Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Friday, January 01, 2010

2010 : Corat-coret Hari Pertama

SUDAH tiba tahun kedua puluh lima saya di dalam hidup. Malam tadi, sambutan malam baru yang 'gamat dan goyah' di bandaraya Kuala Lumpur mencerminkan bahawa sikap rakyat Malaysia masih belum lagi berhijrah.

Saya tidak ke Dataran Merdeka pada malam tahun baru. Tidak pula ke KLCC atau ke Menara Kuala Lumpur. Saya berada di Rumah PENA yang terletak di Jalan Dewan Bahasa.

Program Genta Puisi ASWARA-PENA III 2009 menghimpunkan sejumlah penyair baru dan lama untuk menyampaikan puisi sinis, puisi politik, puisi suara kemanusiaan dan puisi masyarakat.

SN A. Samad Said juga turun bersama-sama memeriahkan majlis. Ahmad Fedtri Yahya (TV3) juga turut hadir menyampaikan puisi.

Saya mengakrabi pertemuan bersama Saudara Zarif Hassan, tutor di Fakulti Pendidikan dalam bidang Pendidikan Kesusasteraan Melayu.

Banyak perkara yang sempat kami bincangkan bersama. Isu-isu hal ehwal sastera yang semakin gamat dan riuh.

Tambahan :

Gambar di atas adalah sewaktu saya ke Singapura ketika cuti Krismas minggu lalu.

"Tuan Nazri saya juga mengembara seperti Tuan."


No comments: