Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Tuesday, September 30, 2008

Dari Novel ke Drama TV

Pelbagai pihak bersungguh-sungguh untuk memperkasakan kuasa 'novel' pada hari ini. Pernah kita mendengar sebuah karya cerpen milik Faisal Tehrani berjudul "Cahaya Dalam Jiwa" diangkat sebagai sebuah drama tivi. Kemudian, filem-filem negara termasuklah 'Jogho' karangan Allahyarham S. Othman Kelantan yang berasal daripada novel Juara dan bermacam-macam lagi.

Terbaharu, karya novel Sangeetha yang mengangkat nama Azizi Haji Abdullah menerusi Hadiah Novel MASTERA akhir tahun lalu, diadaptasi ke sebuah drama tivi Syawal ini. Jangan lepaskan peluang menyaksikan sendiri sebuah drama sastera berkonsepkan cinta yang diadun daripada novel Sangeetha. Penulis skrip, Zakaria Ariffin daripada ASWARA telah menangani skrip jalan cerita ini.

Hari Raya ke-3, RTM 2.


No comments: