Perangai Pembangkang : Boikot Memboikot

Tahun ini, Hadiah Sastera Kumpulan Utusan di mana pula ya?


Tentunya kenyataan ini sudah lama saya pendamkan. Sejak awal lagi, apabila pihak pembangkang (PAS, PKR, DAP) bekerja keras semata-mata mahukan memboikot Akhbar Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia saya sudah duduk tidak menentu.

"KUALA LUMPUR, 27 Mei (Hrkh) - Pakatan Rakyat hari ini melancarkan kempen memboikot akhbar Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia yang didakwa menyiarkan laporan berbaur perkauman dan berat sebelah."
Ini di antara kenyataan yang diperkatakan oleh pihak pembangkang. Pertama, konon-kononnya akhbar tersebut masih lagi menulis laporan berbaur perkauman dan berat sebelah.

Ya! Saya tidak pernah menafikan perkara tersebut. Namun, jika itulah permasalahannya, mengapa sahaja perkara ini tidak dibawa kepada pihak yang bertanggungjawab. Duduk berbincang dengan pihak yang terlibat langsung sahaja menjelaskan begini dan begini.

Tetapi, tamparan ini sememangnya besar kepada mereka yang di dalam kelompok sastera. Saya tidak menafikan hampir 80% daripada orang sastera juga menyertai pembangkang tetapi jika akhbar ini harus diboikot, ianya langsung tidak wajar.

Sebabnya, tidak lain dan tidak bukan, Akhbar Mingguan Malaysia sahaja yang menyediakan ruang untuk menulis kepada penggiat sastera sehingga kita diiktiraf di dalam Hadiah Sastera Kumpulan Utusan. Tahun ini, siapa pula yang akan membawa pulang wang tunai RM 6,000.00 untuk kategori Novel Remaja dan RM 2,500.00 untuk kategori Cerpen dan Cerpen Remaja manakala RM 1,000.00 untuk Puisi.

Tahun lalu, Zaid Akhtar membawa pulang "Justeru Impian Di Jaring" dengan harga RM 3,000.00. Katakan pada saya, medium apa yang anda sediakan untuk sama-sama bergiat aktif di dalam sastera (khusus kepada pembangkang la)

Ada kebenaran jika anda berkata bahawa Exxon-Mobbil merupakan penaja utama kepada Hadiah Sastera Kumpulan Utusan ini, tetapi siapa yang menganjurkannya jika bukan Utusan Malaysia.

Ha! Jawab dan jawab.

Oleh sebab itu juga, saya kira apabila PMRAM membawa isu boikot-memboikot ini, PMRAM juga dikatakan sekatil dengan mereka-mereka.Comments

Zaid Akhtar said…
Salam.

Saya tidak membeli akhbar, kecuali pada hari Ahad sahaja. Lagipun karya sastera (cerpen&puisi) kebanyakannya tersiar pada hari minggu. Selain Ahad, saya membacanya secara online.

Kadang-kadang terasa wajar juga mengajar media biadab sesekali. :-)
Salam saudara syafiq...

ada benarnya apa yang saudara zaid akhtar katakan...
sesekali perlu juga diajar akhbar yang tiada sikap toleransi dan berat sebelah ni...
bagi penngajaran sehingga mereka tertampar...
baru mereka terbangun dari mimpi yang panjang itu...
sekadar menyokong sesuatu propaganda kepada mereka yang diskriminasi...

=)

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim