Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Saturday, September 26, 2009

Ego Semakin Tinggi Apabila Jadi Editor

Puan Ainon menulis;

Tuan Syafiq,
Apabila kita menjadi penerbit (editor adalah penerbit), ego kita pun cepat naik, sebab kita mempunyai kuasa menolak karya orang. Justeru banyak penulis akan sangat berusaha mengambil hati kita, dengan harapan kita akan menerbitkan karya mereka....

Walaupun saya bukan Badan Penerangan dan Penerbitan PMRAM, tetapi saya ketahui bagaimana tertekannya pihak editor di dalam PMRAM apabila karya yang dihantar tidak mencapai standart. Pihak penulis memaksa-maksa wakil PMRAM meluluskan juga karya mereka sedangkan karya mereka itu belum mencapai tahap yang memuaskan!


2
Saya berpengalaman menghantar karya kepada penerbit (editor). Oleh kerana saya sudah biasa menerima penolakkan karya saya, barangkali hidup sebagai editor ini banyak cabarannya. Teman-teman yang rapat juga ketahui bagaimana banyaknya karya saya ditolak oleh editor lantas tidak menerbitkannya.

Ada juga karya yang saya kritik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia masih lagi belum terbit sehingga hari ini! Adakah Encik Utusan Malaysia takut?No comments: