Surat-Surat Untuk Badan Pengurus (2)Surat-Surat Untuk Badan Pengurus (2)

Assalamualaikum w.r.b.

Kehadapan Badan Pengurus yang saya segani, semoga kalian berada di dalam keadaan sihat hendaknya. Saya menulis warkah ini kerana timbul rasa tanggungjawab di dalam diri. Barangkali kalian perlu tahu, saya ‘cemburu’ melihat kalian masih berada di dalam kepimpinan Badan Pengurus PMRAM. Saya ‘cemburu’ melihat kalian masih punya masa untuk belajar dunia pengurusan dan kepimpinan. Semua itu saya cemburu.
Badan pengurus yang saya hormati,

Ini bukanlah bermakna ‘saya teringin’ untuk kekal di dalam pentadbiran. Tetapi sekurang-kurangnya saya ‘cemburu’ kerana kalian duduk di dalam dunia ‘pendidikan’ yang saya tidak akan kecapi lagi selepas ini.

Kalian perlu tahu, saya meminjam segala macam ‘thaqafah’ daripada kalian. Saya pinjam ilmu kalian yang amat bernilai itu. Malah,setiap kali ‘usrah mingguan’ kita, saya ‘cemburu’ melihat kalian ralit membicarakan isu-isu Islam sedang saya yang ‘polos’ dan tidak bernyawa tiada apa yang mampu saya berikan. Tetapi saya faham, kita punya kelebihan masing-masing.

Badan pengurus yang saya hormati,

Setiap kali saya melihat wajah kalian, pastinya rasa ‘pilu’ di dalam hati. Saya melihat kalian bakal menggalas lagi tanggungjawab yang ‘amat berat’ ini. Saya sudah alami liku-liku keperitan menghadapi cabaran dan rintangan yang amat dahsyat. Saya sudah menghirup bau kehamisan yang tidak mampu ditanggung oleh deria yang lima. Tetapi, itu semua bukan bermakna saya merasakan bahawa dunia kepimpinan PMRAM amat pahit. Tetapi, saya mahu kalian rasa bahawa saya rasa akrab terhadap dunia PMRAM.


Badan pengurus yang saya hormati,

Barangkali ada yang terperanjat bahawa dunia kepimpinan saya adalah ‘songsang’. Saya bermula dengan kepimpinan di Asrama Rumah Melayu Abbasiah (ARMA) apabila saya dilantik sebagai Pengarah Bazar Asean Food anjuran JKP-JPMK pada tahun 2005. Dan, saya tidak ketahui bagaimana saya ditempatkan pula bersama kalian selama tiga tahun ini.

Apapun, dunia kepimpinan yang saya alami di Mesir adalah sebuah pengalaman yang amat berharga. Ada lagi beberapa coretan yang saya perlu khabarkan buat kalian selepas ini.

Badan Pengurus yang saya sayangi,

Doakanlah saya menuju ke suatu tempat yang saya tidak ketahui ke mana arah saya selepas ini. Apa yang lebih utama, ada suatu rasa tanggungjawab yang perlu saya maklumkan pada kalian. Saya ‘terasa’ apabila mahasiswa kita dicemuh dengan pelbagai salah tanggap berkenaan sistem akademik dan pendidikan. Justeru, lakukanlah yang terbaik demi memastikan ‘sifar kegagalan’ dan mahasiswa kita mampu mentadbir dengan sebuah pentadbiran yang cemerlang.

Siru ala..barakatillah

Comments

IshaQHaniS said…
brother Syafiq...

Sudah mahu pencenkan? Saya yakin PMRAM pasti akan merasa kehilangan...

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim