Hijrah dan Saya


Kali pertama saya menyanyikan lagu hijrah, ketika saya Darjah 1 sekolah kebangsaan. Mungkin terlalu lama sudah ianya terjadi. Malah, dalam satu sudut yang lain, mengikut perkiraan saya sudah 16 tahun ia berlalu. Namun, kenangan itu tetap indah.

Bagi mereka-mereka yang lahir pada 10 Januari pada tahun ini di Malaysia, tentunya hari amat bermakna bagi mereka. Manakan tidak, tarikh 1 Muharam ini adalah tarikh yang signifikan dengan peristiwa pernghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekah ke Kota Madinah.

Saya menyorot kembali nostalgia lama. Dalam simpanan saya ada sebuah cerpen yang saya tulis tentang 'Muharam' tetapi masih belum lagi sampai ke penghujungnya. Mungkin kalian boleh membacanya pada Muharam 1430H nanti.

Hiba hati tiada siapa yang tahu. Apakah peristiwa yang berlaku pada saya ketika tarikh ini? Saya telah kehilangan seorang insan. Walaupun beliau tidak hidup di dunia ini, namun roh beliau yang telah memimpin setiap pergerakan saya. Pada fikiran saya, beliaulah yang telah mendoakan saya sehingga saya tiba ke Mesir ini.

Jiwa saya tiba-tiba menangis sebak. Jikalau 'almarhum' masih hidup, beliau sudah berumur 12 tahun pada tahun ini. Dan, semestinya beliau akan menghadapi peperiksaan UPSR pada tahun 2008.

Saya teringatkan 'adik' saya di negeri sendiri. Mungkin beliau faham kekerdilan saya terhadap perkara ini. Merintih, mengharap dan ingin memperelokkan diri lantas taubat nasuha di atas kealpaan diri selama 22 tahun ini.

Isi hati yang berkarat ini sukar ditafsirkan. Malah sebagai hamba Allah yang amat kerdil mengenal diri, saya kekadang jadi tidak menentu. Ada saja yang tidak mengenainya. Namun, doa yang dipanjatkan ini moga-moga akan dipimpin oleh nusrah Allah yang Maha Esa.

Peristiwa hijrah ini adalah peristiwa bersejarah di dalam diri sendiri. Al-Fatihah untuk Allahyarham Abdul Hai bin Zulakifli (1 Muharam 1417H)
Masa terlalu cepat berlalu.

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim