Pejabat PMRAM di Rumah Melayu : HAK YANG TIDAK BOLEH DIPERTIKAI

PMRAM : Rumah Melayu menjadi tempat berhimpun tanpa sekatan

Program 'Genggam Bara' yang diadakan di Dewan Solah Kamil, Universiti Al-Azhar, Mesir merupakan program tahunan yang semestinya menjadi bual bicara kepada semua kepimpinan baik di peringkat Badan Kebajikan Anak Negeri mahupun Dewan Perwakilan Mahasiswa.

Isu-isu membangkitkan semangat cinta pada Rumah Melayu, disamping berusaha menjadikan kepimpinan mahasiswa Mesir pada hari ini tidak mandom daripada pemikiran yang realistik.

Kebenaran ini jelas apabila seramai hampir 250 orang kepimpinan di bawah naungan PMRAM bersama-sama menghadiri program ini serta mencari kata pemutus di dalam melaksanakan dasar-dasar pentadbiran PMRAM.

Slot 'Menelusuri Sejarah Kita' yang dibentangkan oleh Saudara Mohd Hafiz Mansor dan Saudari Dayang Noraini Awang Damit menyaksikan pemahaman yang utuh dan padu kepada kepimpinan hari ini terhadap sejarah PMRAM suatu masa dahulu.

Mereka seringkali menyatakan bahawa kehadiran PMRAM menjadikan kebajikan dan segala bentuk pemikiran disalurkan atas dasar memperkuatkan tautan ukhuwah di kalangan anggota.

Sedari maklum, apabila membuka lembaran sejarah PMRAM, kita seringkali mengingatkan betapa besar pengorbanan yang diberikan oleh orang-orang lama dalam PMRAM di dalam memperjuangkan hak memiliki tanah tersebut.

Oleh yang demikian, melalui peruntukan yang tersedia ada (seperti di bawah) seharusnya peraturan ini wajar dipertimbangkan semula.

Di dalam dokumen Peraturan-peraturan Asrama Rumah Melayu bagi tahun 1971 dan 1986 yang ditandatangani bersama oleh Duta Besar, Pengarah Jabatan Penuntut dan Yang Di Pertua PMRAM, Fasal 1 (Pendahuluan) Ceraian 1.3 telah menyatakan bahawa: “ Tapak bangunan ini adalah diperolehi dari hadiah pihak berkuasa Kerajaan Mesir atas daya usaha dan jasa ahli-ahli Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir.” Manakala ceraian 1.6 bab yang sama pula menyebut: “Anjung tingkat bawah asrama ini adalah dikhaskan sebagai pejabat Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir.”

Hak PMRAM dalam penggubalan dasar-dasar pentadbiran asrama pula dinyatakan dalam Bab 2, ceraian 2.3 yang berbunyi: “Dasar Pentadbiran Asrama ini diputuskan oleh sebuah jawatankuasa, terdiri daripada:- Pengarah JPM (Pengerusi), Penyelia Asrama (Setiausaha), Pegawai Kebajikan (I) JPM, Pegawai Kebajikan (II) JPM, Juruwati Asrama dan Tiga Orang Wakil PMRAM .”


Justeru, mengembalikan hak itu sudah wajar.

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim