Amanah Yang Tertinggal

Mungkinkah buku ini yang menjadikan perhubungan kita semakin akrab?

KETIKA menyertai Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) pada awalnya, pemikiran saya tidak pernah lari daripada membantu. Tetapi sejauhmana bantuan itu dapat diberikan seadilnya.

Pertama, saya harus memohon ampun dan maaf kepada kerajaan negeri Johor khusus Badan Kebajikan Pelajar Johor di Mesir kerana tugas saya sememangnya tidak dapat diberikan secara adil. Mungkin ada insan yang memberikan alasan semata-mata kononnya sibuk sahaja. Tetapi itu realiti yang berlaku.

Saya benar-benar ingin menguruskan jemputan menghadiri pertemuan dengan teman-teman di Asrama Pelajar Johor, Hayyu Thamin untuk Hari Keluarga Johor sepanjang 15 hingga 19 Julai ini, tetapi saya kurang pasti berapa lama saya boleh bersama-sama kalian.

Bermula daripada 15 Julai, takwim pada waktu pagi telah diisi dengan acara baharu. Tentu saya berlapang pada sesi petang dan malam tetapi apa yang merisaukan adalah tugasan yang 'amat genting' perlu diselesaikan melibatkan nyawa dan jatidiri. Itu yang lebih utama pada saya.

16 Julai pula mempunyai program yang amat-amat berbeza daripada biasa. Bermula daripada pagi hingga ke petang saya beranggapan program ini juga memerlukan tenaga saya diperingkat pusat lantas saya akan kepenatan dan layu untuk memberi sekali lagi khidmat kepada negeri sendiri.

17 Julai, saya masih menunggu kekosongan diari ini, namun sudah ada khabar-khabar angin bahawa tarikh ini pun bakal diisi dengan acara lain.

19 Julai. Tarikh yang tidak dijangka bahawa saya akan mengisinya dengan program minda saya dan kekuatan fizikal untuk meneruskan pentadbiran pada masa mendatang. Justeru, di mana ruang saya untuk menyelinap masuk ke Asrama Pelajar Johor?

Tiba-tiba hairan menghantui. Tentu juga sebagai 'abang' kepada adik-adik baharu saya perlu gagah menempuh segala perkara ini. Ada yang masih perlu diajar bermain pasir untuk mendirikan istana pasir di Pantai Ra'su Bar, atau ada yang masih perlu bermain 'puting susu' untuk disuapkan setitis air sebagai makanan kepimpinan. (ini adalah 'metafora')

Justeru, kebahagiaan yang kekadang kita cari tak akan dapat disempurnakan dengan sebaiknya. Adakah ini amanah yang sudah tertinggal? Saya masih mencari lagi.


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Puisi Untuk Aliff Aziz