Kembara Mencari Haji Mabrur 3

Semua orang percaya kepada rezeki yang Allah berikan. Ya, begitulah ketetapan hidup dan perjalanan setiap apa yang kita lakukan.

Setelah dua tahun meninggalkan kota bertuah Mesir, kini saya kembali di bumi Arab. Biarpun latar tempatnya hampir tidak sama, tetapi roh dan kehidupan Mesir- Madinah dan Mekah hampir sama.

Panas. Itulah gambar awal yang saya dapat ukirkan. Saat menjejakkan kaki ke bumi Masjidilharam- saya mengalirkan airmata. Terlintas dalam fikiran dan bisik dalam hati -
Ya Allah, Engkau begitu Maha Menyayangi hambaMu ini. Engkau memberi peluang daku menjejakkan kaki ke rumahMu. Saya mengulang bicara yang saya terlalu merindui Kaabah.
Lantas, apabila Kaabah berada di hadapan mata - saya hampir rebah. Saya hampir tidak percaya bahawa ini adalah Kaabah betul dan bukan potret.

Sepanjang perjalanan sebelum menjejakkan kaki ke bumi Mekah Al Mukaramah, saya mengalun talbiah "Labbaikallahummalabaik." Saya merenung pandang jauh. Saya berfikir,
apa akan berlaku sekiranya saya tidak dapat melihat Kaabah di hadapan mata. Ya, saya risau kalau-kalau sepanjang hidup di dunia ini - ada dosa yang belum terampun.
Kalau ada hina sebelum ini - ada ampun yang belum ditebus. Itu yang menjadi pemikiran saya.

Namun, apabila Kaabah berada di hadapan - semacam rasa yang berada di nubari. Saya gagahkan diri.

Terima kasih kepada Izwan Azir (TV3) yang membantu sepanjang perjalanan awal semasa melakukan tawaf. Saya terpisah jauh. Tawaf pertama saya kira sudah berpisah dengan teman-teman yang lain. Saya terpaksa meninggalkan diri keseorangan.
Berlalu tujuh kali tawaf - saya menuju ke Bukit Safa dan Marwah. Ya, alhamdulillah, dapat berjalan sepanjang medan saie di sini.

Selepas solat Subuh, saya bergunting!

Setiap kali solat fardu, saya berpeluang solat di Masjidilharam. Barangkali mahu mencari fadilat dan kelebihan solat di sini yang gandanya lebih dari 100,000 kali pahala solat di masjid biasa.

Setiap waktu saya merenung jauh melihat betapa Allah itu Maha Agung - dan Maha Besar di atas segala ciptaanNya. Hebat Kota Mekah, bumi lahir Nabi Muhammad. Ini bumi Mekah...

(2)
Seharian di Mekah - akhirnya kami berhijrah ke Madinah.

Kami mengunjungi Masjid Nabawi yang terletak di dalamnya Makam Rasulullah. Teman saya bersungguh-sungguh menitiskan airmata tatkala saya membacakan doa kepada Rasulullah SAW.

Ya...amat terasa kehilangan Baginda dan kami berada di sisi Baginda pada waktu ini - namun kami tidak sanggup melihat kehidupan kami yang entah apa-apa sebelum ini.

Saya mengukir senyum tatkala dapat berziarah ke Makam Rasulullah, Makam Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar. Aduh! Betapa saya yang dilahirkan di dalam suasana kehidupan berlatar belakang pengajian Islam pun amat teruja.

Sesekali saya membilang titis doa yang dibaca- berharap moga-moga Allah ampunkan dosa saya yang telah lalu. Amin.Boleh baca juga di sini
http://www.facebook.com/syafiq.zulakifli?sk=notes#!/note.php?note_id=282084575143342

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

Puisi Untuk Aliff Aziz

Universiti Al-Azhar Buat Kejutan!