Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Saturday, May 30, 2009

Siapa Nama Ibu Imam Syafie?

Salasiah dan Pengenalan tentang perkara ini diletakkan di sebelah Makam Imam Syafie.
Barangkali di sini ada jawapannya.


"SAYA berdoa, moga-moga saya menjadi hamba yang mengenal salasiah mazhabnya sendiri."

Kebanyakan ulama, mengatakan bahawa nama sebenar ibu Imam Syafie adalah Ummi Habibah Uzdiyyah. Ada juga yang menyebut Usdiyyah. Riwayat ini adalah daripada Anas bin Malik. (Saya baca daripada kitab Umm sendiri)

Walaubagaimanapun, terdapat satu riwayat daripada Imam Al-Hakim An-Nisaburi menyatakan bahawa ibu Imam Syafie bernama Fatimah bt Abdullah bin Al Hassan bin Al Hussin bin Ali bin Abi Talib (keturunan Saidina Ali ke atas)

Adakah riwayat daripada Imam Al-Hakim ini bercampur dengan pengaruh Syiah? Dikatakan bahawa Imam Zahabi pernah menyatakan bahawa Al-Hakim terpengaruh dengan Syiah. Apapun hujah ini saya tidak pasti.

Apapun, kebanyakan ulama dan ahli sejarahwan berpendapat bahawa nama ibu kepada Imam Syafie adalah Uzdiyyah.


No comments: