhan Manusia' yang sebelumnya berjudul 'Sebuah Rumah Di Utara' itu. Barulah saya mengetahui apa yang berlaku terhadap Kopitian Ghadir yang dihalang oleh Dewan Bahasa dan Pustaka. Barulah saya mengetahui apa yang menimpa terhadap keluarganya setelah Faisal dilabel 'pro-syiah' dan bermacam-macam lagi.

Secara peribadi, bukan saya mempertahankan seorang penulis muda ini, tetapi sekurang-kurangnya saya mengetahui susur galur hidup yang penuh suka duka sebagai seorang pengarang.

Tambahan :

1. Faisal Tehrani kini adalah seorang pensyarah di ASWARA dan bakal bergelar Dr Faisal tidak lama lagi. Insya-Allah.

2. Faisal memaklumkan dunia 'harimau'nya menyebabkan pelbagai provokasi berlaku dalam karyanya. Fikir saya, bukan kerana 'harimau'nya itu tetapi kerana LEO itu. Oleh kerana saya juga LEO, saya mengetahui hal ehwal itu.

3. Ada hal ehwal "keduniaan syiah" yang tidak boleh didedahkan di sini. Hanya saya yang mengetahui. :)

4. "Syafiq, tulis perkara yang perlu tulis sahaja di blog," Faisal mengakhiri pertemuan saya dengannya.Thursday, November 12, 2009

Isu Mahasiswa Kita Di Mesir Bergegar Di Parlimen?


Sumber : Utusan Malaysia Online

Zulkifli Noordin diarah keluar dewan


KUALA LUMPUR 10 Nov. - Zulkifli Noordin (PKR-Kulim Bandar Baharu) menjadi Ahli Parlimen pertama yang diarahkan keluar Dewan sejak sesi sidang Dewan Rakyat Mesyuarat Ketiga, Penggal Kedua, Parlimen Ke-12 bermula pada 19 Oktober lalu.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengarahkan Zulkifli keluar kira-kira pukul 8 malam ini setelah beliau tidak menghiraukan arahannya supaya berhenti mengemukakan soalan-soalan baru ketika Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menggulung perbahasan Bajet 2010 bagi peringkat kementeriannya.

"Yang Berhormat duduk, duduk. Apa Yang Berhormat kemukakan ini adalah isu baru, sepatutnya dikemukakan ketika perbahasan, bukannya sekarang.

"Kita masih ada 16 kementerian lagi yang akan menggulung perbahasan sedangkan masa hanya ada sehingga Khamis sahaja. Nampaknya, Yang Berhormat tidak mahu duduk, jadi saya arahkan keluar Dewan," tegas Pandikar Amin.

Zulkifli sebelum itu, beberapa kali bangun mencelah, sambil menggesa Mohamed Khaled menjelaskan kenapa Jabatan Penuntut Malaysia (MSD) di Mesir baru-baru ini mengeluarkan surat melarang kira-kira 700 penuntut Universiti Al-Azhar mengikuti pengajian hadis yang disampaikan oleh Mufti Mesir, Syeikh Dr. Ali Jum'ah.

Bagaimanapun, arahan supaya Zulkifli keluar Dewan hanya berlangsung selama kira-kira lapan minit kerana Pandikar Amin kemudiannya mengarahkan bentara supaya memanggil Ahli Parlimen itu masuk kembali ke dalam Dewan.

Sebaik masuk, Pandikar Amin telah memberikan peluang kepada Zulkifli untuk mencelah perbahasan menteri berkenaan untuk bertanya soalan yang dibangkitkan sebelum itu iaitu mengenai masalah yang dihadapi pelajar Malaysia di Universiti Al-Azhar.

Ketika bangun, Zulkifli yang nampaknya kembali tenang memohon maaf kerana cara yang digunakannya untuk mencelah sebelum itu agak kasar.

"Minta maaf kerana saya sebelum ini hanya berpengalaman berhadapan dengan Unit Simpanan Persekutuan (FRU),'' jelasnya.

Sementara itu, Mohamed Khaled ketika membuat penggulungan berjanji akan menyiasat kejadian itu dan pegawai kementerian akan diminta memaklumkan perkembangan siasatan kepada Zulkifli.