Kudratkan Sebuah Pengorbanan

i
SYUKUR di atas setiap janji Tuhan. Saya lulus cemerlang di dalam peperiksaan semalam. 95%. Markah ini jarang-jarang diperoleh. Saya harap kejayaan ini berkekalan. Saya ingin lahir sebagai mahasiswa yang cemerlang.

ii
Saya mahu cerita tentang erti pengorbanan. Pengorbanan seorang ibu yang melahirkan. Pengorbanan seorang ayah yang mendewasakan. Pengorbanan seorang kakak yang memenatkan dirinya untuk saya.

Sungguh-sungguh saya mahu bercerita. Dan, cerita-cerita itu saya kira panjang entah ke mana.

Tutup.

Saya didewasakan di dalam PMRAM ini dengan sebuah taklifan. Taklifan yang langsung tidak dipinta. Malah, saya pernah 'menangis' kerana ditaklifkan sedemikian rupa.

Saya mengambil langkah berat. Berulang-ulang kali mengulangi bahawa saya tidak mampu ditaklifkan lagi. Saya mahu jadi insan yang mengenal erti 'kemewahan' seorang ahli. Yang mampu bicara apa sahaja. Mampu mengkritik apabila dipinta. Mampu mengajar pelbagai cara.

Saya berulang-ulang kali bercerita tentang kekurangan saya. Kudrat yang saya ada. Dan, pelbagai lagi yang difikirkan oleh minda saya sendiri.

Saya bukanlah terbaik di kalangan kalian. Malah saya dilahirkan seperti insan terbuang yang dikutip untuk digunakan oleh ahli. Itu bukan minda saya. Saya banyak kali berbincang tentang hal ini dengan kawan-kawan seangkatan.

Benar! Sebab itu saya amat marah apabila kalian tidak berdisiplin melaksanakan sesuatu perkara. Kalian pernah menganggap saya duduk selesa. Malah, saya tidur lena sentiasa. Dan, barangkali ramai yang langsung mempertikaikan usaha yang saya lakukan.

Mudahnya begini.

Kalian perlu belajar mengenal erti pengorbanan. Pengorbanan kerana ditaklifkan. Berapa kerat di antara kalian berhujah lantang mempertahankan PMRAM dan akhirnya menolak mengisi borang kepimpinan. Aduh! Sungguh dangkal pemikiran kalian.

Dan, sebab itu saya simpulkan, jika kalian tidak duduk dikerusi saya, usah mengatakan saya tidak sebaik kalian.


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim