FT Bicara Soal Pemasaran

SEMALAM di Radio 24 BERNAMA, Faisal Tehrani diberi peluang berbicara selama 30 minit di dalam ruangan 'Kerusi Panas'. Barangkali soalan yang dikemukakan kepada FT tidaklah terlalu panas.

Walaubagaimanapun, saya amat bersetuju dengan pandangan FT yang membicarakan bahawa penerbit tidak menjalankan tanggungjawab terhadap karya sastera.

Saya percaya bahawa bukan masalah karya sastera tetapi semua buku. Ada penerbit yang hanya menjual buku-buku mereka di kedai-kedai indie; malahan barangkali juga buku hanya dijual di dalam stor kilang penerbit masing-masing.

Saya kurang pasti ingin menyalahkan pihak yang mana. Jika dilabelkan kepada penerbit, persoalannya, mengapa penulis dengan sengaja memilih jalan yang salah menerbitkan buku mereka dengan penerbit yang tidak menjalankan tanggungjawab mereka.

Namun, dari satu sisi yang lain, terfikir juga masalah penerbit yang dengan sengaja tidak mahu menerbitkan buku dan karya-karya sastera.

Barangkali ada penerbit yang memberikan alasan bahawa karya sastera sukar dijual. Karya sastera hanya dibaca oleh sasterawan.

Fikir saya bahawa karya sastera bukan perlu dijadikan persoalan untuk dijual tetapi bagaimana karya itu dibeli oleh generasi yang faham sejarah.

Tambahan :

Hikayat Melayu kita barangkali sudah tenggelam ekoran tiada pihak ingin menerbitkannya.


Comments

(1) Duit, isunya duit.

(2) Audiens sastera (sastera = buku berat) sangat kecil.

(3) Audines sastera (sastera hasanah = sedap dan mudah dibaca)amat besar.

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Puisi Untuk Aliff Aziz