Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, August 25, 2011

Apa Mahu Dirancang Pada Tahun Mendatang?


BULAN OKTOBER semakin hampir. Masuk bulan Oktober ini; tahun ketiga saya memulakan pengembaraan sebagai seorang yang bekerjaya.

Tahun pertama; meladeni dunia penerbitan yang kian mencabar. Tahun kedua; meladeni dunia penyiaran yang lebih-lebih mencabar.

Tahun ketiga apa pula? Ya! Biasanya bulan Ogos adalah bulan saya berfikir. Bulan yang akan menetapkan pendirian saya sama ada akan kekal di dalam satu-satu tempat atau beralih arah.

Tapi jika diberi peluang, selepas ini saya akan menerobos sempadan untuk berada di bahagian majalah pula. Entah ya...Saya fikir seharusnya majalah lebih mendidik saya terlebih dahulu sebelum saya menjejakkan kaki ke dalam bidang penyiaran.

Ke mana harus pergi?

Jika saya diberi pilihan pasti saya akan memilih menerobos sempadan tiga buah majalah. Pertama, Al-Islam di bawah seliaan Utusan Karya. Kemudian, Majalah I di bawah Karangkraf dan ketiga tentunya Majalah Milenia Muslim.

Ya. Saya fikir, apabila kita belajar daripada lipatan bawah...kita lebih berani untuk menyahut apa yang dikatakan penulisan terancang. Pasti...perjalanan masih belum berhenti. Saya mempunyai masa dan masa lagi.

Biar apa orang kata; saya tetap dengan cara saya. Usah mengalah apabila diberikan peluang sebegini rupa.

Ini langkah saya...


No comments: