Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Friday, April 25, 2008

Seorang Teman II


Mahathir Mazizan, seorang teman lama.
Tinggal di Johor Jaya.
Mahasiswa universiti Malaysia.
Tahniah buatnya.
Kini sudah jadi pegawai di selatan negara.

Saya mengenali beliau semasa menuntut di Maahad Johor. Teringat lagi kisah silam kami berdua, pada malam nama pengumuman kemasukan ke IPTA pada tahun 2004 yang lepas, saya dan beliau berada di rumah saya.

Menunggu sehingga jam hampir 3 pagi dan akhirnya, keputusan kemasukan IPTA menunjukkan saya dan beliau ditempatkan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Kami memperoleh Fakulti Syariah dan Undang-Undang. Seronok memang seronok. Siapa yang tidak seronok berjaya dapat masuk IPTA.

Akhirnya, saya dan kawan-kawan menjadi mahasiswa IPTA. Hampir seminggu di USIM, akhirnya saya membuat keputusan berhenti kolej dan melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar, Mesir.

Saya berbangga kerana saya di antara mahasiswa yang terpilih ke sini. Bumi bertuah yang mengenalkan saya dengan isy, tokmiah, ruz bil-laban. Ini dunia saya.

Dan kini, setelah masa berlalu hampir empat tahun, kini beliau sudah pun menjawat jawatan sebagai Pegawai Tadbir (N 41) di Universiti Teknikal Malaysia Melaka. Alhamdulillah, rezeki beliau. Moga-moga rezeki kita ada juga di sana.

No comments: