Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Wednesday, June 03, 2009

Vokal Suara Latar


Rakaman suara yang dibuat untuk program dokumentari yang terbengkalai

SUARA memainkan peranan penting di dalam berkomunikasi. Pengalaman saya sepanjang berada di Mesir, saya pernah dijemput untuk mengisi sebuah program dan menjadikan suara saya sebagai 'suara latar'. Dengan jemputan tersebut saya berpeluang merakamnya selama hampir lima jam di bandar Tanta.

Tetapi, sehingga hari ini suara saya yang digunakan untuk membuat latar program tersebut masih belum dibayar. Bukan masalah bayaran sebenarnya tetapi saya kecewa kerana VCD yang dijanjikan kerana menggunakan suara saya untuk dijadikan latar tidak dapat sehingga hari ini. Apa yang harus saya lakukan?

Kalau diizinkan, saya mahu dalami ilmu seni suara ini dengan sebaiknya. Insya-Allah. Tetapi sehingga hari ini saya kurang pasti, apakah ada kelas pembelajaran seni suara ini? Barangkali dunia kewartawanan ada!

No comments: