Strereotaip : PMRAM Masih Ketinggalan?

Mungkin program kepimpinan dua hari ini juga dihujum dengan strereotaip

JIKA dihitungkan dengan nilai mandiri sebagai sebuah badan berkanun di Mesir, mungkin saja topik ini wajar diperbincangkan. Mengapa? Semenjak awal 30-an hingga kini, ada sahaja aktiviti-aktiviti PMRAM yang hanya menjalankan konsep pengulangan tanpa disusuli dengan beberapa agenda baru yang difikirkan oleh panel pemikir.

Nah! Letakkan sahaja masalah ini terpundak kepada si pemikir, dan hasilnya tiada kesinambungan yang besar diperoleh lantas menjadikan buah fikiran kita amat tepu. Saya memerhatikan dari jauh. Bagaimana program-program PMRAM ini dianggap strereotaip pada hari ini?

Perkembangan dari tahun ke tahun menyaksikan ada perubahan besar yang telah dilakukan oleh pihak pentadbiran. Perubahan-perubahan ini bukan sahaja semata-mata menjadi agen baru kepada kebajikan yang dijanjikan kepada ahli, malah ianya merupakan agenda yang terbesar yang akan diperoleh sementelah beberapa perkara yang difikirkan sesuai untuk disalurkan kepada ahli.

Lontaran idea yang berterusan menjadi pemangkin agar semua garapan nilai-nilai itu dibina dan hasilnya dengan program-program baharu yang tercipta hasil daripada beberapa pemikiran.

Realitinya, ada beberapa perkara yang tidak disenangi. Pihak yang terbabit menganggap bahawa pentadbiran PMRAM wajib mengekalkan program-program terdahulu disamping membina program-program baharu yang dirasakan ianya diteruskan mendepani cabaran masa dan arus perkembangan waktu.

Namun, daripada sudut yang lain perolehan keadaan yang sama mungkin menjadikan ianya seakan-akan copy-paste dan tiada hasil yang menarik. Ini dilihat daripada perkembangan program-program kepimpinan, program dakwah, program sukan dan sebagainya.

Justeru, usah menuding jari kepada pentadbiran sedangkan anda juga langsung tidak pernah memikirkan hal ini.

Nota :

Jalan-jalan tercari-cari di mana idea-idea baru mahasiswa kita yang mampu bersungguh-sungguh cakap-cakap di belakang. S+E+N+G+A+L = ?

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim