INFO DIRI : Malaysia Begini?

HAMPIR seminggu saya berada di tanah air. Entah percaya atau tidak, inilah dunia realiti kata seorang rakan. Sehingga catatan ini ditulis, rindu untuk ke Mesir masih belum berputik. Barangkali, saya juga lebih selesa melihat pelbagai aktiviti yang sedang bergentayangan di Malaysia.

2
Hari Ahad lepas, kurang dua puluh empat jam saya turun dari KLIA, saya telah merantau ke Jalan Tuanku Abdul Rahman dan SOGO. Ya Allah! Semacam lipas kudung. Pertama, saya amat kurang senang dengan cuaca panas di Malaysia yang menyebabkan saya tidak dapat bernafas dengan sempurna. Bagi saya, ini perbezaaan ketara di antara dua buah negara. Di Mesir pun, kalau musim panas, tidak seteruk Malaysia yang lebih sesak nafas untuk menghirup udaranya. Entah! Apa bala pun saya tidak tahu.

3
Seminggu ini saya berada di Johor Bahru negeri peribadi saya. Negeri yang telah melahirkan saya. Saya hanya berkesempatan dua atau tiga minggu sahaja di Johor kerana awal Oktober saya akan bergerak ke Kuala Lumpur dan menetap di sana kerana bertugas. Ya! Bertugas sebagai editor. Walaupun surat tawaran belum berada di hadapan mata, tetapi daripada sesi temuduga yang berlangsung, En Fauzul Naim Ishak dan En Ikram Wazir yang berada di dalam sesi 'temubual' telah memberikan green-light kepada saya.

Saya akan ditempatkan di bahagian PTS Fortuna iaitu salah satu anak syarikat di PTS Publication Sdn. Bhd. Sebenarnya, semenjak tahun 2006 lagi saya sudah mula mengkaji PTS. Bermula dengan teori Mazhab Surah Yusof yang diamalkan oleh PTS sehingga saya dapat bertemu sendiri dengan Pengerusi Kumpulan Syarikat PTS, Puan Ainon Mohd pada tahun 2007.

Sebenarnya, Puan Ainon Mohd selaku Chairman PTS adalah orang yang membawa masuk saya ke dalam industri ini. Setiap tahun, saya melihat dari jauh bagaimana PTS berkembang pesat. Apabila Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang diadakan setiap tahun, saya juga sebagai pemerhati sahaja. Tetapi, apabila saya sendiri sudah berada di dalam dunia penerbitan, barangkali saya sendiri sudah dapat merasai kegembiraan bersama penulis-penulis terkenal di seluruh Malaysia. Insya-Allah, selepas ini ramai penulis yang saya akan berkenalan dengan mereka. Moga diizinkan Tuhan.

3
Pada awal kehidupan saya di Kuala Lumpur, saya tidak dapat menerima hakikat warga dan anak muda-mudi di sini. Ikutkan hati mahu sahaja sound direct kerana akhlak mereka tidak ubah seperti macam binatang tidak malu ke sana sini berkepit-kepit dan pegang-pigung tanpa segan silu. Fikir saya, oh...begini ya Malaysia. Beginilah 1Malaysia. Beginilah 1Najib. Beginilah 1UMNO.

4
Masjid Johor Bahru dikuasai oleh teman-teman saya yang menuntut di Al-Azhar, Mesir. Imam tarawih yang mengisi malam-malam Ramadan diisi oleh teman saya. Inilah dunia realiti. Mahasiswa Al-Azhar akan berada di khalayak dan terjun ke dalam industri agama. Ya siapa lagi. Walaupun saya minor bahasa dan sastera (konon-konon), tetapi major saya adalah Syariah dan Pengajian Islam. Tentu soalan-soalan daripada teman-teman dan kaum keluarga menjadikan kita semestinya mengisi keperluan untuk sama-sama mendalami ilmu dengan sebaiknya. Yang berada di Mesir, usah lalai dalam menghadapi ujian belajar. Ya! Mesti kuatkan azam dan jangan malas!

5
Oleh sebab saya akan ditempatkan di PTS Fortuna yang akan mengulati karya sastera jantan, banyak harapan daripada Pengurus Besar bagi saya memperbaharui dan memperkembangkan PTS Fortuna. Beliau inginkan karya-karya masyarakat yang lebih evergreen. Saya mengesyorkan kepada semua pembaca untuk menjadi pengarang yang prolifik kerana dengan mengarang kita juga banyak belajar sebenarnya.

6
Sebagai seorang graduan, saya fikir ilmu dan kemahiran membaca tidak harus ditinggalkan. Dunia membaca tidak boleh berakhir! Ya. Membaca jambatan ilmu. Pasti!


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim