Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Friday, May 22, 2009

Kes Nizar vs Zambry dan Peperiksaan

BUDAK-BUDAK Undang-Undang sedang membuat kajian kes terhadap keputusan mahkamah. Selamat membuat kajian.

Semalam, peperiksaan bagi madah 'Feqah'. Doktor mengeluarkan empat soalan peperiksaan.

Soalan pertama, berkenaan isu seputar hukum Nazar. Contoh : Kalau seorang perempuan dia bernazar selama setahun untuk berpuasa, kemudian di dalam masa setahun dia datang 'haid', jadinya hari yang dia datang 'haid' itu, dia perlu qada atau tidak?

Soalan kedua, seputar perbicaraan 'Syahadah'. Ini bukan mengucap dua kalimah syahadah. Tetapi, konsep menjadi saksi menurut Islam.

Soalan ketiga, seputar isu hukum hudud bagi peminum arak. Berapakah sebatan yang akan dikenakan bagi mereka yang minum arak mengikut undang-undang Islam?

Soalan keempat, adalah berkenaan binatang sembelihan dan perburuan.

Peperiksaan akan datang, kita akan berbicara dan mengendalikan hukum Qiyas, Ijtihad dan Sumber-Sumber yang tidak disepakati oleh ulama.

2 comments:

faham islam said...

amacam imtihan feqah,tak panas u syafiq?hehehe

typeace said...

boleh tahan panas juga la. bukan sahaja cuaca, soalan pun panas juga..hehehe