Merakam Pengalaman Bersama Mahasiswa Universiti Malaya

Dua hari saya bercuti. Tidak berada di Kaherah.

Merakam Pengalaman Bersama Mahasiswa Universiti Malaya


KEHADIRAN Obama ke bumi Mesir tidak membawa apa-apa keistimewaan. Sudahpun begitu, saya mengambil peluang bersama-sama teman daripada Universiti Malaya di dalam rangka pembelajaran dan kursus bahasa Arab selama satu bulan di Universiti Kaherah, Mesir untuk pergi bercuti.

Barangkali juga, pengembaraan kali ini akan terus tercatat di dalam diari peribadi kerana pengalaman bersama teman-teman daripada Universiti Malaya, Kuala Lumpur tidak dapat dilupakan. Saya diberi peluang bersama-sama kumpulan ini ke Semenanjung Sinai.

Sinai bukanlah satu nama asing bagi pelancong atau pengunjung yang melawat negara Mesir. Sinai merupakan satu kawasan sejarah yang merakamkan pengalaman panjang seorang Nabi Allah iaitu Nabi Musa A.S.

Sirah dan catatan perjalanan Nabi Musa dirakamkan di dalam Al-Quran menerusi penceritaan secara zahiriah mahupun pentafsiran melalui ulama-ulama tafsir di dalam tafsirnya.

Rombongan kali ini dianggotai oleh 24 orang mahasiswa Universiti Malaya, 20 perempuan dan 4 lelaki dan dua orang wakil daripada Jabatan Agama Islam Negeri yang kini di dalam kursus Darul Ifta selama tiga bulan di Mesir di bawah tajaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Malah turut bersama adalah lima orang pengurus yang membantu perjalanan teman-teman kita ini.

Destinasi percutian selama 48 jam ini membawa saya ke beberapa buah destinasi terpilih. Antaranya bandar Toba dan Semenanjung Sinai yang masih segar dengan ketamadunannya dan tidak sedikit pun mencacatkan pemandangan.

Saya tidak berhajat mencatat panjang. Apapun, terima kasih kepada penganjur yang mempelawa saya bersama-sama di dalam kembara dan ekspedisi ini.

Tambahan :

Menaiki 'Puncak Sinai' buat kali kedua memberi keinsafan kepada saya agar tidak naik lagi kerana terlalu penat.

Teman-teman daripada Universiti Malaya juga bercita-cita tidak akan naik lagi ke puncak kerana menghadapi situasi yang sama seperti saya. :)


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim