Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Tuesday, December 18, 2007

Mengenali Penulis Novel Ayat-Ayat Cinta


(Gambar ihsan daripada : Ummu Hani Abu Hassan)
http://hanihassan.blogspot.com


Habiburrahman El-Shirazy, lahir di Semarang pada hari Khamis, 30 September 1976. Memulakan pendidikan menengah di MTs Futuhiyyah 1 Mranggen dan terdidik melalui asuhan sistem 'kitab kuning' di Pondok Pesantren Al-Anwar, Mranggen, Demak di bawah asuhan dan seliaan KH. Abdul Bashir Hamzah. Pada tahun 1992, beliau merantau ke Kota Budaya Surakarta untuk menuntut di sana. Selepas itu, beliau melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Usuluddin, Syukbah Hadith di Universiti Al-Azhar, Kaherah, Mesir.

Penulis novel terkenal 'Ayat-Ayat Cinta' ini telah mula mendapat tempat dihati penulis-penulis muda dan belia disamping pengekalan 'novel Islami' yang akhir-akhir ini menjadi bual bicara masyarakat. Marilah kita mendoakan akan lahir seorang lagi anak-anak bangsa kita mendaulatkan sastera Islam di Malaysia.

No comments: