Menjelang Hari Bapa

HUJUNG minggu ini adalah Sambutan Hari Bapa bagi negara Mesir dan Malaysia. Tarikh yang sama. Hari yang sama. Tetapi keadaan berbeza.

Rakyat Mesir dapat bertemu dengan bapa mereka di Mesir dan rakyat Malaysia dapat bertemu dengan bapa mereka di Malaysia. Tetapi saya, tidak! Aduh..(Ni nak mula telenovela la ni)

Semalam, saya bertemu dengan ayah kepada Akram (pelajar Perubatan) yang terlibat dalam kemalangan minggu lalu sehingga mengorbankan satu nyawa. Betapa saya sebagai seorang anak juga merasai keperitan yang ditanggung oleh seorang ayah yang terpaksa terbang ke Mesir semata-mata bertemu dengan anaknya yang kini sedang terlantar di atas katil hospital.

Aduh!

Inilah dugaan. Sepanjang musim peperiksaan, pelajar yang menuntut di Mesir akan menghadapi situasi yang memelikkan. Sebenarnya, saya juga telah menimpa musibah pada awal peperiksaan lalu. Tetapi pura-pura masalah itu telah hilang dan dibuang ke tepi. Apapun, pengorbanan saya juga amat tinggi kerana berhadapan dengan pihak polis Mesir yang banyak karenah.

Semua orang mesti nak tahu kes apa. Bukan saya masuk lokap pun. Tapi buat laporan di balai polis kes kehilangan barang. Itu sahaja. Barang apa? Jangan tanya. Orang ramai akan mengandaikan 'telefon bimbit'. Bukan! Telefon bimbit saya i-Phone masih berada di tangan.

Berbalik pada cerita di atas.

Menjelang hari bapa hujung minggu ini semestinya banyak perkara yang boleh diceritakan. Saya selalu membuka satu blog ini. Seorang ibu yang jadi penulis. Beliau boleh dikatakan tiap-tiap hari bercerita perkembangan anak-anaknya. Fikir saya, jikalau ibu saya juga seorang penulis alangkah indahnya.

Seorang ibu yang bercerita tentang anak-anaknya. Makin memberi kesan kepada diri. Saya pun anggap blog itu semacam ibu saya sendiri tulis kerana nama anak dia juga Syafiq. (Mula nak perasan)

Catatan kali ini saya anggap sedikit santai kerana menjelang hari bapa yang santai!


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim