BERITA : Anak Johor Usah Gentar

Gambar hiasan.
Penulis (tengah) bersama mahasiswa Universiti Malaya yang bakal pulang ke Malaysia selepas tamat kursus bahasa Arab di Mesir
. Kerana H1N1 kami berjaga-jaga :)

MEMBACA akhbar adalah menjadi makanan asasi saya. Oleh sebab itu, banyak perkara yang diberitakan oleh akhbar cepat-cepat saya muatkan. Isu pengangguran mahasiswa atau orang awam sepatutnya tidak berlaku. Pelbagai kerjaya yang ditawarkan oleh negara pada hari ini.

Adakah mahasiswa kita terlalu memilih? Atau mereka masih belum bersedia terjun ke dalam sektor kerjaya malah menjadikan alasan tidak bekerjaya hanya kerana 'masih belum ada rezeki'?

Menerusi ekspo kerjaya yang diadakan hampir setiap bulan di Malaysia, peluang tersebut tidak akan mati ditelan keadaan ekonomi negara yang sarat dengan kegawatan.

Adakah 'Karnival Kerjaya Timur Tengah' akan diadakan lagi?


Sumber : Utusan Online, Ahad 28 Jun 2009
Ekspo kerjaya tawar 7,000 peluang kerja untuk warga Johor

LEDANG 27 Jun - Sebanyak 7,000 peluang pekerjaan terbuka luas kepada warga Johor yang menganggur menerusi penganjuran ekspo kerjaya di Danga City Mall, Johor Bahru hujung minggu ini.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, sebanyak 6,000 peluang pekerjaan adalah dalam sektor swasta manakala bakinya di sektor awam.

Beliau berkata, ia sekali gus membuktikan bahawa walaupun negara dilanda krisis ekonomi global, peluang pekerjaan baru masih dapat diwujudkan.

"Sehubungan itu, kerajaan amat mengalu-alukan mereka yang masih menganggur di negeri ini untuk mengunjungi ekspo tersebut," katanya pada sidang akhbar selepas majlis perasmian Kedai Kita milik Koperasi Peruncitan dan Pembekalan Ledang Berhad di Bukit Gambir di sini semalam.

Abdul Ghani turut menegaskan peluang pekerjaan di sektor awam adalah terbuka kepada mana-mana kaum dan bukan tertakluk kepada kaum bumiputera sahaja.

"Kami membuka permohonan kepada semua dan kami berharap mereka akan memanfaat sepenuhnya peluang yang terbuka luas ini," katanya.

Mengenai masalah penyesuaian kerja di kalangan lepasan universiti, Abdul Ghani berkata, ia dapat diatasi sekiranya mereka tidak memilih kerja.

"Mereka sepatutnya menghargai pilihan untuk dapat bekerja dan bukannya memilih untuk menganggur tanpa berbuat apa-apa.

"Daripada pekerjaan pertama itu sebenarnya mereka akan mendapat pengalaman dan kemahiran yang berharga untuk kerjaya mereka seterusnya," katanya.


Comments

qayyum said…
gambar 2 yg mahal nya.. :) wpun xda kene mengena dgn johor,,huhu

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim