Pegawai Tadbir Diplomatik Perlu Tadbir MSD Kaherah

Saya menerima laporan bahawa terdapat penyalahgunaan kuasa oleh pihak Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (MSD) terhadap pentadbiran yang sedang berjalan pada waktu ini.

Sumber memberitahu sikap tidak profesional sesetengah pegawai masih lagi wujud sehingga hari ini. Sejak berada di Mesir, saya sudah melihat bahawa organisasi MSD Kaherah yang dikawal tadbir oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia mempunyai karenah biokrasi tersendiri.

Sebagai contoh, urusan penterjemahan sijil saya yang sengaja tidak mahu dilakukan serta diuruskan oleh pegawai-pegawai kita di MSD.

Saya yakin dan percaya bahawa usaha-usaha ini bukanlah tindakan Prof Madya Dr Jamil Hashim selaku Pengarah MSD. Tetapi, ada kuasa-kuasa baharu yang bertindak melangkaui bidang tugas mereka yang sepatutnya dilakukan.

Secara logiknya, Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (KBMK) dikatakan tidak berhak ke atas pentadbiran dan pengurusan pelajar di Mesir.

Saya akui akan kebenaran itu. Namun, dari satu sisi yang lain saya berpandangan bahawa kuasa-kuasa yang ada pada seorang Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) yang dihantar ke Mesir seharusnya diberikan peranan yang sewajarnya.

Kita amat bimbang bahawa terdapat kuasa politik yang digunakan di dalam pentadbiran MSD sehingga menjadikan MSD terpaksa menjalankan tanggungjawab mereka atas dasar pentadbiran politik itu.

Mengapa pentadbiran MSD Kaherah tidak dipilih di kalangan Pegawai Tadbir Diplomatik yang lebih profesional di dalam menjalankan tanggungjawab mereka?

Mengapa hanya kabel besar sebagai seorang guru yang cemerlang (konon-kononnya) kemudian diserap ke dalam Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia atau Kementerian Pelajaran Malaysia dan terus dihantar ke Mesir sebagai 'pengintip' dan 'pengacau' perjalanan mahasiswa kita di Mesir.

Mahasiswa dan mahasiswi yang mempunyai sebarang masalah dengan pentadbiran JPMK (MSD) di Kaherah sama ada ketika berurusan atau sebagainya bolehlah emelkan kepada saya di alamat e-mel seperti yang tertera di sebelah.

Saya akan memanjangkan laporan itu kepada menteri yang bertanggungjawab dan wartawan akhbar bagi membuat liputan penting hal ehwal keadaan mahasiswa dan pegawai MSD kita di Mesir.

Tambahan :

1. Saya menerima pelbagai laporan berkenaan hal ehwal JPMK. Kita sedang memerhatikan bangunan baru yang dijangka akan didirikan di bangunan ARMA.

2. Akhbar terbaru untuk rakyat Malaysia hari ini adalah erapakatan.com yang berinfomatif.


Comments

Wah..
Lancang betul 'sifu' berpolitik..
Menjakaui seberang laut..
Bila mahu ajarkan ku jadi Pria Terhebat??
Tuan Alhidayat yang comel,

Saya ada kuasa luar biasa yang boleh merisik-risik hal ehwal masalah jabatan kita di sana.

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim