"KAMI ORANG LAMA"


Permainan ini kami bina
atas titi usang
yang kemarau
sesekali bahu kami renggang
jiwa kacau
terumbang ambing cari wawasan.

Permainan ini kami bina

dengan kekuatan

mandian emas kesuburan

dan taman impian

kawasan basah

bersih
dan subur
dengan wangian.


Permainan ini kami bina

sementara

kerana
kami
orang lama.


Syafiq Zulakifli
Dalam Gelap.

HINCUTAN ini menerjah lagi ke kamar sepi. Sesekali ada tinta yang menari lesu. Dan, jari-jari mula bersabda bantulah aku wahai pungguk perindu. Saya menyaksikan Makam Imam Syafie dalam-dalam. Saat muazzin melaungkan saf huruf jar yang bermati-matian mengingatkan seruan solat, saya berdiri di atas mimbar persuratan. Mungkin ini yang terakhir kali. Getus hati berulang-ulang kali berbisik.

Apakah kalam di atas hanya sebuah analogi yang tidak kena mengena dengan apa yang bakal dicoretkan? Mungkin. Itu hanya sebuah gambaran kata-kata. Tetapi makna yang paling besar dan utama, saya mahu mencoretkan cerita kami sebagai orang lama.

Pernahkah anda melihat kereta baru Pesona? Cantik bukan? Kemas dan teratur letak tempat kerusi. Malah sesekali bau harum kereta baru menyucuk-nyucuk kedamaian nubari. Tetapi, barangkali tidak lama bertahan. Benar. Itulah fenomena kehidupan kita.

Ada baru dan ada lama. Sesekali, barang lama juga tidak sesuai digunakan oleh orang baru. Begitulah sebaliknya. Tetapi, tanpa lama, tidak lahir orang baru. Namun, dalam satu sudut pemikiran negatif, barang lama kekadang dibuang ke tepi. Disimpan dalam almari dan kekadang hanyalah potret muzium yang akan dipamerkan di kemudian hari. Kenapa berlaku?

Ini rona kehidupan. Tetapi barangkali kita tidak menyangka; kerana yang lama juga banyak berjasa kepada kita. Mendidik dan mengasuh serta mengajar erti perjuangan di atas tinta. Tetapi mengapa hanya kalam semata?

Benar mungkin; kita orang lama. Nyawa kita tidak lama. Esok lusa, bakal pulang kepada-Nya.

:(Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Puisi Untuk Aliff Aziz