Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, July 23, 2009

Apa Khabar Orang Jurong

Ini bukan di Jurong, ini di Woodlands.

Baca betul-betul. Jurong. Bukan jerung dan bukan jirung.

Jurong adalah salah satu kawasan di Singapura. Ada Jurong Point (pusat membeli belah), dan ada Jurong Bird Park. Ada Jurong West, Jurong East, dan Jurong South (macam tak ada).

Rumah nenek saya terletak di Jurong. Sebelum ini di Boon Lay Avenue (kawasan Jurong juga). Selepas anda masuk ke Cooperation Road, anda akan belok ke kiri dan menyusur ke Jurong Junior College, kemudian ambil kanan dan masuk ke Boon Lay Avenue.

Tetapi, sekarang mereka sudah berpindah ke Jurong West. (Agaknya kot!) Pasal saya sudah dua tahun tak balik Malaysia, jadinya tak tahu lah kat mana rumah nenek saya itu.

Nak balik!!!

Orang Singapura biasanya akan tinggal di kawasan rumah pangsa. Eh! Ini bukan sebarang rumah pangsa. Ingat ini Flat Bukit Chagar ke? Ini rumah pangsa di Singapura. Orang-orang Singapura mesti tahu.

Berbalik pada cerita asal.

Jika anda ke Singapura, pastikan anda tahu jalan-jalan utama. Maksud saya, oleh kerana negara ini menggunakan sistem Highway berkuasa tinggi, jadinya anda mesti tahu, istilah-istilah PIE, KJE, dan macam-mcam lagi lah. Jika tidak, peluang anda sesat adalah sangat tinggi.

Kemudian, kebanyakkan sistem rumah di sana adalah Neighbourhood, jadinya anda hanya perlu tanya blok rumah-rumah saudara mara anda itu. Jadi mudahlah mencari menggunakan istilah 'N' sahaja.

Buat akhirnya, jika anda tidak faham apa yang saya tulis, berpindahlah ke Singapura untuk mengetahui perjalanannya.

Saya pernah mengimpikan satu karya berlatar belakangkan Singapura. Nanti saya buat!


No comments: