Surat-Surat Terakhir

tinta ini dicoretkan ketika hari pertama pelajar-pelajar menghadapi PMR 2007

Sungguh ianya benar. Amat menyakitkan. Terlantar di pembaringan seolah-olah nyali daripada nafas yang berbau harum. Saya menekur bumi lagi. Seakan-akan hayat sudah hampiri. Saya lihat keakraban diri pada Ilahi. Betapa jauh dari sanubari. Entah! Di mana silapnya.

Selepas mengendalikan program sendu sendawa di Asrama Pelajar Johor, hati tidak keruan. Kurang pasti di mana angkara bermula. Namun saya gagahkan diri sehingga ada senak menghantui diri.

Semalaman saya menelusuri tandus kegeringan diri. Mencari makna yang hakiki dan cinta sejati merupakan asbab saya merobek hingga ke dasar hati. Al-maklum, diri sudah tidak akan bernyawa lagi. Sementelah satu persatu bakal ditinggalkan nanti, dan akhirnya saya akan terpalit menyembah bumi.

Kagum melihat anak-anak watan berdiri lesu. Tangis yang memuncak dan kekurangan diri yang semakin lama semakin ranum menyelit-nyelit di kanan dan kiri. Entah ya!

Ghairah diri membisu. Seakan-akan ada penghalang yang akan bertamu. Cukup benar saya mempermainkan sandiwara ini. Cukup!

Saya mengerlip lagi. Kini untuk kali kedua.

Terasa bahang tetamu dari Malaysia belum pudar. Ada manik yang jelas menghakis. Lantas, saya perlu gagahkan diri untuk mendamba keriuhan diri.

Almaklum, dalam keghairahan ini, saya seolah-olah sudah tidak bernyawa lagi. Dan, menunggu masa ditaklifkan untuk yang terakhir kali.

Dan, kerana itu saya katakan pada diri, ini surat-surat terakhir saya.

Nota :
Jika saya menggunakan sastera tinggi, maafkan saja.


Comments

ezainy said…
braVo..payah beno nk paham...nway...mantap2!!hehe

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim