Ustazah Kita : Simpan Wajah Dalam Niqab


JARANG-jarang mampu kita bicara berkenaan dengan orang perempuan. Jika anda seorang perempuan pun, mungkin matlamat itu tidak sampai. Anda tentunya akan malu berbicara berkenaan peribadi anda sendiri sebagai seorang perempuan. Saya ingin ketengahkan pendapat saya berkenaan orang-orang perempuan. Dan, sementelah itu saya beranggapan bahawa mereka yang bergelar perempuan akan terguris hati sedikit demi sedikit. (Baca : itu bukan masalah saya)

Saya kecilkan skop perbincangan. Saya akan menyentuh kawan-kawan perempuan kita di Mesir sahaja. Jika anda termakan hati, maksudnya anda telah berjaya mengenal nafsu anda sebagai seorang perempuan. Dan ketika itu, tiada salahnya jika kita berubah bukan? (perempuan Mesir)

Saya ingin namakan perempuan di sini sebagai ustazah agar kalam-kalam saya terus langsung sahaja.

Begini. Saya langsung tidak nampak di mana letaknya kematangan ustazah kita. Lihat sahaja melalui program-program persatuan, wah! tenggelam sungguh. Jika diberikan mikrofon, mereka akan menolak seraya mengatakan, "tak mengapa lah ustaz!" Ini ustazah kita. Ustazah dalam niqab mungkin. Atau, jika bukan mereka yang dalam niqab, mereka yang di luar niqab pun sama juga.

Malu tidak bertempat. Berlakon kadang-kadang. Atau hanya berangan nak jadi ustazah yang matang ketika pulang di Malaysia. Tetapi, hasilnya semuanya dalam tempurung kelapa.

Kedua, ustazah kita ini terlampau hipokrit. Depan kita, seronok tunjuk warak, tapi apabila mereka berhadapan dengan warga Arab, nilai ustazah kita hilang.

Maaflah jika saya katakan niqab ustazah yang tertutup itu menyebabkan minda ustazah pun tertutup. Jika ini ustazah yang kita lahirkan, alamat rugilah dunia.

Dari satu sudut yang lain, ada pula ustazah kita ini yang hanya suka terkinja-kinja di belakang kita. Tapi, tidak salah saya katakan bahawa, yang senyap sunyi di depan kita, itulah ustazah kita yang melompat di khalayak. Mungkin perkara itu saya mampu maafkan kerana bukan itu menjadi masalah utamanya.

Ustazah kita juga tidak ketinggalan tidur dalam jaga. Maksudnya mudah. Ustazah kita ini langsung terikut-ikutkan pemikiran ala-ala kebudak-budakkan saja. Mahu berfikir jauh! Jarang sekali. Tetapi bercita-cita tinggi.

Paling pelik, muka dan wajah ustazah kita ini disimpan dalam kotak almari. Pemikiran kuno saya kira. Atau, sengaja mahu menjual 'mahal' erti seorang ustazah. Mereka terlalu ikutkan trend orang-orang lama yang jauh sudah berusia daripada mereka. Ustazah, kita sudah berada di dalam abad ke-21. Fikiran harus cergas juga.

Ada beberapa perkara lagi yang saya ingin bicarakan berkenaan dengan ustazah kita ini. Tapi mungkin tidak elok dibicarakan di sini. Sengaja saya mahu meninggalkan kemarahan ustazah kita. Dan, saya beranggapan bahawa ustazah-ustazah kita tidak membaca artikel saya ini. Ini bukan cerita mainan. Bukan pula ingin mengutuk sesuka hati. Sekadar bicara peribadi. Tidak lebih daripada itu. Maksudnya, saya mahukan ustazah-ustazah kita tidak tidur dalam niqab mereka sahaja.

Mungkin ini salah HEWI!


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim