Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Sunday, March 22, 2009

Gugurnya Sebutir Bintang

BARANGKALI istilah dan perkataan yang paling tepat disebut adalah 'syahidnya seorang pejuang Islam'.

Haji Khairul Azhar Kamaruddin (Hj Khir) merupakan salah seorang mantan penasihat PMRAM. Ketika saya menduduki kerusi pentadbiran PMRAM pada 2006, beliaulah yang mengetuai 'usrah mingguan' kepimpinan.

Kehilangan beliau amat memberi kesan yang mendalam khusus kepada mahasiswa dan mahasiswi yang mengenali beliau.

Saya masih terkenang lagi akan segala macam peristiwa yang berlaku semasa bersama beliau. Pertama, beliau di antara penasihat PMRAM yang tidak pernah meninggalkan sofa pejabat untuk tidur pada waktu malam.

Setiap hari pastinya beliau akan mengisi ruang sofa pejabat untuk tidur. Di atas meja pula letaknya 'tiga keping' gambar anak Allahyarham. Pada waktu itu, isteri Allahyarham sudah menamatkan pengajian di Mesir sedang beliau terus thabat menghabiskan pengajiannya.

Hj Khir bukanlah satu nama yang asing bagi penuntut Negeri Sembilan di Mesir. Sumbangan terhadap Islam diterjemahkan apabila beliau pulang ke tanah air sehingga menakhodai kawasan Tampin.

Berkat keikhlasan yang ditunjukkan beliau sebagai seorang mujahid sejati tidak akan dilupakan oleh semua insan yang mengenali beliau.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhir pada hari Khamis malam Jumaat jam 11.20 malam waktu Malaysia di Hospital Seremban kerana demam denggi.

Al-Fatihah.


No comments: