Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Wednesday, April 30, 2008

Kursi Pengajian Melayu Mendapat Tempat

Perjanjian di antara Malaysia - Korea Selatan

Beberapa hari tidur saya tidak menentu. Bukan teringatkan kepada 'nyawa' saya yang telah hilang tetapi, kenyataan akhbar yang merujuk Kursi Pengajian Melayu di New Zealand bakal menamatkan tempoh. Ini berikut satu seminar yang diadakan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang mengupas isu kursi tersebut.

Namun, hari ini, akhbar Berita Harian membuka satu lagi tirai keemasana apabila Kursi Pengajian Melayu akan dibuka di Korea Selatan.

Akhbar Hari Ini :

KERAJAAN meluluskan Kursi Pengajian Melayu di Universiti Pengajian Asing Hankuk (Universiti Hankuk), Korea Selatan, menjadikan lima kursi seumpama itu di seluruh dunia.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata selain universiti itu, Kursi Pengajian Melayu ada di Universiti Leiden, Belanda; Ohio University, Amerika Syarikat; University Wellington, New Zealand dan Beijing Foreign Studies University, China.

Katanya, Kursi Pengajian Melayu di Universiti Hankuk untuk tempoh lima tahun bagi seorang penyandang.

Beliau berkata, kos penajaan penyandang dibiayai kerajaan Malaysia, Korea Selatan dan DRB-Hicom Bhd (DRB Hicom).

"Penubuhan kursi berkenaan bukan saja menandakan komitmen Malaysia dan Korea Selatan dalam meningkatkan kualiti pengajian tinggi, malah kerjasama syarikat swasta DRB Hicom yang bersetuju menaja sebahagian kos operasinya.

"Kerajaan memilih Universiti Hankuk kerana ia institusi pengajian tinggi swasta ternama dan pusat pengajian bahasa asing terkemuka di Korea Selatan.

"Buat masa ini penyandang kursi itu belum ditetapkan, namun kita sudah menyenarai pendek beberapa calon dan dalam proses menemu duga mereka," katanya pada sidang media selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) penubuhan Kursi Pengajian Melayu di Universiti Hankuk, di Kuala Lumpur, semalam.

MoU itu ditandatangani Ketua Setiausaha, Kementerian Pengajian Tinggi Datuk Dr Zulkefli A Hassan, manakala Universiti Hankuk oleh Presidennya, Prof Dr Chul Park.

Mohamed Khaled berharap penubuhan kursi itu di Korea Selatan dapat meningkatkan minat dan penyelidikan dalam bidang alam Melayu, selain memartabat serta mengantarabangsakan bahasa Melayu di persada dunia.

Katanya, penyandang kursi berkenaan memikul tugas menggalakkan kefahaman terhadap bahasa, ekonomi, sosial, agama, kesenian dan aspek lain berkaitan Melayu, selain mengenal pasti bidang penyelidikan baru yang boleh diterokai kedua-dua universiti terbabit.

Beliau berkata, kursi itu juga menjadi laluan bagi kedua-dua universiti meningkatkan kerjasama dalam program penyelidikan, pertukaran kakitangan, pelajar dan akademik.

"Sehingga Mac lalu, seramai 3,235 pelajar Korea Selatan mengikuti pengajian di Malaysia. Penubuhan kerusi ini diharap dapat meningkatkan jumlah pelajar negara itu yang melanjutkan pengajian ke negara ini.

"Satu objektif penubuhan Kursi Pengajian Melayu adalah merapatkan hubungan dengan negara asing kerana kita dapat mendedahkan pelbagai aspek kehidupan masyarakat Melayu dan Malaysia kepada orang asing," katanya.

Kursi Pengajian Melayu New Zealand


Tambahan :

Barangkali ada yang tidak memahami tentang kursi ini. Faham-fahamkanlah. Andakan orang Melayu.

Tuesday, April 29, 2008

Kritikan Sastera

ITUKAH KITA???

Itukah kita…
Yang lantang menentang…
Yahudi dan kroni mereka…

Itukah kita…
Angkuh meneguk..
Rela memamah..
Harga peluru tembusi
anak-anak palestin…

Itukah kita…
Bangga memakai…
Pakaian kezaliman…
Cukup memenatkan…

Itukah kita…
Berdosa pada mereka..
Islam dijunjung hanya pada nama

Itukah kita…
Yang belum sedar..
Atau masih menunggu saat..
Hitung dosa melebihi pahala..
Sedarkah kita…??

(Suara Kampus Edisi Johor)

Sajak “Itukah Kita” dimuatkan di dalam Suara Kampus Edisi JOHOR (SUKEJ) Keluaran 112. Oleh kerana ruang dan peluang untuk saya mengkritik karya puisi tiada di dalam SUKEJ, saya turunkan juga beberapa kritikan yang saya kira mampu membantu pengarang untuk memastikan beberapa kesalahan biasa tidak berulang.

Pertama, saya mencadangkan kepada mana-mana Ketua Editor majalah supaya menyemak seratus peratus kesalahan sebelum ia diterbitkan. Ini termasuklah pengeditan di dalam membaca karya sastera seperti cerpen dan sajak. Oleh kerana, saya lihat kekadang terlampau banyak kesalahan tatabahasa oleh pengarang cerpen dan sajak, di samping editor yang kadang-kadang ‘malas’ nak pruf dengan sempurna, saya kira karya tersebut masih lagi mentah.
Karya sajak ini boleh diperoleh di dalam SUKEJ Keluaran 112 pada muka surat 19. Perhatikan tatabahasanya. Aduh! Kecewa! Dari satu aspek, pengarang seolah-olah hanya menulis sahaja tanpa memperdulikan tatabahasa.

Pada rangkap pertama, “Itukah kita… Yang lantang menentang… Yahudi dan kroni mereka…” Saya ingin merujuk kepada titik elipsis yang kerap kali digunakan. Hampir setiap rangkap titik ini berkumandang. Mengapa? Apa tujuannya. Saya tanggap, ianya masih lagi tidak diedit. Oleh yang demikian, semua titik ellipsis (…) hendaklah dibuang kerana tidak membawa makna. Hanya menambah beban sahaja.

Pada rangkap seterusnya juga seperti itu. Namun, secara keseluruhannya, mesej yang mahu disampaikan agak jelas dan baik. Unsur gaya bahasa yang digunakan tidak banyak. Bagi saya hanyalah unsur ‘personifikasi’, unsur ‘metafora’ sahaja yang banyak dipersembahkan.

Gaya bahasa sajak ini masih kurang, tetapi cubaan pengarang menyelitkan makna di dalam sajak ada. Tahniah kepada pengarang yang mampu untuk menulis.

Ini adalah contoh penulisan sajak yang baik, tetapi isi dan penyampaiannya masih perlu diperbaiki.

ITUKAH KITA

Itukah kita,
Yang lantang menentang
Yahudi dan kroni mereka.

Itukah kita
Angkuh meneguk
Rela memamah
Harga peluru tembusi anak-anak Palestin.

Itukah kita
Bangga memakai pakaian kezaliman
yang cukup memenatkan.

Itukah kita
Berdosa pada mereka
Islam dijunjung hanya pada nama.


Itukah kita
Yang belum sedar
atau masih menunggu saat
Hitung dosa melebihi pahala
Sedarkah kita?


Saya orang kerdil untuk menilai.


Sunday, April 27, 2008

Panggilan Ke Makam Auliya'

Oleh : Ammu Amni (Syafiq Zulakifli)
Selepas melawat Makam Auliya Sekitar Kaherah, Mesir

Salah sebuah masjid di Kota Kaherah Lama (Masjid Hakeem Bi-Amrillah) dikatakan masjid Syiah.

Penulis di hadapan masjid

TENTUNYA menulis di dalam keadaan bercampur baur riak hati tentunya tidak selesa. Alhamdulillah, jiwa bertambah reda. Buku dan kitab mampu dibuka semula. Selepas ditimpa musibah yang nyata, saya ingin membawa diri jauh daripada semua bencana.

Tinggalkan semua retorik baru saya itu. Semalam, saya mengikuti jaulah ke makam auliya bersama kepimpinan Badan Pengurus PMRAM. Alhamdulillah, niat kami untuk berjalan-jalan memperingati ulama besar di bumi Mesir ini akhirnya selesai sehingga jam 4 petang. Benar! Mana ada perjalanan yang tidak memenatkan.

Walaupun, saya banyak kali merungut "Bila nak habis ni!" Tetapi, saya tidak pernah berniat begitu. Tentunya saya mahu keseronokan di dalam perjalanan. Bagi saya tidak 'mesra' kalau lawak-lawak manja tidak diselitkan bersama kawan-kawan. Tentunya mereka semua faham.

Ini kali ketiga saya mengikut jaulah ke makam auliya. Dan, daripada kesemua makam yang saya pergi, kali ini, saya melawat hampir 70% tempat yang baharu. Sebelum ini, ada juga tempat-tempat yang saya pernah lawati tetapi, kali ini juga tempat yang saya lawati bukan tempat-tempat biasa.

Makam siapa ya?

Pertama, kami dibawa masuk ke dalam Kota Kaherah Lama. Benar! Saya kira mereka yang sudah lebih lima kali melawat makam pun, tidak masuk ke dalam Kota Kaherah Lama. Tentunya pengalaman ini adalah pengalaman baharu kami.

Selepas itu, beberapa makam yang terletak di kawasan Attaba- Sayyidah Nafisah- dan Jabal Muqattam, kami lawati. Kalau hendak dihitung saya sememangnya langsung tidak ingat berapa banyak makam yang kami sampai. Mudah kira, saya anggarkan lebih daripada dua puluh buah makam.

Di dalam makam Imam Ibn Hajar Asqalani

Ada makam yang terurus dengan baik, dan ada juga yang tidak terurus dengan baik. Yang paling 'kami' kesal adalah makam Imam Ibn Hajar Asqalani pengarang kitab Fathul Bari Syarah Sahih Bukhari. Ini adalah makam ulama besar yang tidak dijaga. Mengapa? Adakah tiada pihak yang mempedulikannya lantas menjadikan makam sebagai tempat persemadian sahaja?

Telaga Zam-Zam Di Kaherah

Tentunya kalian tidak percaya bahawa telaga zam-zam ada di Kaherah. Tetapi bagi saya, bukanlah telaga zam-zam sebenar yang berada di sini, tetapi rasa 'kemanisan' zam-zam itu terlekat di telaga ini. Alhamdulillah, ketika melawat Masjid Sultan Hanafi, saya bersama rakan diberi peluang merasa kelazatan air telaga di sini. Saya berseloroh dengan kawan-kawan, "Kita tak perlu ke Mekah! Di Mesir pun sudah ada air zam-zam."

Telaga di Masjid Sultan Hanafi

Bagi sesetengah orang tentunya Mesir bukan negara sembarangan. Ya! Memang saya akui akan kehebatan dan keaslian negara ini. Negara yang melahirkan imam dan ulama yang tentunya bukan terbina atas dasar persengketaan tetapi dibina atas dasar keimanan dan ketakwaan kepada Allah s.w.t. Sebab itu, tentunya jika kalian mengatakan bahawa Mesir hanya sebuah negara, baik kalian tenung dua atau tiga kali.

Kesan sejarahnya masih ada. Kesan ulamanya juga masih ada. Tetapi secara peribadi tentunya ulama-ulama Islam sudah berkurangan. Sehingga kini, saya terfikir satu rancangan yang perlu disiarkan oleh TV9 untuk menarik minat umat Islam di Malaysia mengenal sejarah Islam. Tentunya ia tidak sama dengan rancangan 'Jejak Rasul' TV3 ataupun 'Ziarah' di Astro.


Pada akhir perjalanan, kami menjejaki makamm Imam Izzuddin Abdul Salam dan perjalanan terus pulang melalui kawasan di hadapan Masjid Sultan Mahmoud Basha berhampiran dengan kawasan Sayyidah Aisyah.


Friday, April 25, 2008

Seorang Teman II


Mahathir Mazizan, seorang teman lama.
Tinggal di Johor Jaya.
Mahasiswa universiti Malaysia.
Tahniah buatnya.
Kini sudah jadi pegawai di selatan negara.

Saya mengenali beliau semasa menuntut di Maahad Johor. Teringat lagi kisah silam kami berdua, pada malam nama pengumuman kemasukan ke IPTA pada tahun 2004 yang lepas, saya dan beliau berada di rumah saya.

Menunggu sehingga jam hampir 3 pagi dan akhirnya, keputusan kemasukan IPTA menunjukkan saya dan beliau ditempatkan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Kami memperoleh Fakulti Syariah dan Undang-Undang. Seronok memang seronok. Siapa yang tidak seronok berjaya dapat masuk IPTA.

Akhirnya, saya dan kawan-kawan menjadi mahasiswa IPTA. Hampir seminggu di USIM, akhirnya saya membuat keputusan berhenti kolej dan melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar, Mesir.

Saya berbangga kerana saya di antara mahasiswa yang terpilih ke sini. Bumi bertuah yang mengenalkan saya dengan isy, tokmiah, ruz bil-laban. Ini dunia saya.

Dan kini, setelah masa berlalu hampir empat tahun, kini beliau sudah pun menjawat jawatan sebagai Pegawai Tadbir (N 41) di Universiti Teknikal Malaysia Melaka. Alhamdulillah, rezeki beliau. Moga-moga rezeki kita ada juga di sana.

Thursday, April 24, 2008

PMRAM, Faisal Tehrani dan Panas!

Saya belum selesa kerana Syaqah PMRAM masih membeku!

Barangkali tentunya kalian tidak senang duduk. Melihat laman web PMRAM yang masih belum beroperasi dengan lancar semenjak Muktamar Sanawi PMRAM kali ke-75 yang lalu. Akhirnya, baru-baru ini apabila kenyataan daripada webmaster untuk memaparkan laman web pada 21 April juga terbantut. Barangkali itu yang difikirkan kalian.

Ya! Saya juga merasainya. Saya juga manusia yang rakuskan sesuatu kepuasan. Saya juga insan yang tidak boleh duduk senang dengan ketidakjayaan laman web PMRAM di dalam mengolah kerja-kerja semasa. Apakah dengan melayari blog HEWI PMRAM sahaja, sudah puas untuk kita nyatakan kerja PMRAM sudah lengkap? Barangkali saya sebagai pengarang baru ini, mahu menjelaskan.

Kami punya 15 orang Badan Pengurus PMRAM dan 15 orang AJKT HEWI PMRAM. Ditambah dengan 7 orang penasihat. Ini bermakna, kami bergerak hasil daripada bantuan 37 orang sahaja. Kami ada bermacam-macam pakar. Dan, daripada sejumlah besar kami ini, barangkali kami tidak ada pakar web yang boleh ditandingi daripada kalian.

Tentunya kalian lebih selesa menatap web dan blog BKAN dan DPM masing-masing dengan saban berita yang memaparkan berita-berita dunia hari ini dan sebagainya. Tetapi, mungkin canggung bagi kami. Yang kami ada, adalah seorang pengurus web yang mampu membuat kerja-kerja ringan semata-mata ingin menggerakkan laman tersebut. Tentunya kalian tidak merasai keperitan ini bukan?

Tentu juga kalian akan memarahi kami. "Ala, mungkin sahaja PMRAM memilih kroni di dalam mengubahsuai laman web." Ya! Tentunya kami akan menjawab kenyataan kalian itu benar! Kami bukan pilih kroni tetapi kami harus memilih seorang insan yang mengetahui sistem kami. Seorang insan yang mampu menguruskan kerja-kerja dalaman web dengan baik. Tidak lebih daripada itu.

Sedari itu, saya memohon kemaafan andai yang ditunggu belum tertunai. Insya-Allah, paling lewat, esok, lusa dan mungkin sahaja sekitar satu minggu lagi ianya akan selesai. Moga-moga ianya akan menjadi satu bahan promosi baharu selepas kerjanya terhenti sementara.

Saya juga harus mewakili PMRAM di dalam menyatakan bahawa segala kerja buat PMRAM berjalan di dalam keadaan baik. Tidak ada yang lebih daripada kami menyelesaikan kerja-kerja urusan kebajikan mahasiswa sementelah mengadakan penutupan program menjelang peperiksaan awal April lalu. Oleh itu, sekali lagi saya juga ingin mohon maaf kepada kalian andai ada yang tersilap.

Faisal Tehrani jadi isu sebahagian mahasiswa?

Tentu sahaja ada yang melenting dengan Saudara Faisal Tehrani (FT). Lebih-lebih lagi mereka yang taasub pada PAS. Anda tahu apa itu PAS? PAS adalah Parti Islam Se-Malaysia. Parti yang sudah bergabung dengan Barisan Pakatan Rakyat dan mereka juga berangan-angan untuk menentang Barisan Nasional suatu hari nanti. Opps! Maafkan saya jika ada bahasa yang saya gunakan kasar. Lebih-lebih lagi saya sebagai seorang pemimpin (baca : yang diwara-warakan lah)

Saya punya jiwa yang satu. Saya punya hati yang saksama. Menegakkan keadilan. Ya! Saya bukan orang Anwar Ibrahim yang memperjuangkan KEADILAN. Saya juga bukan orang kanan sesiapa. Tetapi, saya seorang pengarang yang mahu memperjelaskan keadaan sebenar.

Barangkali saya sukar mentafsir apa yang diutarakannya. Dan, saya juga orang baharu untuk mengenal politik Malaysia yang ada kucar-kacirnya. Saya memahami benar apa yang disampaikan. Oleh itu dengan bahasa mudah saya juga mengatakan bahawa apa yang diutarakan oleh FT tadi ada kebenarannya. Mengapa? Tunggu saya ulas nanti.

Saya bukan pro mana-mana pihak. Tetapi saya ada kerajaan saya sendiri. Anda, bagaimana? Mahu taasub pada kenyataan Imam Syafie sahaja kah? Atau kita juga mampu untuk mengenal Imam-Imam yang lain untuk berhujah?

Panas Yang Melanda Menguatkan Azam Kita

Menempuh musim peperiksaan dalam kehangatan dan bahang musim panas ini semestinya amat menggerunkan. Tetapi, barangkali kita juga amat selesa dengan keadaan begini.

Kita mampu untuk berehat panjang di dalam kamar peribadi, kita mampu berlengah-lengah di dalam membuat urusan peribadi. Dan tentunya kita juga malas dengan diri sendiri.

Tetapi, kita kena belajar hidup di dalam kesusahan di dalam fatrah imtihan ini. Kita harus menggalakkan diri kita agar tidak tidur kemudian hari. Kita jua punya nafsu yang sama, mahu kecapi hari bahagia, sedangkan pengorbanan kita tidak setara mana. Kalian lebih tahu kerana kalian juga mahasiswa kita.

Saya mohon ampun jika saya mengguris hati mana-mana pihak. Saya pengarang biasa sahaja. Mampu melontarkan idea yang saya kira selesa pada saya.

Sekian.

Pejabat PMRAM
05.53 petangTuesday, April 22, 2008

Masjid Negara Kuala Lumpur di Mesir?


Lembar Satu

MEMANG saya jarang membeli majalah-majalah tempatan. Paling kurang, saya akan mengeluarkan wang LE 1.50 untuk membeli majalah Al-Azhar. Kekadang saya gunakan keperluan saku yang ada dengan membeli majalah Manar Al-Islam. Dahulu, semasa memegang Ketua Unit Pengetahuan dan Bimbingan, BKPJM rajin juga saya mengulit buku-buku ilmiah tersebut.

Namun, apabila tugas saya tertumpu ke dalam pejabat, jarang pula mahu meladeni buku-buku tersebut. Saya lebih selesa membaca buku Sejarah Melayu, Sejarah Pahang, Sejarah Johor, dan paling tidak pun novel-novel yang berlambakan di dalam kantung bilik peribadi.

Benar! Memang berat memikul beban buku dari Malaysia ke Kaherah. Namun, sedang saya mengetahui bahawa kurang bahan bacaan ilmiah Melayu di Perlembahan Nil, saya gagahkan diri juga untuk membawa. Setidak-tidaknya nanti, saya akan dapat menyelak buku Melayu sesekali di dalam kebosanan diri.

Di atas tanggungjawab yang besar, saya ditugaskan menjalankan misi Palestin. Benar! Penulis bebas juga harus bekerja untuk Palestin. Mengkaji sejarah Palestin dan sebagainya. Oleh kerana ini sebuah latihan dan tugasan, saya gagahkan diri untuk mencari-cari kalau-kalau ada di pasaran.

Misi pertama saya, saya telah ketemui majalah Turath yang bukan diterbitkan di Mesir. Saya kira barangkali ia merupakan bahan daripada negara Emirates. Namun, sesudah itu, ketika rajin menyelak lembar demi lembar saya ketemu dengan muka surat yang menceritakan tentang Masjid Negara Kuala Lumpur.

Lembar kedua

Kaget sekejap. Benar! Jarang-jarang saya mahu peroleh berita negara sendiri. Lebih-lebih lagi agam sebuah dramatik penulisan tanah air. Tetapi, kerja ini masih belum terhenti. Saya harus berlari mendapatkan bahan Palestin pula.

Misi kemanusiaan Mini Pavilion PMRAM! Ayuh!


Imbas Semula

Oleh : typeace

Saya mula berkarya seawal tahun 2006. Benar! Satu masa yang cukup panjang. Hari ini 22 April 2008. Bermakna, saya sudah mengenal dunia seni hampir dua tahun.

Betapa lama untuk mengenal tirai kesusasteraan Melayu khususnya sehingga saya mencampakkan jiwa dalam lembah ini.

Bukan Lembah Nil yang meninggalkan kesan perjalanan yang panjang antara Musa dan Firaun. Tetapi, kesan jiwa yang amat menebal di dalam kasus permusafiran ini.

Jentolak jiwa yang mengheret sukma berenang di lautan muara sepi ini seolah-olah menenangkan jiwa dan sanubari. Saya tidak pernah duduk di tepian pantai, menyaksikan panorama alam begitu lama. Tetapi, saya punya azam yang tidak berkesudahan di dalam menarik cinta untuk dibawa bersama.

KARYA CERPEN PERTAMA YANG SAYA TULIS dalam mandala seni adalah sebuah tele-cerpen ringkas. Kelakar. Sarat dengan muatan budak-budak baru belajar. Tetapi hari demi hari, sehinggalah karya cerpen yang terakhir saya tulis, "Hadiah Untuk Ustaz" yang baru saya langsaikan lewat beberapa hari yang lalu.

Mentah menyaksikan, saya masih ranum untuk digelar seorang penulis yang matang. Apatah lagi penulis yang sanggup menggadaikan masanya untuk perjuangan tinta.

Dan, disitulah letaknya kemanisan sebagai seorang penulis.

Tambahan :

Alhamdulillah, Paduka Nazim Noor telah selamat tiba dibangsal Kota Sejarah Tanah Firaun, Mesir pagi tadi.


Monday, April 21, 2008

Seni Khat Syafiq


Tema PMRAM sesi lepas : "Gembleng Kekuatan Pasak Keilmuan"

Saat jejari gatal

Sudah lama saya tidak berpencak di dalam seni khat. Malah, pengalaman mempelajari khat Nasakh, khat Rik'ah, khat Thulus, dan bermacam-macam lagi jenis khat di peringkat sekolah satu masa dahulu mengajar saya tentang erti berseni.

Pada kedamaian yang terasa membengkak ini, dengan keghairahan peperiksaan yang bakal bertamu, saya gunakan peluang masa-masa santai untuk menulis dan berseni sebentar. Sekurang-kurangnya inilah anugerah penulisan yang saya ada. Belajar dan saya terus belajar untuk memastikan bahawa ilmu itu tidak terbantut setakat di sini sahaja.

Pemilihan pentas kali ini sangat ringkas. Mungkin saudara Effy Saiful lebih memahami secara halus seni ini. Juga kepada saudara Firdaus Mahadi dan saudara Ahmad Fadli Adam yang merupakan penggiat utama di dalam bidang ini mewakili daerah kecil negeri Johor.

Biarpun sedikit pengalaman yang lalu itu digalas dengan latihan yang berterusan sehingga hari ini, sekurang-kurangnya saya mahu mengajar orang tentang erti seni.COMOLOT : ASWARA Lahirkan Kilang GAY
Betapa jiwa saya terbelalak mengetahui bahawa ASWARA melahirkan filem pendek yang berjudul 'Comolot'. Menjentik rasa hati, inilah filem pertama saya kira berunsurkan gay yang wujud di pasaran Malaysia.

Apakah benar, filem ini mendidik akidah? Atau sebenarnya telah tersasar daripada kehendak? Di mana pula tanggungjawab FINAS selaku orang yang bertanggungjawab di dalam penerbitan filem di Malaysia? Adegan kaum Luth benar-benar dipertontonkan tanpa segan silu di dalam filem ini. Wah! Betapa kurang ajar mereka. Adakah ini negara Islam Hadhari yang dilahirkan oleh kerajaan. (Maaf, jika saya kurang sopan di dalam berhujah. Tapi saya kira Dr. Asri pun dah pandai nak keji Islam Hadhari)

Ini masalah yang berat! Bukan mainan. Saya benar-benar tertampar melihat aksi Ben Quariel dan Remy Ishak yang sememangnya seperti pasangan yang intim di dalam filem ini. Bermula daripada episod tidak memakai baju pada awal filem, kemudian disusuli pula dengan adegan mengintai tirai tandas. Ya Allah. Betapa kurang ajarnya!

Yang paling dahsyat, tayangan 'bunga' di atas katil bilik mereka juga dipertontonkan dengan indah. Di mana maruah kita?

Usai daripada itu, babak paling kecewa yang terpaksa saya jahanamkan filem ini adalah babak berpelukan dalam dakapan di dalam kamar mandi dengan basah yang mencengkam nubari dua orang lelaki. Aduh! Apakah ini filem kegemaran anak-anak kita?

Memang benar! Ini filem anak-anak kita. Mereka sangat dahagakan comolot. Jika boleh, siarkan di dalam panggung wayang kemudian jual di luar negara. Kalau tidak laku, bagitahu saya. Nanti saya tahu ajar bagaimana hendak melakukan filem ini.

Nada ini memaksa saya berulang-ulang kali mendabik jiwa untuk menghentam dan memaksa ASWARA melakukan sesuatu yang rasional. Ya! Saya pernah menjejakkan kaki ke ASWARA tatkala bertemu dengan SR A. Samad Said. Tetapi keindahan ASWARA rupanya tidak lama apabila ianya tertutup dengan adegan Comolot yang menyesakkan.

Sudahlah kita berjejeran memarahi Gild Wilders menayangkan Fitna. Tetapi, rupa-rupanya ada juga filem serupa bahkan lebih terus daripada Fitna. Aduhai, manusia oh manusia.

Yang paling kecewa, salah seorang pelakon pembantu adalah kawan saya sendiri. Kami pernah sama-sama ber'camping' dan berada di dalam persatuan!

Benar! Saya ketahuan, beliau adalah pelajar ASWARA. Tetapi, mengapa ini yang dipamerkan! Menyesal! Paling membangangkan adalah "Berahi Tidak Memiliki Sempadan." Persetankan Comolot.

Saya mahu lahirkan filem Islam sebenar! Siapa yang teringin jadi pelakon, sila maklumkan. Terpaksalah saya berfikir masa depan saya pula ya!


Empat Bulan Lagi!


Hampir empat bulan sahaja lagi, keahlian saya sebagai Ahli Rakan Dewan akan berakhir. Ini tidak bermakna saya akan melepaskan tanggungjawab sebagai seorang penulis. Insya-Allah, saya akan memperbaharui keahlian ini agar hubungan bersama Dewan Bahasa dan Pustaka dibina dengan baiknya.

Sepanjang saya memegang kad ini, banyak kelebihan yang saya peroleh. Pertama, saya mendapat diskaun di dalam pembelian dan memudahkan urusan saya dengan DBP terutama DBP Wilayah Selatan. Alhamdulillah. Semoga ada peluang-peluang selepas ini yang akan bertamu.

Kredit untuk semua penulis yang banyak membantu saya.

Sunday, April 20, 2008

Karya di Berita Minggu


Kredit untuk seorang teman di Malaysia, Saudara Ahmad Zainan bin Md Khudzari kerana memaklumkan bahawa karya saya terbit di Berita Minggu, 20 April 2008. Realitinya, jarang-jarang saya menjadi orang pertama yang ketahuan bahawa karya saya di media cetak. Namun, sebagai orang baru saya akui, saya masih lemah di dalam menggunakan diksi-diksi yang puitis di dalam bicara.

Kali ini saya menampilkan metod dakwah di dalam puisi ini. Karya 'Sebuah Pengharapan II' merupakan kesinambungan daripada puisi 'Sebuah Pengharapan'. Seperti yang pernah saya maklumkan, untuk memperoleh diksi yang kemas beberapa pembetulan, pengubahsuaian kata dan prosa amat penting. Justeru, karya ini memberi latihan kepada saya supaya saya lebih matang di dalam menyampaikan sesebuah karya dengan saksama dan wibawa.

Karya puisi 'Kubur Kita Lain-Lain' yang pernah terbit di Berita Minggu juga adalah karya mentah saya pada peringkat awal. Justeru, beberapa teknik saya gunakan di dalam memastikan bahawa karya yang saya hasilkan lewat beberapa kali dihantar kepada penerbitan digunakan dengan sebaiknya.

Saya mendidik diri agar tidak malu dikeji oleh pengkritik. Justeru, apa salahnya jika karya ini juga mendapat tamparan daripada kalian selalu pembaca.

SEBUAH PENGHARAPAN II

Pada sebuah kedamaian kecil
ada tinta menari lesu
dan jari-jari mula bersabda
bantulah aku,bantulah aku.

Dan ketikanya
ratapan agung yang memuncak
dikelahi tabir-tabir cinta mengharap
dari pagi ke dinihari
dari subuh ke senja begini
tunggu Izrail menjemput nanti.

Tuhan ajarkan aku erti taqwa
latihkan diri berkhairatkan pahala
gersang meneroka bias-bias haloba
menuntut nafsu raja.

Dari kalbu yang dingin ini
Ampunkan aku Tuhan!

SYAFIQ ZULAKIFLI
Kaherah, Mesir

Penulis Baru Wajib Baca


Konflik editor dengan penulis

Oleh: RAZALI ENDUN

Isu penulis menghantar karya kreatif mereka kepada lebih daripada sebuah penerbitan bukanlah perkara baru. Begitu juga dengan isu ciplak sesebuah karya oleh penulis yang tidak bertanggungjawab. Begitupun ini tidaklah parah dan peratusan golongan yang melakukannya amat kecil. Namun begitu sekiranya wabak ini tidak dibendung, dikhuatiri akan menular dan mungkin akan menjadi fenomena pada masa akan datang.

Tidak lama dulu ada editor dengan nada marah-marah dalam kolum menyalahkan para penulis yang dianggap rakus dan tidak bertanggungjawab.

Bagaimanapun amat tidak adil sekiranya kita menjatuhkan hukuman pada satu pihak sahaja sedangkan kita cuba menutup kesilapan pihak yang lagi satu. Kedua-dua pihak mesti rasional dalam menangani masalah ini dengan pandangan terbuka dan positif.

Konflik antara penulis dengan editor sastera media cetak juga bukan isu baru. Ia pernah dibangkitkan sekitar penghujung alaf lalu di mana pernah disyorkan oleh salah seorang penulis supaya editor mempunyai sedikit usaha untuk memaklumkan kepada penulis penerimaan karya-karya mereka dan sama ada akan disiarkan atau tidak. Dengan yang demikian penulis akan mengetahui kedudukan karyanya di media yang dihantarnya dan terpulang pula kepada penulis itu sama ada mahu menghantar kepada media yang lain pula.

Apabila tidak diketahui sama ada karyanya akan disiarkan atau tidak, sementelah pula disimpan terlalu lama tanpa apa-apa maklumat, sudah pasti penulis itu berasa bosan dan mengambil tindakan menghantar karyanya ke penerbitan yang lain. Kalau perkara ini berlaku, adakah penulis itu bersalah atau editor yang memeram karya-karya mereka yang harus dipersalahkan?

Subjektif

Menilai karya sastera merupakan sesuatu yang subjektif. Setiap seorang berbeza penilaian mereka. Ia boleh dilihat dan dinilai dari pelbagai sudut. Karya kreatif bukan statik sifatnya. Ia mempunyai roh yang boleh disentuh dan dikembangkan dari pelbagai aspek. Justeru itu, tiada sesiapa pun termasuk editor boleh mendabik dada bahawa penilaian yang dibuat itu sesuatu yang sempurna sifatnya. Maka oleh kerana itulah sesebuah karya menurut penilaian editor sebuah penerbitan tidak bermutu, dianggap pula bermutu oleh editor yang lain, lalu karya itu disiarkan.

Golongan penulis juga perlu memahami masalah yang dihadapi oleh para editor. Mereka juga tidak boleh dipersalahkan kerana ‘memeram’ karya-karya penulis. Ada penulis yang menghantar karya mereka secara semberono sahaja. Ada pula yang mengirim berbelas-belas sajak siap dijilid bagaikan manuskrip novel. Apabila diteliti ada di antara sajak-sajak itu sudah pun diterbitkan dalam beberapa media cetak lima atau sepuluh tahun lalu.

Justeru kerana itu karya-karya yang kurang kesalahan dan kesilapan tatacara penulisan biasanya mendapat tumpuan editor kerana menjimatkan masa. Ini kerana editor menerima beratus-ratus karya baik sajak mahupun cerpen setiap minggu. Untuk menapis dan memilihnya bukanlah mudah.

Dalam proses pemilihan, editor juga terpaksa memilih karya-karya yang menepati polisi syarikatnya. Selain itu kesesuaian masa penyiaran seperti musim perayaan, tahun baru dan bulan kemerdekaan, sudah pasti karya -karya yang mempunyai tema-tema yang berkaitan akan disiarkan terlebih dahulu pada musim-musim begini.

Golongan penulis telah maklum, mutakhir ini rata-rata golongan editor sastera di media cetak terdiri daripada generasi muda dan mereka yang tidak pernah menulis sebuah karya pun dalam bidang itu. Timbul pula masalah sampingan iaitu ada golongan penulis mempertikaikan keupayaan editor-editor sastera ini menyerap aspirasi penulis ketika menilai karya-karya mereka. Tentu sekali perspektif editor-editor seperti ini jauh tersimpang daripada editor-editor yang pernah dan turut sama mencebur secara aktif dalam dunia penulisan kreatif.

Sedekad yang lalu, boleh dikatakan semua editor yang mengendalikan ruangan sastera terdiri daripada penulis atau sasterawan. Nama-nama seperti Nora, A. Samad Said, Dino S.S., Rahim Abdullah, Sutung Omar R.S., Usman Awang, Keris Mas, Mohamad Noor Azam, Kemala (sekadar menyebut beberapa nama), merupakan penulis dan sasterawan yang mengendalikan ruangan sastera ini. Ramai penulis terutama penulis muda mendapat bimbingan daripada mereka, bukan cemuhan.

Oleh kerana ramai editor sastera dewasa ini terdiri daripada generasi muda, maka penulis veteran semacam rasa terpinggir hari demi hari dari arena penulisan kreatif ini. Cita rasa dan aspirasi editor-editor ini tidak serasi dengan aspirasi penulis-penulis veteran. Editor-editor ini mahukan sesuatu yang baharu, yang bersifat eksperimental sedangkan penulis-penulis veteran masih terkongkong dengan gaya konvensional. Sebab itulah ada editor yang berasa serba salah dan semacam terpaksa menyiarkan tulisan penulis-penulis veteran ini. Apa pun, karya-karya yang berbentuk konvensional ada nilainya tersendiri dan ia sesuatu yang sentimental dan fundamental sifatnya yang mendasari estetika pengkaryaan kreatif.

***************************************************************
Sebelum karya siap, ini di antara hasil kerja saya

Sekiranya anda merupakan penulis baru, anda digalakkan membaca keratan rencana ini. Kerana, ini di antara masalah yang seringkali timbul di kalangan penulis-penulis muda. Biasalah, nak menetas segera, jadi hasilnya juga segera.

Memikirkan hal ini, saya sendirian amat gerun sekiranya saya sendiri cenderung menulis ke arah perkara yang salah. Namun, secara peribadi, hasil kerja buat yang saya lakukan adalah semata-mata untuk mencari keredaan-Nya.

Menulis merupakan sebuah amanah. Oleh itu, saya perlu amanah pada diri untuk belajar dan berlatih dengan warasnya.

Karya saya di Berita Minggu, 20 April 2008. Karya puisi berjudul "Sebuah Pengharapan II".
Friday, April 18, 2008

Kakitangan Kerajaan Naik Lemak! Semua Mahu Mudah!

Buku ini pun jarang kita baca!

Utusan Online - Jumaat, 18 April 2008

Pertemuan CUEPACS dengan Perdana Menteri - *Kerajaan setuju tingkat had umur bersara * Tiada honorarium RM2,000

Oleh HAMDEN RAMLI

PUTRAJAYA 17 April - Kerajaan bersetuju memenuhi lima daripada enam permintaan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) yang dikemukakan bagi meningkatkan kebajikan 1.2 juta kakitangan awam di negara ini.

Presiden CUEPACS, Omar Osman berkata, lima tuntutan yang diterima itu adalah berkaitan kadar pencen, lanjutan umur persaraan, pemansuhan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), pemberian semula elaun kritikal dan penambahan elaun perumahan.

Bagaimanapun, kata beliau, tuntutan CUEPACS supaya kakitangan awam diberikan honorarium RM2,000 tidak dapat diterima kerajaan.

‘‘Kami gembira dan puas hati dengan pertemuan hari ini. Tolak honorarium sahaja, yang lain kami dapat. Butiran lanjut mengenai lima tuntutan yang dipenuhi itu akan diumumkan oleh Perdana Menteri sedikit masa lagi,” katanya pada sidang akhbar di sini.

Terdahulu, beliau yang mengetuai sembilan pegawai kanan CUEPACS mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bagi membincangkan enam tuntutan kongres itu di Pejabat Perdana Menteri di sini.

Pertemuan selama 45 minit itu turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd. Sidek Hassan; Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Ismail Adam dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Kementerian Kewangan, Datuk Dr. Wan Abdul Aziz Wan Abdullah.

CUEPACS sebelum ini mengancam akan memboikot sambutan Hari Pekerja 1 Mei ini jika kerajaan enggan memenuhi enam tuntutan yang telah dikemukakan oleh kongres itu sejak tiga tahun lalu.

Enam tuntutan tersebut ialah pemberian honorarium RM2,000 kepada kakitangan awam, pemberian kadar pencen mengikut perkhidmatan, lanjutan umur persaraan daripada 56 tahun kepada 60 tahun, pemansuhan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), pemberian semula elaun kritikal dan penambahan elaun perumahan kepada RM230 berbanding RM180 hari ini.

**************************************************

Saya orang yang kerdil untuk berbicara tentang isu CUEPACS. Kerana saya masih muda di dalam bab-bab ini. Tetapi, ini pandangan saya.

Apabila membaca keratan akhbar hari ini, saya naik terkejut dengan kenyataan yang diberikan. Mungkin kalian tertanya-tanya, fakta apa yang menyebabkan saya berkata sedemikian. Begini. Lihat ayat ini.

Presiden CUEPACS, Omar Osman berkata, lima tuntutan yang diterima itu adalah berkaitan kadar pencen, lanjutan umur persaraan, pemansuhan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), pemberian semula elaun kritikal dan penambahan elaun perumahan.

Kadar pencen. Saya terima. Lanjutan umur persaraan, saya kurang pasti tahap penerimaan saya kerana saya pun masih belum bekerjaya. Jadi, menanti ke umur 60 mungkin terlalu awal untuk membuat penilaian.

Bagi hal pemberian semula elaun kritikan dan penambahan elaun perumahan ada kebaikan bagi saya. Tetapi, mengapa peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dimansuhkan? Adakah dengan pemansuhan ini, tahap kreadibiti penjawat awam dapat dinilai?

Secara peribadi, PTK merupakan satu sistem peperiksaan yang saya boleh anggap sukar. Tetapi daripada satu sudut yang lain, ia membantu pekerja-pekerja awam khususnya untuk belajar erti membaca.

Daripada perkembangan positif ini, negara harus melahirkan kader generasi membaca bukan setakat di peringkat universiti tetapi ianya berkesinambungan untuk terus belajar dan belajar sehingga ke tahap yang tertinggi.

Paling kesal begini. Orang awam di Malaysia sememangnya pemalas. Kerana, budaya membaca tidak pernah wujud semenjak dari kecil. Malah boleh dihitung dengan jari, berapa ramai sangat yang mampu duduk di hadapan akhbar dan membaca dengan sebaiknya. Ini adalah masalah yang diringan-ringankan oleh kerajaan.

Saya faham, CUEPACS membawa isu nasional. Memperjuangan hak-hak kakitangan adalah sesuatu yang baik. Tetapi, idea ini perlu difikirkan dengan baik.

Kursus Pengganti PTK

Ini suatu idea yang baik bagi saya. Namun, bagaimana tahap kemampuan itu diukur? Adakah dengan menghadirkan diri ke dalam kursus yang diselenggara oleh pihak-pihak berkenaan, dengan mudah kita akan dapat naik pangkat?

Secara peribadi, saya mencadangkan agar satu gerak daya usaha dilakukan di dalam kursus tersebut. Paling mudah, penganjur perlu memikirkan bagaimana mereka (pegawai-pegawai kerajaan) boleh dibantu dengan cemerlang untuk meningkatkan tahap profesionalisme sebagai seorang rakyat Malaysia yang membaca.

Sebagai contoh, latih pegawai-pegawai kita menghasilkan kertas kerja (assignment) untuk dinilai dan diperiksa agar ada kajian baharu yang lahir daripada idea generasi kakitangan awam ini.


Thursday, April 17, 2008

Menghayati Lima Ayat Pertama


"Alif Laam Miim. Kitab (Al Qur'an) ini tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertakwa. (Yaitu) mereka yang beriman kepada yang ghaib, yang mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami anugerahkan kepada mereka, dan mereka yang beriman kepada Kitab (Al Qur'an) yang telah diturunkan kepadamu dan Kitab-kitab yang telah diturunkan sebelummu, serta mereka yakin akan adanya (kehidupan) akhirat. Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka, dan merekalah orang-orang yang beruntung."

Ini kalam Tuhan. Benar! Ayat-ayat yang disusun di dalam al-Quran sememangnya mempunyai mukjizat tersendiri. Surah Al-Baqarah yang merupakan surah kedua di dalam al-Quran ini, adalah surah paling terpanjang di dalam mushaf.

Rashdan berpaling ke kanan. Ada makhluk Allah bertamu.

"Ya 'Atid! Apa yang kau mahu?"

"Aku mahu mencatat amalanmu."

Rashdan mengangguk perlahan. Seakan-akan menerima reda 'Atid yang lagak menghidupkan roh insan. Sesungguhnya, kemuliaan itu bukan sekadar sesuatu yang mudah.

"Ya Allah perkenankanlah lima ayat pertama ini di dalam jiwa dan dadaku ini."Tuesday, April 15, 2008

Zapin - Seni Budaya Kita

Saya bukan peminat setia zapin. Tetapi saya meminati seni dan gayanya. Semasa pulang ke Malaysia yang lepas, beberapa teman saya 'paksa' ke Yayasan Warisan Johor (YWJ), belakang Maahad Johor. Walaupun ada yang keberatan mengikut, tetapi saya gagahkan juga.

Akhirnya, apabila tiba di pusat pentadbirannya, pegawai YWJ masih belum memulakan kerja dan masuk pejabat mereka. Benar! Saya tampak jarum jam sudah bertukar ke bilangan dua. Getus hati saya, mereka masih belum mengamanahkan diri masuk ke dalam pejabat tepat pada masanya.

Dari mana asal zapin?

Menurut sumber, tarian zapin (Jawi:زافين) merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Tarian ini diilhamkan oleh peranakan Arab dan diketahui berasal dari Yaman. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di tanah nusantara iaitu di tanah semanjung melayu, kepulauan Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Ini telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. Dengan itu tarian Zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan, antaranya adalah:-

* Tarian Zapin Arab
* Tarian Zapin Johor
* Tarian Zapin Lenga
* Tarian Zapin Pekan
* Tarian Zapin Tenglu

Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus, rebana, gendang dan marakas.

Bagaimana dinamakan Tarian Zapin Johor?

Tarian Zapin Johor merupakan sejenis tarian rakyat Melayu traditional. Tarian Zapin yang asal dipercayai berasal dari Tanah Arab yang geraknya adalah cepat dan tidak banyak gerak bunga tarinya, begitu popular pada tahun-tahun lima puluhan dan enam puluhan. Zapin Johor dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab memperlihatkan perbezaaan dari segi unsur peradaptasiannya. Pada realiti kedua-duanya genre zapin itu berasal dari satu keseniaan masyarakat Arab yang di bawa Hadramaut.

Di Johor, Tarian Zapin yang sudah diterima sebagai seni yang berunsur Islam yang berfungsi sebagai hiburan sama ada pada acara-acara sekular mahupun acara sambutan hari-hari kebesaran. Namun dari segi kelembutan dan kehalusan tradisi tarian itu sendiri, Zapin Melayu Johor walaupun ianya lahir dari adaptasi yang dilakukan ke atas Zapin Arab secara selektif namun tidak dapat disangkal lagi tarian zapin ini memperlihatkan lebih kehalusan dan keayuan geraknya dari Tarian Zapin Arab.

Satu hal yang menarik mengenai tarian Zapin Johor ialah keupayaan mewujudkan rasa persaudaraan penari dan pemuzik serta sifat esprik decorps yang dapat dimunculkan di kalangan mereka sekali gus mematahkan rasa malu penari-penari apabila menari di khalayak ramai. Secara simbolik gerak tari zapin ini menampakkan kepentingan usaha bersama dan bukannya usaha individu disamping meminggirkan persaingan antara pemain-pemain dalam kumpulan mahupun antara kumpulan, Ditinjau dari perspektif inilah, keunikan dan keistimewaan tarian Zapin Johor terserlah.
Monday, April 14, 2008

Seketika di Masjid Al-Azhar

MEMANG saya jarang menghirup udara malam di Syarie' Al-Azhar. Berhadapan dengan Bazar Khan Khalili, tentunya pemandangan malam tidak seperti siangnya. Tetapi dengan keberkatan malam itu, kita kenal yang mana yang baik dan yang buruk.

Saya meraba-raba malam. Seakan-akan malam itu masih panjang. Yang perlu saya ketahuan adalah malam semakin singkat kerana musim panas bakal menjelma. Justeru, saya tidak melewah-lewahkan masa berlama-lama untuk bersantai.

Sebelum menanti azan Maghrib berkumandang, saya bersandar di belakang dinding masjid. Sesekali, tangan yang menggenggam al-Quran kecil untuk dihafal terjatuh dek kerana kepenatan yang menggunung. Kantuk masih bertamu. Tetapi mungkin itu lumrah. Atau saya sendiri sudah puas dibuai mimpi yang amat ngeri di siang hari.

Saya meletakkan al-Quran kecil dengan cermat. Seorang lelaki berusia yang saya tanggap sebagai seorang pekerja masjid menghulurkan 'ruz bil- laban'. Tentunya untuk orang-orang berbuka fikir saya. Ini rezeki mereka yang berpuasa pada hari Isnin. Saya memaling arah ke kanan dan kiri masjid. Ramai orang disisi sedang rakus menjamah makanan tadi.

Saya berfikir-fikir untuk menyuapkan di mulut. Saya hentikan niat. Usai azan berkumandang, makanan tersebut masih bertapak di tangan kanan saya. Saya letakkan kejap-kejap di atas lantai masjid seraya menoleh ke kanan dan kiri kalau-kalau masih ada yang belum menjamah makanan. Tiada!

Saya kebuntuan idea. Saya simpan kemas ia di dalam poket baju. Harapnya ia tidak tertumpah di dalam baju sendiri. Niat itu saya simpan dalam-dalam. Seketika yang amat merisaukan, saya ampuh lagi kekuatan agar ia tidak melecehkan saya sekiranya ia menjejeh nanti.

Saya dirikan solat Maghrib dengan niat berjamaah. Hari ini imam baru. Fikir saya. Tetapi, mulahazah diri sendiri, saya jarang menyimpang berjamaah di sini. Tentunya ini imam lama.

Selepas solat Maghrib, saya mencari-cari ruang untuk menjamah makanan tadi. Tetapi ruang itu tertutup. Seolah-olah malu pada diri sendiri untuk makan di khalayak. Saya masih kembali duduk ke tempat asal sebelum solat didirikan. Yang saya lihat, anak-anak gadis berbangsa sedikit "Hebrew" berlegar-legar di sekeliling masjid dengan tudung kecil londeh sesekali. Mereka tetamu luar. Yang mereka tahu memetik beberapa gambar untuk dibawa pulang ke negara selepas membuat lawatan ke sini, fikir saya dalam hati.

Beberapa kali saya perhatikan mereka. Mereka masih memegang kamera (baca : standart Emon punya) dan memetik lagi gambar mercu Al-Azhar iaitu kubah masjid di perkarangan luar.

Pemerhatian saya kabur. Tangan yang sedang mengenggam ayat suci tadi, terus saya simpan dan terus bawa meninggalkan kawasan masjid.

Soalan : Dimanakah saya makan makanan tadi? hehehe


Sunday, April 13, 2008

Mahasiswa Perlu Aktif Berpersatuan

Artikel ini saya tulis tahun lalu selepas daripada peristiwa pembunuhan mahasiswa kita di Mansurah. Justeru, segala kecanggungan harap dimaafkan.

Kes pembunuhan mahasiswa Universiti Al-Azhar cawangan Mansurah, Mesir Mohammad bin Ishak,22 merupakan suatu yang amat tragis. Lebih-lebih lagi ia merupakan peristiwa yang melibatkan mahasiswa senegara. Pelbagai andaian dibuat oleh pihak-pihak yang terbabit untuk menentukan motif dan punca sebenar pembunuhan tersebut.

Rentetan daripada peristiwa tersebut, mahasiswa seharusnya sedar bahawa kepentingan berada di dalam kelompok berpersatuan amatlah penting. Sikap menyendiri, hidup bebas tanpa bimbingan, kurang melibatkan diri di dalam aktiviti berpersatuan merupakan punca utama mahasiswa kita terjerumus ke dalam masalah-masalah sosial ini.

Sebagai mahasiswa, aktiviti kemasyarakatan seperti menghadiri seminar, program-program ilmiah, diskusi kitab dan buku, serta bermacam- macam lagi aktiviti yang sihat haruslah diberi penekanan. Oleh yang demikian, wajarlah pihak Kementerian Pengajian Tinggi mengenakan syarat kepada mahasiswa yang ingin menyambung pengajian mereka di peringkat Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) supaya aktif di dalam aktiviti kokurikulum semenjak daripada pendidikan di peringkat sekolah lagi.

Kebanyakan mahasiswa pada hari ini memberikan pelbagai alasan agar mereka tidak aktif di dalam kampus. Ada yang ingin hidup menyendiri tanpa terikat dengan bebanan tugas sebagai seorang pemimpin dan takut menjalankan amanah yang besar daripada Allah s.w.t. Tanggapan-tanggapan negatif ini perlu dikikis agar suatu masa nanti golongan mahasiswa yang merupakan generasi awal belia ini tidak kekok apabila berada di dalam kelompok masyarakat.

Pihak persatuan pula tidak seharusnya menafikan bakat dan kebolehan seseorang mahasiswa untuk berada di dalam aktiviti berpersatuan. Mereka -mereka yang bermasalah, kurang bercampur dengan rakan sebaya perlulah dibimbing dan diberi latihan sama ada ianya berbentuk teori ataupun amali. Sikap terpinggir dan disisihkan tidak akan wujud apabila golongan mahasiswa ini aktif bersama-sama di dalam berpersatuan.Usahlah berprasangka di dalam membentuk suatu komuniti yang cemerlang. Sikap-sikap yang sedemikian itu akan lebih memburukkan lagi keadaan.

Syafiq bin Zulakifli
Mahasiswa Universiti Al-Azhar, Kaherah

Saturday, April 12, 2008

Buat Dua Orang Teman

Dua orang teman

Buat dua orang teman
belajar dengan tekun
teliti dengan betul
agar kita tidak terpesong
dengan akidah yang luntur.

Buat dua orang teman
yang kanan kaji hukum
yang kiri kaji sastera
tetapi yang lebih utama
akidah yang betul.

Buat dua orang teman
sepayung kita memecut
sebaldi kita bertakung
untuk mengejar ilmu menggunung.

Buat dua orang teman
mainlah api yang membakar
tapi jangan sampai hangus
kelak nanti terus tersungkur.

Dan nasihat ini,
buat dua orang teman
belajarlah
kerana ini sebuah tanggungjawab
yang tidak tertolakkan.

12 April 2008
11.56 malam

Kepada teman yang lain, giliran anda juga bakal menyusul!

Thursday, April 10, 2008

Salam Hari Lahir Buat Pak Samad


Semalam, 09 April hari lahir Pak Samad. Kini, Pak Samad sudah berusia 73 tahun. Segagah seorang wira sastera yang masih memartabatkan sastera di kalangan penggiat seni tanah air, Pak Samad seharusnya dijadikan ikon penting negara yang perlu digunakan oleh generasi hari ini. Selagi usianya masih bertapak di perut bumi, saya yakin sumbangan beliau harus dihargai.

Salam Hari Lahir buat Dato' A. Samad Said


Wednesday, April 09, 2008

Ulasan Daripada Berita


Berita Harian Online 9 April 2008

Selatan: Marsah jadi tumpuan pelajar seluruh dunia

JOHOR BAHRU: Kolej Pengajian Islam Johor (Marsah) di Johor Bahru yang kini ditadbir anak syarikat Majlis Agama Islam Johor (Maij), Marsah Sdn Bhd dengan geran RM1.7 juta menjadi tumpuan seluruh dunia.

Pengarah Jabatan Agama Johor (Jaij), Datuk Zalil Baron, berkata negara lain seperti China, Indonesia, Tunisia, Kemboja dan Singapura semakin berminat menghantar pelajar mereka mengikuti pengajian di Marsah.

"Pelajar Marsah menerima tajaan Yayasan Pelajaran Johor (YPJ) dalam bentuk pinjaman sebanyak RM3,000 setahun dan RM6,000 bagi yang melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar," katanya.

Katanya, Marsah juga menerima pengiktirafan daripada universiti di Maghribi, Universiti Sultan Muhammad V; Universti Al-Yarmouk, Jordan; Institut Agama Islam Negeri Sultan Thaha Saifuddin, Jambi, Indonesia dan Institut Al-Zuhri, Singapura.

Beliau berkata, pada 2000, Maij mencadangkan supaya Marsah mempunyai bangunan sendiri bagi memastikan kelancaran perjalanan pentadbirannya dan pada 2001, Marsah secara rasmi memiliki bangunan pentadbiran dan akademiknya sendiri.

Katanya, sebelum kejayaan itu mampu dikecapi, Marsah melalui pelbagai proses evolusi sejak dari awal cadangan pembinaannya dilahirkan menerusi idea penubuhan Insaniah, iaitu institusi pengajian tinggi di Kedah yang menjalinkan program pendidikan berkembar dengan Universiti Al-Azhar.

"Menjadikan Insaniah sebagai pemangkin, pada 15 Jun 2007, Maij mengundang rombongan Rektor Universiti Al-Azhar ke Maahad Johor dan bahagian Pendidikan Agama, Jaij mengemukakan permohonan kepada rektor untuk menaikkan taraf Maahad Johor kepada pengajian kuliah menerusi program berkembar dengan Al-Azhar.

"Pada November 1997, Marsah ditubuhkan dengan menggunakan nama Pusat Pengajian Islam dan Bahasa Arab Johor dan Marsah adalah singkatan nama Markaz al-Dirasat Al-Islamiah wa al'Arabiah dan pada 2001, namanya ditukar kepada Institut Pengajian Tinggi Islam Johor.

"Pada 2006, Marsah ditukar kepada Kolej Pengajian Islam Johor hingga kini selaras dengan kehendak penubuhannya oleh Kementerian Pengajian Tinggi dengan mengekalkan namanya dalam Bahasa Arab," katanya.

Katanya, pada awal penubuhannya, Marsah menerima pendaftaran 42 pelajar bagi Kuliah Syariah Islamiah yang semuanya adalah lulusan Sijil Tinggi Agama dari Maahad Johor dan Maahad Pontian.

Zalil berkata, kumpulan pelajar itu menjadi perintis kepada program pembelajaran yang diteroka guru kanan Maahad Johor dengan sokongan Pejabat Pendidikan Jaij dan kuliah dimulakan dengan dua tenaga pengajar dari Universiti Al-Azhar secara pinjaman.

"Pada 5 Julai 2000, Marsah menambah kursus pengajian Diploma Usuluddin dan ia diwujudkan berdasarkan kepada kepentingan Dakwah Islamiah pada masa akan datang, khususnya di negeri ini," katanya.

**TYPEACE mencadangkan kepada pentadbir MARSAH supaya berfikir dua kali, sama ada ingin meneruskan penubuhannya atau menyelia MARSAH di bawah tanggungjawab pihak kolej luar. Apa yang dikesali adalah kerana MARSAH hanya pusat pendidikan Islam yang tidak lain dan tidak bukan hanyalah dibina atas dasar nama retorik sahaja.

Mungkin orang-orang dalam MARSAH perlu melakukan perubahan demi kepentingan pengajian Islam di negeri Johor.

Adakah wajar MARSAH diletakkan di dalam kawasan Maahad Johor? Apakah kesedaran mahasiswa kita apabila menuntut di dalam satu kolej yang sama?

MARSAH, usah samakan dengan INSANIAH yang jauh lebih maju daripada MARSAH. Justeru, moga ada perhatian daripada pihak yang terbabit.

Bersama memakmurkan Pendidikan Islam di Johor.


Tuesday, April 08, 2008

Zikrayat : Sekitar Saya Mendewasa Di Kota Padang Pasir Mesir
Kembara gersang ini masih terasa.
Tiga tahun berlalu sudah,
mengimbau kesan-kesan sejarah,
tatkala luka masih berdarah
hingusan masih bercuka
kini hilang semua kesan itu,
kerana
diri sudah dewasa.

Zaman dahulu ditebarkan
dengan kesan-kesan yang lama
dan kini diri terseksa
sebelum Ilahi memanggil nama
dan ketika itu
sudah tertutup jasad sementara.

Iman dan takwa laksana wira
mampu bertakhta setiap masa
dengan teguh bersatu nyawa
kudrat dibina hingga menyeksa.

Dalam kalbu dingin ini
terimalah keampunan yang damai.

8 April 2008

Benarlah Ianya Benar!


Sumber : Berita Harian Online, 8 April 2008

PENDUDUK dan pekerja yang tidak berpuas hati membaling batu ke arah polis yang melepaskan gas pemedih mata sebagai membantah kenaikan harga barang dan kadar gaji yang tidak berubah di Mahalla El-Kobra, semalam. Penunjuk perasaan menyerbu dewan perbandaran, membakar tayar di atas jalan raya, membaling kerusi ke arah tingkap kedai dan mencuri komputer. Kira-kira 150 penunjuk perasaan ditahan dan 80 lagi cedera dalam kejadian di bandar tepi Sungai Nil itu.

Sekurang-kurangnya 100 yang lain ditahan di merata-rata di seluruh Mesir, kata pihak berkuasa, ketika beribu-ribu penduduk ponteng kerja dan sekolah dan beratus yang lain membantah kenaikan harga makanan seterusnya mengakibatkan kemerosotan sektor pekerjaan.

Hampir 40 peratus daripada 76 juta penduduk Mesir hidup di bawah paras kemiskinan AS$2 (RM6.38) sehari. Harga barangan asas seperti minyak masak dan beras hampir dua kali ganda beberapa bulan kebelakangan ini, di tengah kekurangan meluas roti subsidi kerajaan.

Ramai rakyat Mesir di Kaherah memberi maklum balas terhadap gesaan tindakan di seluruh negara itu dengan ponteng kerja atau sekolah. Biasanya kedai ditutup di ibu negara ini dan keadaan lalu lintas tidak sesak berbanding biasa

Gesaan bagi tunjuk perasaan di seluruh negara itu adalah cubaan besar-besaran pertama oleh kumpulan pembangkang untuk menukar kekacauan pekerja buruh pada masa lalu kepada bantahan politik meluas terhadap kerajaan pimpinan Presiden Hosni Mubarak.

Tunjuk perasaan dan huru hara di bahagian utara berlaku dua hari sebelum pemilihan utama majlis tempatan, menyebabkan kerajaan gentar dengan membuat pengecualian duti import minggu lalu ke atas beberapa barangan makanan dalam usaha meredakan ketidakpuashatian ekonomi.

Kerajaan disokong Amerika Syarikat itu dengan tegas memberi amaran kepada rakyat supaya tidak mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan dan demonstrasi yang dilarang di negara ini, dan mereka yang terbabit biasanya ditahan oleh pasukan keselamatan Mesir. - AP

ULASAN:

Malam Majlis Dialog Perdana PMRAM di Dataran Hayyu Asyir, kami disua dengan beberapa soalan oleh ahli berkenaan isu ini. Namun, kepastian itu benar-benar terbukti pada hari Ahad yang lepas apabila 'Pemprotesan Terhadap Kenaikan Harga' dilakukan oleh penduduk di Mesir ini.

Walaubagaimanapun, saya kira hampir 100% mahasiswa Malaysia di bumi Mesir tidak melibatkan diri di dalam tunjuk perasaan tersebut. Sebagaimana yang dimaklumi, kenaikan harga barang telah mencapai kadar terlampau. Lihat sahaja isu beras yang dibangkitkan oleh ahli PMRAM ketika Muktamar Sanawi PMRAM sehingga ada yang menyatakan bahawa PMRAM seharusnya berbincang dengan Kementerian Perdagangan Mesir.

Ini membuktikan dalam hal berkaitan dengan masalah sosio-budaya, perkara yang sukar ini sememangnya tidak dapat di atasi oleh PMRAM sekiranya ia di luar bidang kuasa.

Masalah harga beras yang kini dianggarkan LE90.00 menyebabkan ada sebahagian mahasiswa kita merungut kerana tidak mendapat bekalan mencukupi. Ini ditambah dengan isu kenaikan harga rumah setiap tahun. Seperti contoh, kos sewa pejabat PMRAM pun telah menjangkau LE 1,350 selepas hampir 10 tahun didiami.

Justeru, adalah menjadi hasrat mahasiswa di bumi Mesir agar semua pusat-pusat zakat negeri menaikkan kadar sumbangan wang zakat kepada kadar yang sepatutnya demi menampung keperluan mahasiswa kita di sini. Saya yakin sekiranya mahasiswa kita tidak dibantu, kos sara hidup yang berubah ini akan menjejaskan perihal pendidikan di sini.Monday, April 07, 2008

Karya Di Dewan Sastera- April 2008

Karya “Seorang Anak Murid II”

Saya menghantar kepada editor Dewan Sastera pada akhir bulan Januari. Yaitu selepas peperiksaan semester pertama di Al-Azhar. Ketika itu juga, ada beberapa diksi yang saya tukar demi meyakinkan editor bahawa karya ini bukanlah karya yang saya pamirkan di blog saya. Oleh yang demikian, tajuknya berubah kepada Seorang Anak Murid II.

Karya ini juga dirombak selepas saya merombak dan terus merombak diksi-diksi yang kurang sesuai. Akhirnya, inilah karya yang saya hantar kepada editor.

Moga-moga ada kebaikan daripada karya ini untuk seorang anak murid. Moga-moga juga karya ini mampu saya hantar ke Hadiah Sastera Darul Takzim dan Hadiah Sastera Perdana jika diizinkan.

Ini doa-doa saya sebagai hamba yang baru.


Sunday, April 06, 2008

Filem Fitna : Satu Tamparan Buat Orang Islam


Fitna is a 2008 short film by Dutch parliamentarian Geert Wilders. The film alleges Qur'anic motivations for terrorism, Islamic universalism, and Islam in the Netherlands. The film's title comes from the Arabic word fitna which is used to describe "disagreement and division among people", or a "test of faith in times of trial".

On March 27, 2008, Fitna was released to the Internet on the video sharing website Liveleak in Dutch and English versions. The following day, Liveleak removed the film from their servers citing serious threats to their staff. On March 30, Fitna was restored on Liveleak following a security upgrade, but was promptly removed by Wilders promising a second edition without the copyrighted Jyllands-Posten Muhammad cartoons.

Source : Fitna Film

Bukan saya tidak sensetif tentang Islam. Tetapi saya 'lebih ghairah' menulis selepas sendiri dapat menonton filem ini. (Saya harap tiada siapa yang beria-ia untuk mendapatkan filem ini; sekiranya kalian belum lihat)

Jelasnya, masalah ini menampar semua orang Islam. Adakah Islam hanya akan 'mengamuk' selepas sesuatu perkara dihentam? Apakah kesan selepas penghinaan terhadap Rasulullah s.a.w. tahun lalu di dalam akhbar Jyllands-Posten; sebuah akhbar Denmark?

Siapa sebenarnya bersalah?

Malaysia juga menerima tempias yang sama. Mengapa hal ini tidak dihukum? Lihat sahaja Penghinaan Siti Khadijah tahun lalu selepas Rosnah Mat Aris bertindak agresif menghina isteri Rasulullah s.a.w tanpa sengaja; juga pembikinan filem-filem Islam terlampau seperti Gubra dan terkini filem Akhirat yang sudah berada di tahap melampau.

Saya yakin, selepas ini akan ada lagi filem yang konon-konon berciri Islam tetapi hal keadaannya bukanlah dibina atas atas nama Islam. Contohnya; filem Malaikat, filem Al-Quran, filem Qada' dan Qadar, filem Lambaian Haji dan macam-macam lagi yang masih bercerminkan adegan cium melulu, pegang tangan dengan rakus, duduk di atas katil dengan ghairah, peluk sini sana tanpa rasa malu, dan lain-lain lagi.

Kalau benar Malaysia juga perlu diboikot, mengapa kita tidak memboikot?

Tiga Dalam Satu - Selesai

Perbahasan Ucap Dasar Presiden. Apa resolusi daripada BP dan HEWI?

Apakah inferens yang dikecapi selepas majlis berakhir? Adakah hipotesis menunjukkan peningkatan jumlah mahasiswa di Mesir yang baru mengenali PMRAM? Segalanya baru terlakar di Dataran Hayyu Asyir semalam.

Namun, adakah kejayaan ini hanya sementara? Atau sekadar retorik mahasiswa yang hanya bersungguh-sungguh mempamirkan PMRAM di saat-saat bangkitnya suara mahasiswa?

Kajian ini harus dibuat secara mendalam. Saya beranggapan bahawa kita punya percaturan di dalam berhujah. Laksana keris emas dihunus, tatkala itulah perwira bertarung. Dan, sekiranya keris gangsa sahaja disuap tentunya kegersangan itu tidak akan mampu ditari.

Fakta ini jelas membuktikan semangat manusia harus dikendong. Kekadang kita lemah dan kekadang kita cukup ampuh kuat laksana nakhoda di atas kapal berlayar.

Sedari itu, selaku kepimpinan 'lama' saya beranggapan bahawa pementasan PMRAM bukanlah semata-mata digilap oleh bakat kepimpinan tetapi yang dikagumi adalah semangat juang sebagai sebuah persatuan yang mampu mengumpulkan suara anak-anak Melayu di bumi Mesir ini. Mengapa kita perlu memporak perandakannya?

Jika sekiranya kita bersatu di bawah satu rumpun, saya yakin dan percaya kita akan mampu jadi mahasiswa yang cemerlang di bumi Mesir ini. Justeru, saya menyeru sekiranya ada di kalangan ahli-ahli yang berjalan di atas nama persatuan lain seperti ABIM, ISMA, ISEK, dan apa-apa sahaja nama persatuan yang punya hadaf yang sama; mengapa kita harus berdiri sendiri?

Hakikat ini perlu diperhati jauh. Jika kita semua bersatu, semuanya akan selesai.

Tambahan :

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang sama-sama membantu PMRAM di dalam menjayakan program Dialog Perdana PMRAM dan Motivasi Perdana di Dataran Hayyu Asyir semalam.


Friday, April 04, 2008

Karya Di Dewan Sastera April 2008
Sekalung tahniah buat diri sendiri kerana karya saya kali ini terbit di Dewan Sastera bagi bulan April. Saya tidak menjangkakan bahawa karya saya akan terbit pada bulan ini kerana anggapan saya jika diterbitkan pun, pada bulan Mei nanti sempena Sambutan Hari Guru, 16 Mei.

Terima kasih kepada editor yang memilihnya. Saya juga orang baru di dalam arena ini. Kelapangan masa nanti, mungkin diizinkan saya menulis novel.

Tambahan :

Di atas permintaan, karya saya ini berlatarkan pengalaman ketika menjadi guru di SMK Bandar Baru Uda. Justeru, saya lampirkan beberapa gambar anak-anak murid di sana. Lihat atas.


Thursday, April 03, 2008

Entri Paling Kontroversi


Hari ini hari lahir dua jejaka ter'lampau' di Mesir. Seorang duda, seorang teruna. Namun, kedua-dua mereka tetap satu hati yang sama. Mengarut!

Salam Ulangtahun ke-22

Budak-Budak Persatuan VS Budak-Budak Talaqi : Mana Lebih POWER?

Ustaz Adam pun pandai menggunakan ilmu dalam berhujah. Sihat ye ustaz!

Sembang 1 : Mula la tu cakap aku ni nak buat kontroversi. Banyak cantik ko!
Sembang 2 : Memang pun, kau kan suka buat cerita-cerita panas!
Sembang 1 : Aku menyatakan yang hak... Ini fakta kes yang aku dapat.
Sembang 2 : Buatlah apa-apapun asalkan kau bahagia...

Penulis merakamkan jutaan terima kasih kepada semua pembaca yang sudi membaca. Penulis tidak mahu memporak perandakan keadaan. Cuma sebagai penulis, ada tujuan penulis buat begini.

Izinkan penulis bicara satu persatu. Perkara ini mula timbul sejak beberapa tahun akhir-akhir ini. Entah! Di mana silapnya pun penulis tidak ketahuan. Mungkin sahaja ketika kelahiran memuncak Majlis Tafaqquh FIDDIN Azhari atau semenjak generasi baharu yang berlumba-lumba mahukan ilmu di masjid-masjid atau bertalaqi di kawasan-kawasan kediaman masing-masing.

Mungkin sahaja sejak PMRAM mengungguli kelas Madrasah Imam Syafie vs Kelas Ustaz 'D'. Wah! Memang terkesima betul penulis apabila mendengarkan kes ini. Barulah penulis tahu di mana yang hak dan yang batil.

Awal Februari dulu, kecoh kat satu DPM ni sampai nak tubuh persatuan baru nak kalahkan DPM bawah anjuran PMRAM. Erm, mana lagi kalau bukan "Persatuan Tafaqquh". (hehehe) Gelihati pula mendengar nama persatuan ini. Bukannya apa, tafaqquh pun perlu ada persatuan ke? Mungkin juga lah. Perlu ada sukan, rehlah, main kayak, lari-lari anak, dan juga buat program Q macam PMRAM lakukan.

Penulis tidak menyalahkan mana-mana pihak yang mahu menghukum. Jika itu cara terbaik, silakan. Penulis pun takut juga kena penampar orang-orang tafaquh ini kalau berani bersuara lantang. Tetapi yang penulis geram bukannya apa, adalah member-member kita ini buat penulis naik angin.

Berani mereka mengatakan fakta begini, "Ustaz 'K' tu gagal imtihan kerana persatuan la." Cuba lihat 'Ustaz 'M', walaupun dia libat persatuan , dia tidak aktif sangat. Itu yang dia berjaya tu.

Kalau penulis ada depan mata, tentu penulis akan cili dengan clorox + sabun basuh pinggan tentu lazat. Erm, penulis hairan sungguh kepada puak-puak mereka ini, sungguh tajam mulutnya. Kurang ajar mungkin sahaja. Mungkin belajar tasawuf kurang atau tak pernah belajar agama kontemporari kot.

Ilmu ustaz-ustaz sekalian perlu digilap. Bukan ilmu atas lantai je yang diterima. Jika ilmu tidak pandai disesuaikan dengan arus pemodenan masa, tentunya ustaz-ustaz sekalian akan jadi tok syeikh surau dan masjid sahaja. Masa telah berubah, kita juga yang perlu berubah. Penulis pernah menulis satu artikel berkenaan dengan metod dakwah kita. Usah disamakan sebagaimana dahulu.

Jadi usah kita salahkan kedua-dua belah pihak. Penulis beranggapan kedua-dua daripada kelompok ini ada tugas masing-masing. Usah berjidal sampai menyakitkan hati orang. Ingat ya!
Wednesday, April 02, 2008

KERJAYA : Siapa Yang Tetapkan?

TYPEACE adalah dengar dari corong-corong radio PMRAM.fm yang ada lah budak-budak ni bising sangat tentang kerjaya sebahagian daripada sahabat-sahabat TYPEACE.

Apa nak dikesahkan sangat kalau dah nama rezeki, betul tak? Jangan tak jadi orang dah ler... Erm, awak tu yang bising-bising sangat tu.. agaknya jadi apa lah nanti kot. Jadi artis budaya kot. Zapinkan Siti Nurhaliza di dalam konsertnya ke, atau latarkan Mawi dengan penari dan penggiat suara latar ke, dan bermacam-macam lagi.

Sedari itu pun, kita perlu yakin dan percaya bahawa TYPEACE ni tak nak 'backing' mana-mana pihak yang penting jadilah umat yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Kan tak salah jadi umat HADHARI. Bukan umat Islam HADHARI. Ingat pesan TYPEACE.

p/s: Maaf kerana TYPEACE menggunakan bahasa rendah dalam laman ini.

(Ada orang bising cakap TYPEACE suka buat kontroversi)

Bicara Tentang Cinta

Kenangan 2006 : Debaran cinta di RTM satu masa dahulu.

Tentunya seronok menggapai cerita cinta. Debaran itu mula sudah terasa. Dari kecil lagi saya seringkali menerima panggilan cinta. Biarpun cinta yang diidamkan itu indah, kekadang ada juga rasa gulananya.

Bayu semilir yang menebas keghairahan cinta lewat beberapa degupan yang terpanggil itu memaksa atma berlari pantas. Sedari itu, hakikat cinta benar-benar tertampar dek keseronokan yang nyaris-nyaris menghakis. Benar! Masakan Rasulullah juga bercinta dengan umat-Nya tatkala menyeru Ummati-Ummati-Ummati di akhir hayatnya.

Namun, betapa benar cinta itu tidak akan hadir tanpa dipaksa. Melalui Ayat-Ayat Cinta yang baru diteroka, langsung sahaja dikejar Kalimah Cinta persis Keagungan Cinta dan Ada Apa Dengan Cinta? Wah! Kagum melihat abadinya cinta diteroka dan diseksa hingga ke hujungnya.

Tetapi keghairahan cinta ini akan benar-benar terusik apabila cinta itu digarap dengan kesucian Ilahi. Berapa ramai yang mentakdirkan cinta kerana Allah lantas diucapkan pujian semata-mata kerana-Nya.

Kita selalu mengharapkan Allah meredai kita, lantas cinta kita tetap lenyap kepada-Nya. Kita juga berlari-lari menggapai cinta-Nya namun betapa ringan pengharapan kita kepada-Nya.

Aduh! Bangkit menyembah atas nama Tuhan yang Esa, yang memberi petunjuk kepada hamba-Nya. Kita juga merasai keindahan itu kerana-Nya lantas ucapkanlah syukur -Alhamdulillah.

Cinta kita masih belum terlewat.

Program Terkini PMRAM

Mesyuarat Badan Pengurus PMRAM 2008 telah menetapkan bahawa Program Perbahasan Ucapan Dasar Presiden PMRAM akan diadakan seperti ketetapan berikut :-

Hari : Sabtu
Tarikh : 5 April 2008
Tempat : Dewan Solah Abdullah Kamil, Universiti Al-Azhar, Hayyu Sadis, Madinah Nasr.
Masa : 1.30 petang (Pendaftaran) hingga jam 6.00 petang.

dan Majlis Dialog Perdana Kepimpinan PMRAM 2008 dan Motivasi Perdana akan diadakan seperti berikut :-

Hari : Sabtu
Tarikh : 5 April 2008
Tempat : Kompleks Hayyu Asyir, Madinah Nasr.
Masa : Selepas Solat Maghrib

Penceramah : Ustaz Ahmad bin Yosuf (M.A. Tafsir Al-Azhar)

"Bagaimana kejayaan beliau lewat kecemerlangan di dalam Master Al-Azhar baru-baru ini?" Sama-sama kita mengambil pengalaman daripada beliau.

"SAMA-SAMA SERANG ASYIR WEI!"
Kami akan BAKAR ASYIR...