Salam Lebaran 1428H

Lebih kurang 24 jam lagi, Hari Raya Aidilfitri 1428H akan disambut dengan meriah. Benar! Saya sendiri yang mendengar Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja mengisytiharkan di kaca televisyen tepat jam 8.00 malam tadi. Namun, kegembiraan itu sedikit tercalar apabila saya kurang sihat untuk beberapa ketika. Tidak senang untuk duduk di atas kerusi sofa yang baru dicuci dan tidak pula selesa baring di atas katil peribadi yang belum dikemas lagi.

Saya terpaku sendiri. Doa dipohon agar kesihatan saya berkekalan sehingga 1 Syawal nanti. Tidak sabar memakai pakaian serba merah pada tahun ini. Mungkin sudah menjadi trend, pakaian ber'tema' adalah suatu yang tidak boleh dipisahkan tatkala hari raya. Dulu, masa kecil-kecil jika kami sekeluarga tidak jalan sedondon, bukan namanya hari raya. Tapi, sudah menginjak dewasa, trend itu kami sudah tidak pakai. Namun, tema harus dikekalkan. Warnanya tetap serupa. Merah dipilih pada tahun ini.

Apapun warna yang menjadi pilihan, biarlah saya berhari raya sekadarnya. Tidak mahu berangan-angan untuk mengisi kocek yang sebenarnya masih wajar diisi. Kita sudah berkerjaya kata sebahagian rakan-rakan saya di Malaysia. Namun, jika ada yang menghulur mengapa harus kita menolak? Sekurang-kurangnya dapat mengisi perjalanan dan persiapan saya untuk pulang ke bumi Mesir nanti. Setakat ini, beberapa perancangan telah pun dibuat untuk membelanjakan wang itu tadi. Sejujurnya, saya ingin menunaikan fardu Haji yang merupakan rukun Islam ke-5 akhir tahun nanti. Jika ada rezeki, insya-Allah kita akan bertemu di rumah Allah (Masjidil Haram). Moga-moga doa malam 30 Ramadan ini diberkati Allah s.w.t.

Ketika berfikir dan berangan tentang kemeriahan hari raya, saya sebetulnya tidak pernah menikmati suasana hari raya di kampung seperti insan lain. Semenjak dari lahir, saya menyambut satu Syawal di Boon Lay Avenue, Jurong, Singapura. Perjalanannya tidaklah mengambil masa yang lama. Selepas bermaafan di hari raya ketika 1 Syawal di rumah, kami sekeluarga biasanya akan bergegas ke Singapura tepat jam 10.00 pagi. Dan, apabila tiba di rumah nenek di Singapura terus saya akan mencari ruang untuk tidur sehingga malam kerana kebiasaannya hari raya pertama adalah hari tidur semata-mata. (macam di Mesir saja)

Benar! Saya tidak berjalan ke mana-mana. Menunggu warga sanak-saudara datang ke rumah nenek saya sahaja. Dan, saya akan menyambutnya di tepi pintu atau hanya berkurung di dalam bilik sahaja. Mungkin suasana ini pelik pada sebahagian orang. Namun, inilah suasana saya ketika berhari raya di Singapura.

Dan, tahun ini saya merasai bahawa trend itu masih sama. Tiada yang akan membezakan suasananya. Cuma mungkin jika dahulu pakcik ramai yang masih bujang, namun kini kebanyakannya sudah berumah tangga. Ini suasana biasa yang saya tempuhi. Mungkin kalian lebih hebat menyambut hari raya.

Suasana di Mesir bagaimana ya? Adakah semeriah dahulu atau tidak? Moga-moga kemeriahannya berkekalan. Masjid Musa An-Nusair yang menjadi medan utama berkumpul semua ahli PMRAM untuk bersolat hari raya di sana semestinya lebih meriah dari tahun-tahun sudah. Buat yang mengenali saya, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

Di sebelah anda adalah suasana hari raya di hadapan bazar Geylang Serai berhadapan Joo Chiat Complex, Singapura.

Bila tiba hari raya
Semua insan bergembira
Tetapi bagiku hanyalah kesedihan
Yang menyelubungi hidup...

Comments

IshaQHaniS said…
Kim salam orang2 Boon Lay Avenue yer.... huhu

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim