Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Monday, June 22, 2009

SASTERA : Dunia Faisal Tehrani

Faisal Tehrani (2007)

NAMA Mohd Faizal bin Musa atau dikenali sebagai Faisal Tehrani sudah menjadi siulan dibibir generasi muda hari ini. Barangkali mereka yang mempelajari KOMSAS di peringkat menengah tidak melupakan cerpen "Kerana Manisnya Epal" di dalam antologi KOMSAS 'Anak Laut' Tingkatan Empat itu.

Faisal Tehrani mula mendapat nama setelah berjaya menempatkan nama dalam dunia sastera melalui karya 1515 yang memenangi Hadiah Sastera Kumpulan Utusan (HSKU) pada tahun 2002. Kemudian berjaya merampas hatrick pada HSKU 2003 dengan karya 1511H Kombat. Setahun kemudian, panel hakim masih menobatkan karya 'Advencer Si Peniup Ney' sebagai karya matang yang mampu berada di pentas kesusasteraan negara.

Alhamdulillah, sepanjang tempoh beberapa tahun ini, banyak karya Faisal Tehrani yang sudah diuliti. Antaranya, Detektif Indigo, Advencer Si Peniup Ney, Manikam Kalbu, Tuhan Manusia, Surat-Surat perempuan Johor, Nama Beta Sultan Alauddin, Ikan Fugu, Lukisan dan Jimson, kumpulan cerpen 'Kekasih Sam Po Bo'. Kini sedang mengkhatami Bedar Sukma Bisu dan 1515, karya epik Faisal Tehrani yang penuh mencabar.

Faisal Tehrani di MHI minggu lalu.


No comments: