Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Tuesday, January 19, 2010

Hadiah Sastera Perdana Malaysia Iktiraf Karya Sastera

Saya berkesempatan bersama-sama dengan penulis-penulis karya sastera Malaysia di dalam majlis penyampaian Hadiah Sastera Perdana Malaysia yang diadakan di Hotel Legend, Kuala Lumpur semalam.

Penulis lama (otai) dan penulis baru (freshy) masing-masing tetap mengungguli anugerah dan hadiah sastera tersebut. Masing-masing membawa pulang wang tunai yang ditawarkan. Faisal Tehrani juga memintas Sasterawan Negara A. Samad Said apabila membawa pulang wang tunai RM 16,000.00 melalui dua buah karya yang pernah dinobatkan pemenang dan sebuah lagi karya eceran genre esei.

Sesungguhnya, sebagai pemain genre sastera saya mengucapkan terima kasih kepada pihak yang bertanggungjawab kerana masih lagi mengiktiraf karya sastera tempatan. Walaupun dijentik oleh YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada malam tadi kerana sikap DBP melewahkan program ini yang sepatutnya diadakan setiap tahun, sekurang-kurangnya DBP tidak akan lagi melewahkan bagi HSPM 2008/09 yang dijangka akan ditutup penyertaannya pada 31 Mac 2010 ini.

Saya mendoakan karya-karya terbaik Faisal Tehrani dijadikan teks KOMSAS terutamanya Manikam Kalbu yang sememangnya menikam kalbu saya ketika membacanya.

(Gambar tidak dapat di muat naik)


No comments: