Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Tuesday, November 10, 2009

Tips Bekerja

Gambar sekadar hiasan

Apabila organisasi membuka peluang kepada orang ramai bagi memohon jawatan yang ditawarkan, ia mempunyai sebab-sebab tertentu. Anggapan popular pencari kerja berkata temuduga bertujuan bagi mengisi jawatan kosong. Anggapan popular tidak memberitahu kita sebab mengapa ada jawatan kosong yang ditawarkan oleh sebuah organisasi pada tempoh waktu tertentu.

Apabila organisasi berkata, “Ada kekosongan!”

Terdapat beberapa keadaan mengapa sebuah organisasi mula menawarkan pekerjaan kepada calon-calon yang layak. Apabila kita tahu sebab-sebab ini, ia membantu kita membuat persediaan yang sesuai dan mempunyai fokus jenis maklumat yang ingin digunakan sebagai input pengaruh.

Petikan buku 'Mempengaruhi Bos Gaya Streeetsmart' terbitan PTS Millenia Sdn. Bhd.

Apabila kita masuk ke dalam dunia pekerjaan, banyak perkara-perkara baharu yang perlu kita tahu. Setiap tahun, pastinya akan berlaku kenaikan pangkat bagi sesebuah organisasi. Banyak sebab yang membolehkan seseorang pekerja itu dinaikkan pangkat dengan cepat.

Antaranya,

1.Ketua mempercayai bahawa tugas yang digalas sudah mampu dilakukan oleh kita selaku orang bawahannya.

2.Ketua mempercayai bahawa setiap tugas yang kita lakukan itu adalah tugas sebagai seorang ketua juga.

3.Ketua sentiasa percaya bahawa kita senang bekerja dengannya dan mampu melakukan tugas-tugas seorang ketua.
1 comment:

xpara87 said...

good points, well done. Keep up the good works.