Menghayati Sejarah


(gambar Panglima Salleh Perang)

Sila baca artikel sejarah Berita Harian Ini

Saya pernah berkali-kali tertampar untuk menulis artikel berkaitan sejarah. Yang paling mendesakkan ketika ingin mendapatkan fakta lewat berkarya untuk Sayembara Penulisan Novel Sejarah Johor II, anjuran Yayasan Warisan Johor dan Gabungan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA).

Namun, akhirnya niat itu saya tinggalkan bulat-bulat di dalam nubari. Mungkin saja saya berkira-kira mentah untuk menukilkannya di dalam bentuk penulisan tatkala pencernaan ilmu saya masih belum padu.

Kini, berdikit-dikit saya mempelajari sejarah itu. Yang penting bagi saya, sejarah yang telah mendewasakan kita tentang sesuatu. Sesungguhnya, saya bukanlah seorang insan yang meminati sejarah. Malah fakta-fakta mengarut begini sememangnya menjadi perkelahian di dalam minda sendiri.

Saya mendesak jiwa tatkala membaca sejarah agung Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir. Di sana, saya diperkenalkan dengan tali arus perjuangan orang-orang lama yang membawa kepada ketamadunan generasi hari ini.

Saya mengajak diri berhari-hari untuk menghafaz sejarah agung ini. Bermula sejarah PMRAM yang lalu hingga meresapi setiap jejak itu hingga ke hari ini.

Benar! Sejarah yang mengenalkan kita dengan golongan bangsawan sesuatu ketika dahulu. Sejarah juga yang mempamerkan kebudayaan bangsa, agama dan sastera.

Bukankah Rasulullah s.a.w. sendiri mempunyai sejarah agung tersendiri? Hasilnya ia dijual sebagai bacaan wajib anak-anak pada hari ini. Berbekalkan semangat dan mandiri diri, mengapa kita tidak pernah menghayati sejarah dan mengkaji sedalam mungkin erti sebuah sejarah yang amat agung ini?

Al-Quran terlafaz beberapa kalam yang memperagungkan erti sejarah. Lihat sahaja menerusi sejarah Nabi-Nabi, sejarah Sahabat Baginda, sejarah Ashabul Kahfi dan bermacam-macam lagi sejarah yang tersingkap menerusi ayat demi ayat yang kita khatami berhari-hari.

Justeru, kalian perlu meletakkan minda agar suatu masa nanti, kita yang mengembalikan sejarah agung negeri, negara, dunia, bangsa dan agama kita sendiri.

Usah berpaling lagi. Ayuh teruskan membaca karya sejarah.Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim