Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, May 20, 2010

Bilal Di Hantar Pulang?

Bilal (tiga dari kanan) sewaktu bersama rombongan PMRAM ke Mansurah (Gambar koleksi typeace)

KES TERBARU, seorang graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah dihantar pulang ke Malaysia. Barangkali apa yang saya ingin tuliskan akan menjadi isu. Namun, anggaplah satu daripada tanggapan saya.

Saya pernah bersama Presiden PMRAM (Khairul Anuar Ismail) menyelesaikan kes mahasiswa yang dipenjarakan di penjara Mesir.

Walaupun kami tahu bahawa polis akan memberikan alasan VISA, tetapi saya berkeyakinan bahawa, apabila ada mahasiswa yang terpaksa dihantar pulang, pastinya akan ada perkara lain yang berlaku.

Kami juga pernah dipanggil oleh wakil Kedutaan Besar Malaysia Kaherah melaporkan kes sekiranya ada di antara mahasiswa yang terlibat dengan Ikhwanul Muslimin. Sejujurnya, saya belum pernah jumpa lagi mahasiswa kita terlibat dengan gerakan yang ditentang kerajaan Mesir ini.

Namun, secara peribadi saya mengucapkan takziah kepada mahasiswa kita yang dihantar pulang. Saudara Bilal (seperti dalam gambar) pernah berkhidmat bersama PMRAM juga semasa kedatangan beliau ke Mesir pada satu masa dulu.

Oleh itu, saya 'tiada berani memberi komentar pelbagai'. Moga-moga Allah mengampunkan kita semua. Amin.

No comments: