Sanusi Junid Dipecat Daripada Pengerusi UIAM

SETIDAK-TIDAKNYA saya adalah makhluk Allah Taala yang tidak mampu bercakap kasar di dalam hal-hal ini. Malah, maki hamun adalah perkara yang boleh sahaja di simpan di dalam hati dan sanubari.

Tetapi masalahnya, kebobrokan Am-No menyebabkan kita terpaksa akur. Bukankah kewujudan UIAM di Malaysia di atas dasar pemikiran OIC. Justeru, mengapa wajar Pak Cik Lah kita meletakkan jawatannya.

Sudah terang lagi bersuluh. Pentadbiran universiti adalah di bawah telunjuk Am-No. Aduh. Kesian saya memerhati kuda-kuda Pak Cik Lah kita bekerja keras bersuara lantang untuk mempertahankan Am-No. Akhirnya mati terkulai sudah nampaknya.

Alamak! Saya lihat kanan dan kiri. Takut-takut nanti tulisan saya ini bakal dicop sebagai Akta Hasutan. Siapalah yang mahu membaca karya yang berada di dalam blog picisan ini. Sedang saya seorang penulis yang mahu terkeseng-keseng mendapat pembaca di dalam kantung ini pun terpaksa akur, suara saya masih belum lagi kedengaran di Malaysia sana.

Nah! Nantikan sahaja kemelut yang melanda kita. Ayuh! Angkat senjata kita. Mari berpencak di dalam medannya.

Baca Lagi dalam Utusan Malaysia
___________________________________

Gambar Ihsan Tranungkite.net

Sanusi anggap pemecatannya 'terhormat'

KUALA LUMPUR 10 Jun - Bekas Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Tan Sri Sanusi Junid menganggap pemecatannya daripada jawatan tersebut yang berkuat kuasa 2 Jun lalu sebagai 'pemecatan terhormat.'

Beliau mendakwa, pemecatannya tidak dibuat atas kehendak Ketua Perlembagaan UIAM iaitu Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah yang sehingga kini beliau masih mempunyai hubungan amat baik dengan baginda.

Sebaliknya beliau mendakwa, pemecatan tersebut disebabkan oleh nasihat atau desakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang dilakukan melalui saluran pihak-pihak yang berkepentingan.

''Ini sejajar dengan Bahagian IV Perkara 20 (ii) Perlembagaan UIAM yang memperuntukkan Presiden boleh dilepaskan dari jawatannya oleh Ketua Perlembagaan atas nasihat Host Member iaitu Perdana Menteri,'' katanya pada sidang akhbar di kediamannya di sini hari ini.

Sepanjang sidang akhbar tersebut yang berlangsung selama kira-kira 30 minit itu, Sanusi dilihat tenang dan bersahaja dalam menjawab persoalan yang dibangkitkan.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan tempoh perkhidmatan Sanusi sebagai Presiden UIAM yang sepatutnya berakhir pada tahun 2010 telah ditamatkan dan diganti oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan.

Pelantikan Mohd. Sidek itu berkuat kuasa 2 Jun dengan watikah pelantikannya ditandatangani oleh Sultan Ahmad Shah.

Sanusi sebelum ini ketika mengulas desakan yang memintanya supaya melepaskan jawatan yang disandang sejak tahun 2000 itu menegaskan beliau tidak ada sebab untuk melakukannya kerana hanya Ketua Perlembagaan UIAM sahaja yang boleh berbuat demikian.

Sementara itu menurut Sanusi, beliau hanya mengetahui tentang surat tersebut semalam selepas sekembali dari Indonesia.

Katanya, namun sama ada melalui surat atau secara lisan, beliau sehingga kini tidak pernah dimaklumkan tentang sebarang kesalahan hingga membawa kepada pemecatannya.

Menurut Sanusi, sebaliknya daripada apa yang didengar dan dibaca melalui media, pemecatan itu dikaitkan sebagai berpunca dari tindakannya keluar daripada UMNO.

''Tindakan saya keluar daripada UMNO tidak perlu dipolitikkan di dalam kampus UIAM kerana saya bertindak demikian pun bukan kerana tidak cintakan UMNO tetapi untuk menegakkan hak-hak istimewa orang Melayu yang tercemar.

''Lagi pun tidak ada syarat kata hanya orang UMNO sahaja boleh kerana kalau begitulah syaratnya bagaimana pula dengan duta-duta Mesir, Arab Saudi, Bangladesh dan negara Islam yang kini berada dalam Majlis UIAM.

''Mereka ini tidak hanya bukan anggota UMNO tetapi orang Melayu pun bukan,'' jelasnya.

Apabila ditanya sama ada beliau sedih dengan pemecatannya, Sanusi menegaskan bahawa beliau tidak sesekali mempunyai perasaan sedemikian.

Katanya, cuma apabila tidak lagi menjadi Presiden UIAM, peluang dan ruang untuk beliau beribadat melalui jawatan itu tidak ada lagi selepas ini.

''Sebab itu saya kata sebelum ini yang saya tak akan berhenti secara sukarela kerana kalau tengah beribadat buat apa kita nak berhenti.

''Dari segi imbuhan pula ia hanya RM5,000 sebulan. Ia bersamaan gaji permulaan bagi Penolong Profesor,'' ujarnya.

Sanusi juga mengambil kesempatan pada sidang akhbar tersebut merakamkan ucapan menjunjung kasih kepada Sultan Ahmad Shah atas bimbingan dan nasihat baginda sepanjang khidmatnya di UIAM.

Beliau juga melahirkan harapan agar UIAM terus menempa kecemerlangan terutama dalam memainkan peranan sebagai jambatan menyampaikan kebaikan Islam kepada dunia.

''Memandangkan pemecatan saya dilakukan secara tergesa-gesa maka hanya melalui sidang akhbar ini sahaja saya dapat menyampaikan kepada semua pihak di UIAM termasuk mempertahankan maruah saya,'' ujarnya.

Sementara itu, Pengarah Perhubungan Awam UIAM, Abdul Rahim Ahmad dalam kenyataannya memaklumkan pelantikan Mohd. Sidek yang dibuat atas perkenan Sultan Ahmad Shah berkuat kuasa 2 Jun lalu.

Katanya, seluruh komuniti UIAM mengalu-alukan pelantikan Mohd. Sidek sebagai Presiden UIAM yang kelima.

''Kami juga melahirkan penghargaan tertinggi di atas sumbangan Sanusi sepanjang tempoh perkhidmatan beliau di UIAM,'' katanya.

Comments

RMN said…
Siapa kata untuk duduk dalam Am.No bukan saja2 atau suka2. Mesti akan dapat apa2 atau duduk mana2 tau. Kalau tolak Am.No, nikmat juga akan ditolak! Lihat Che Det, lihat Mkzani ( ditekan utk tinggalkn SIC), lihat Sanusi. Lihat beebrapa lagi yg lain.

Bila org kata parti itu utk tembolok, ada org marah! Tapi, lihatlah nasib yang keluar AM.No,..mesti kena 'brenti koje ler'.
Anonymous said…
Bila pendidikan dipolitikkan,tak hairan kemurniannya diganti sifat binatang.alahai,Malaysiaku~

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Puisi Untuk Aliff Aziz