Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Tuesday, June 16, 2009

Sekitar Perjalanan ke Sinai

Di tengah-tengah laut itu...Kubu Salahuddin

Menyeberangi lautan samudera (dalam bot)

Alamak! Bilik Israel. Macam mana boleh diceroboh.

INI adalah kawasan di dalam tanah Kubu Israel yang sudah menjadi muzium bagi kerajaan Mesir selepas Mesir menang di dalam peperangan 6 Oktober 1973 menewaskan tentera Israel.


Penulis di tengah-tengah belantara Kubu Salahuddin Al-Ayubi, Toba
(kawasan ini sudah berhampiran dengan Israel, Jordan dan Arab Saudi)

Jika anda buka telefon bimbit, pastinya akan masuk pesanan daripada Arab Saudi.
WELCOME TO ARAB SAUDI. (Roaming! Jangan angkat telefon)

Serikandi Universiti Malaya yang menuruni Bukit Thursina.

CATATAN ini sebenarnya saya ingin saja simpan di dalam kamus peribadi. Tetapi, sesekali perlu juga berkongsi dengan teman-teman.

Perjalanan ini adalah perjalanan biasa bagi rakan-rakan yang menuntut di bumi Mesir ini. Malah perjalanan yang diadakan pada setiap tahun oleh persatuan ini merupakan sesuatu yang biasa.

Walaubagaimanapun, kesempatan yang diberikan dalam rombongan saya bersama teman-teman daripada Universiti Malaya ini memberikan penambahan thaqafah saya.

Rombongan yang disertai oleh pegawai Jabatan Agama Islam Negeri bahagian penguatkuasaan ini sesekali memberikan ilmu baharu kepada saya.

Yang penting, cukup sempurna!

No comments: