Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Monday, June 30, 2008

Tahniah


SAYA selalu mengucapkan penghargaan kepada teman-teman, rakan taulan, kenalan, orang-orang perseorangan yang saya kenali.

Semalam, 29 JUN Hari Ulangtahun Kelahiran ke-19, Izzuddin bin Khalidi orang yang pernah saya kenal di SMA Kerajaan Johor, Kluang.

Tahniah juga kerana beliau telah mendapat tawaran ke Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di dalam pengajian Ijazah Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa di USIM.

Barangkali saya teringatkan kepada USIM beberapa tahun yang lalu. Saya juga pernah menjejakkan kaki ke sana. Tetapi pentadbiran ketika itu masih berpusat di Cheras, Kuala Lumpur. Kawasan Nilam Court juga masih lagi menggambari setiap pemikiran saya.

Di dalam minggu orientasi di USIM, saya ada berjanji sesuatu kepada guru saya (guru bahasa Inggeris). Moga-moga usaha itu tercapai insya-Allah.

Barangkali jika ada 'junior-junior' saya bertanya; nak sambung pengajian ke Mesir atau ke IPTA Dalam Negara, saya ada dua pandangan. Pertama, jika beliau ingin mendalami ilmu Islam turathi secara daqiq dan matang, pergilah ke Mesir bertemu dengan ulama-ulama.

Tetapi jika beliau hanya ingin menadah ilmu silibus lantas mempraktikkannya, saya hanya cadangkan beliau belajar di Malaysia sahaja.

Kemudian ada satu pemikiran saya juga bahawa, jika ke Mesir usah fikir bahawa anda baru belajar bahasa Arab, tetapi hendaklah hampir 'faqih' uslub bahasa Arab. Kerana hasil pemerhatian saya, kebanyakan mahasiswa di Mesir yang terkandas bukan disebabkan pemikiran mereka, tetapi penguasaan terhadap bahasa itu sendiri.

Walaupun demikian, ada yang duduk lama-lama di Mesir kerana mahu 'menghayati' perjuangan ulama. Itu pandangan mereka. Terpulanglah.

Apa yang penting, belajar. Mana-mana pun sama sahaja. Utara, selatan, timur dan barat. Yang membezakannya adalah pengalaman.No comments: