Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Sunday, May 24, 2009

HSKU dan Dunia Kesusasteraan

Cikgu Azizi Abdullah (baju hitam) dan Prof Dr. Hashim Awang (baju biru) ketika di Akademi Seni Budaya dan Warisan Malaysia (ASWARA) dua tahun lalu.

DI DALAM sela masa dua bulan ini, Utusan Malaysia sedang giat mempromosikan Minggu Sastera Utusan. Program Hadiah Sastera Kumpulan Utusan (HSKU) akan diadakan pada 19 Jun nanti di Istana Budaya.

Akhbar Mingguan Malaysia hari ini melaporkan berkenaan HSKU. Baca lagi di sini


"HSKU bukan sekadar penggalak dan pemangkin tetapi yang lebih penting membantu kelahiran penulis-penulis muda dengan karya sastera yang bermutu. HSKU juga mahu membuktikan bahawa sastera tidak pernah memusuhi pemodenan. Sastera juga tidak pernah mengajak manusia menjadi leka sekalipun orang selalu lihat kegiatan kesusasteraan sangat melekakan."

"Sastera menjadi wacana penting memperkasakan tamadun bangsa, meningkatkan daya intelek masyarakat dan memperkayakan sensitiviti sebagai insan. Maka bidang kesusasteraan perlu diberi galakan dan dorongan supaya sumbangan kepada bangsa dan negara lebih ketara."


No comments: