Pulanglah

Sukma saya berbisik untuk pulang. Tetapi, ada sahaja yang mula menghalang. Pertama, tiket kapal terbang yang telah menetapkan tarikhnya untuk pulang. Sebetulnya, bukanlah tarikh itu yang saya pinta. Mungkin broker yang menguruskan tiket saya terlalu terperanjat dengan saya lantas menguruskan tiket saya di dalam keadaan tergesa-gesa. Hasilnya, tiket saya diletakkan tarikh bermacam-macam.

Untuk menukar tarikh penerbangan amat payah. Beberapa minggu lalu, makcik saya sendiri telah berurusan dengan Singapore Airlines tetapi masih gagal menukarnya. Alasan mereka, tempat dah penuh. Tunggu waiting list sahaja. Saya berkerut sendiri.

Di sebalik kekecohan tiket yang entah tiada kesudahan, saya dihantar bertalu-talu pesanan ringkas daripada anak-anak murid supaya tidak meninggalkan Malaysia. (baca : ada orang masih sayang). Ada yang menyatakan, ustaz dah lupa dengan kami bila jumpa kawan ustaz di Mesir. Ada pula yang mengatakan, sedih bila ustaz tak ada.

Apa jasa saya pada mereka? Entah! Mungkin ada pada sebahagian daripada mereka. Benar! Ada di antara mereka yang saya ajak keluar ke bazar Ramadan bersama, ada pula yang selalu berkirim sms menyatakan hal peribadi masing-masing dan bermacam-macam lagi. Tetapi yang ditinggalkan tetap akan tertinggal. Serta, yang menanti akan terus menanti. Hati bergalau. Rasa bersalah pada diri. Namun, saya tetap akan pulang. Tapi bukan dalam masa terdekat ini. Mengikut tarikh penerbangan yang telah dirancang.

Pada kesempatan ini, saya belum terlewat mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua sahabat-sahabat yang mengenal diri saya ini. Terima kasih atas segalanya. Maaf atas salah silap yang pernah saya lakukan.

Untuk mereka yang jauh... saya meminati Aishah dengan lagu-lagunya. Beberapa bulan lalu saya bertemu dengan beliau di Plaza Angsana, Johor Bahru.

Aishah
Pulanglah

( ...Sayang
Di hari yang mulia ini
Ku pohon keampunan
Hanya satu yang ku pinta
Pulanglah... )

Termenung ku sendiri
Memendam rindu tidak menentu
Kasih suci murni yang kita bina
Hapus hancur oleh kata fitnah

Di pagi hari raya
Hati sayu mengenang dirimu
Mudahnya kau menggantikan diriku
Seolah cintaku tak berharga

( korus )
Apakah suratan
Aidilfitri satu titik akhir
Sekian lama bercinta
Kau tiada di hari mulia

Keampunan ku pohon
Sekiranya aku yang berdosa
Pulanglah ku merindui mu sayang
Ku menanti dengan hati rela ( jiwa raga )

( ulang dari korus )

Pulanglah kepangkuan ku oh... sayang
Ku menunggu mu di hari raya


Pesanan : Jangan sedih buat, Ustaz Hairul, Ustaz Hadi, Ustaz Hud, Ustaz Alang, Ustaz Rafzan, Ustaz Kenny, Ustaz Muiiz, Ustaz Juzaili, Ustaz Rasul, Ustaz Yo, dan Ustaz Nazrul. Antum semua nak apa?

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim