Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, March 15, 2012

Saya dan Kerjaya

SAYA amat gemar membaca buku biografi tokoh. Entah mengapa, berilah saya buku apapun, tetapi buku biografi atau autobiografi tokoh banyak mengajar saya tentang erti kejayaan dan kematangan.

Seingat saya, kali pertama saya memulakan untuk membaca buku biografi Datuk A Samad Said. Beliau adalah Sasterawan Negara. Hari ini, saya banyak membaca buku autobiografi tokoh politik dan tokoh akademik.

Terakhir, saya membaca buku Prof Dr Ismail Ibrahim yang pernah menjawat jawatan sebagai Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Mengapa saya dan kita wajar membaca buku biografi tokoh?

Buku-buku ini sebenarnya mengajar kita menjadi seseorang yang dewasa. Berfikiran dewasa, malah menjadi seorang yang luar biasa. Kita mengumpul segenap pemikiran daripada penulisan tersebut, lantas daripadanya kita dapat mengenalpasti dari mana kejayaan yang dicipta oleh tokoh-tokoh tersebut.

Apapun, saya dan apa juga kerjaya yang pernah saya lalui adalah pengalaman penting sebagai seorang individu.

Itulah perjalanan saya dan juga kerjaya saya.


No comments: