PMRAM Sebagai Buah Hati Saya

Menyampaikan amanat terakhir di dalam kenderaan menuju ke lapangan terbang


Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) adalah buah hati cinta pertama saya ketika di Mesir. Saya pernah merajuk dengan PMRAM, saya selalu menangis di dalam program PMRAM, saya pernah gembira dengan PMRAM dan saya pernah mengalami kesusahan sewaktu berada di dalam kepimpinan PMRAM.

Indah sebenarnya warna-warna perjuangan ini. Orang menghina-orang mengkritik-orang membenci- itu semua adalah suatu warna-warni saya fikir.

Ingatkah kita dengan Aduka Taruna? Pernah berlaku ke atas diri saya berkenaan kes Aduka Taruna ini pada satu masa dahulu. Saya dikritik hebat-hebat kerana menghina salah sebuah kepimpinan anak negeri kita di Mesir.

Itu semua satu cabaran. Itu semua satu pengalaman yang saya fikir tidak mampu ditimba daripada kesusahan.

Ada suka duka yang saya paling ingat. Saya dan Ustaz Hairul Nizam sentiasa akan berbual tentang PMRAM sepanjang kami berada di dalam teksi. Ada idea-idea baharu yang dicadangkan untuk memperteguhkan PMRAM. Ada cerita-cerita baru tentang PMRAM dan lain-lain lagi.

Saya percaya bahawa perjuangan ini WAJIB menempuh cabaran. Dr Yusof Al-Qaradawi juga pernah dipenjara. Syed Qutub juga menghadapi perkara yang sama.

Ulama memang akan dihina dan dicaci-maki. Benar! Itu semua adalah asam-garam barangkali. Keyakinan itulah yang membuatkan saya tidak gentar dengan apa-apa yang menimpa ke atas diri saya. Ramai orang berkata, saya terlampau berani. Tetapi saya berfikir, mengapa saya perlu takut dengan apa yang ada pada diri saya sendiri.

Saya berani menghadapi cabaran mengkritik pihak-pihak tertentu. Saya berani meluahkan ketidakpuasan hati. Semuanya itu kerana saya fikir, saya harus membetulkan kesilapan yang berlaku. Saya perlu menyatakan ada ruang yang perlu saya perdebatkan.

PMRAM yang mengajar saya, mengapa kita perlu jadi orang berthaqafah. Sebab itu, saya paling seronok apabila usrah mingguan berjalan. Mana ada perbincangan basa-basi. Malah saya fikir, setiap kali usrah berlangsung sebenarnya adalah 15 orang ulama sedang bersidang di dalam Majlis Fatwa Kebangsaan untuk membincangkan hal ehwal Islam.

Kami di dalam PMRAM ada pakar di dalam bidang masing-masing. Masing-masing mengeluarkan pandangan dan masing-masing memberikan idea. Semua itu berjalan dengan seiring.

Pada akhir pernafasan yang ada ini, terima kasih kepada pimpinan PMRAM sesi 2009 yang dapat bersama-sama saya sepanjang saya menjawat jawatan sebagai Penasihat PMRAM dan saya terpaksa meninggalkan kalian lebih awal sebelum muktamar sanawi yang dicadang akan berlangsung pada akhir Mac nanti.

Semoga kepimpinan akan datang di bawah pentadbiran Ustaz Shahrizan Mohd Hazime akan sentiasa di dalam rahmat-Nya. Amin.

Comments

wah...terharunya, tp tajuk tu macam silap je yang betul (buah hati saya)
Terima kasih Shah..
Begitulah adat berjuang....

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim