Pengalaman Bertugas


GAMBAR di atas adalah pejabat di Jabatan Undang-Undang, Johor Corporation. Saya pernah masuk pejabat Johor Corporation dan bertugas di bawah Jabatan Undang-Undang pada tahun 2007 semasa cuti semester.

Gambar ini saya ambil dari meja saya yang terletak di belakang Kak Azizah. Alangkah terperanjat saya apabila ditempatkan di jabatan ini kerana saya tidak mengetahui selok-belok berkenaan undang-undang.

Namun, apabila tanggungjawab itu diamanahkan, saya lakukan sahaja.

KFC Holdings Sdn. Bhd. adalah anak syarikat di bawah Johor Corporation. Sebelum pulang dari Mesir, saya pernah ditawarkan untuk menjadi salah seorang pengurus kepada anak-anak syarikat yang berada di bawah pentadbiran KFC ini, namun saya memilih jalan selamat untuk menjadikan PTS Publication & Distributors Sdn. Bhd. sebagai pilihan utama.

Mengapa PTS?

Saya ada satu prinsip bahawa hidup ini untuk berjuang. Perjuangan menegakkan kalimah Allah. Perjuangan untuk menjadi seorang manusia yang luar biasa. Dasar perjuangan PTS jelas. Kita mahukan anak-anak cemerlang dengan membaca buku-buku ilmu.

Kita mahukan anak-anak terus belajar dengan membaca buku-buku kita. Ilmu datang secara automatik apabila ramai yang membaca buku kita.

Kali pertama saya mengenali PTS pada tahun 2006. Waktu itu, saya sudah berada di tahun 2 di Universiti Al-Azhar. Teknik Menulis berdasarkan Surah Yusof telah saya khatami satu dan persatu.

Hari ini, selepas hampir empat bulan saya berkhidmat untuk PTS, saya fikir pilihan saya sudah betul. Posisi saya sudah tepat. Walaupun ada tawaran-tawaran yang mendatang termasuklah ada yang mengajak saya mengisi borang berkhidmat untuk sektor kerajaan, saya tolak ke tepi.

Jika mereka sandarkan jumlah gaji, saya berkata kepada mereka bahawa jumlah gaji saya sekarang pun lebih tinggi dari mereka yang bekerja kerajaan kerana saya melakukan kerja-kerja freelancer dan menyampaikan kuliah di beberapa surau dan masjid sekitar negeri Selangor. (Maaf, barangkali ini ayat ambitious. Tetapi saya ingin menyatakan bahawa bukan kerajaan sahaja yang memberikan peluang hidup kepada kita)

PTS tidak masuk kontrak kerajaan. Satu sen wang kerajaan juga tidak ada kami sangkutkan. Jikalau wujud sekalipun, barangkali kontraktor UMNO yang terpaksa memilih buku PTS untuk dijual kepada kerajaan.

Oleh itu, PTS berjuang dan berusaha dengan kejayaan tekal yang ada pada hari ini. Saya telah nampak bahawa inilah syarikat perjuangan dan syarikat yang menguruskan dunia perjuangan yang terbesar iaitu perjuangan bahasa dan agama.

Dunia PTS adalah satu dunia baharu kepada saya. Oleh sebab itu, fikir saya bahawa calon yang ditawarkan bekerja juga sebenarnya ada ciri-ciri orang berjuang.


Comments

HUMAIRA' said…
rezeki Allah itu luas, ada di mana2, dtg dgn bmcm cara..kn kn ~~

di mana ada kemahuan, di situ ada jln..
Kita memilih jalan yang sukar (berniaga cara Cina) kerana jalan sukar ini banyak sekali kebaikannya.

Selepas bertugas di PTS, orang-orang PTS akan mempunyai pelbagai ilmu dan kemahiran yang diperlukan bagi menjadi penerbit sendiri....

(PTS bukan hanya menghasilkan buku, tetapi menghasilkan calon-calon usahawan sejati.)
Aizat Sofian said…
selamat berjuang
Bro Fir said…
teruja dengan orang2 PTS ni..semua hebat2 belaka..
Saudari Humaira,

Kita percaya kepada rezeki Allah.

Puan Ainon,

Usahawan kecil akan membuka peluang kita membesar.

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Puisi Untuk Aliff Aziz