Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, September 25, 2008

Tarian Saman


Tarian Saman

Saman Dance is a variant ancient dance from Aceh, Gayo Iues. Saman name is taken from name of Islamic scholar Syeikh Saman. This dance expresses heroism and compactness of Aceh people. Lyric and song for this dance may stimulate the courage of people to war, that's way, saman dance could be call by War Dance.

Kali pertama saya menyaksikan persembahan ini adalah ketika di dalam Ekspo Gempak PMRAM 08 yang diadakan pada bulan Ogos yang lalu. Selaku negara sejiran, PMRAM telah menjemput kumpulan Tarian Saman untuk mengadakan persembahan pada malam penutup tersebut.

Apa yang menarik, Tarian Saman merupakan salah satu jenis tarian yang dibawa daripada masyarakat Aceh ke Mesir. Difahamkan bahawa lirik lagu dan struktur gerakan melambangkan kisah Tsunami yang berlaku di Aceh pada akhir tahun 2004. Kesan sejarah tragedi ini memberikan tamparan kepada mahasiswa Aceh di Mesir yang telah kehilangan keluarga lantas mendesak beberapa gerakan bercirikan 'ombak dan air'.

Seharusnya, usaha-usaha memperkenalkan tarian dan seni Islamik ini sudah wajar masuk ke negara kita Malaysia. Yayasan Warisan Johor, Akademi Seni Budaya dan Warisan Negara (ASWARA) seharusnya mendidik anak-anak diploma dan ijazahnya mempelajari seni ini.

Jika ada peluang, kita mampu sama-sama menghayati seni warisan ini.


No comments: