Tujuh Surat Kemaafan


Ada beberapa insan yang saya perlu minta maaf secara jujur. Bukan kerana saya telah bercium dengan seseorang seperti Asyraf Sinclar bersama Bunga Cinta Lestari yang sedang hangat dibualkan kisah jujurnya sekarang ini. Namun, saya ingin mohon keampunan kepada beberapa orang yang tidak perlu saya sebutkan nama mereka.

Pertama, kepada sahabat saya "A" kerana telah membuat cereka palsu kepada beliau. "Saya telah terlanjur." Tidak! Sejujurnya, saya masih belum lagi terlanjur dalam gerak kerja saya sehingga hari ini. Saya punya fikiran yang waras. Saya juga ada maruah diri dan harga sebuah pemikiran.

Kedua, kepada guru saya. Bukan saya minta ditaklifkan sebegini. Ini taklifan paling berat. Taklifan di saat insan sedang bergelumang dengan dosa dan noda. Ini kafarrah buat diri saya. Namun, tidak salah kalau saya katakan saya sebagai manusia biasa. Tidak lari daripada melakukan kesilapan. Ya!

Ketiga, kepada sahabat saya juga "P". Saya bukan pinta ini semua. Itupun kerana terpaksa. Melangsaikan hutang-hutang pekerjaan yang sarat pada bebanan ini. Entah! Kebuntuan membelenggu diri saya. Inikah dugaan yang paling berat. Berat kaki melangkah pergi. Namun, saya perlu ada rasa takut akan soalan akhirat nanti.

Keempat, kepada adik saya "I". Bukan niat saya memarahi kamu. Bukan pula saya ingin membebel yang tidak tentu pasal. Bukankah adik tahu, saya tidak suka adik buat masalah di sekolah. Ini baru satu! Kalau lepas ni, kena buang? Siapa susah? Saya leteri kerana rasa tanggungjawab sebagai seorang abang. Saya punya jatidiri untuk hidup. Kalau saya boleh cemerlang hingga ke saat ini, kenapa tidak untuk adik? Saya tidak mahu adik berfoya-foya. Belajar faham!

Kelima, kepada anak saya "N". Saya minta maaf kerana terpaksa berterus-terang. Ayah tidak suka ada anak-anak ayah bergelar penyanyi. Ayah tahu, itu lagu asli atau keroncong. Tetapi mengapa tidak pilih jalan lain. Ayah tidak mahu lagi suara "N" berada di udara hingga mencapai riang tawa anak-anak khinzir di tapak konsert. Tolonglah. Ayah rasa gambar yang ayah rakam buat "N", mahu sahaja ayah jualkan pada majalah-majalah. Nak tunjuk anak ayah terlalu dangkal dalam berfikir.

Keenam, kepada isteri saya "A". Maafkan abang sayang, kerana abang perlukan berehat. Ini adalah surat terakhir abang. Wassalam.

Ketujuh, kepada-Mu Ya Allah! Aku mohon taubat setinggi-tinggi taubat andai inilah masa dan saat yang paling terakhir dapat aku hidup mengenal-Mu. Ramadan kian hadir dan bertamu lagi. Syukur atas segala nikmat yang Engkau berikan. Tak dapat kubalasi walau sepincing pun. Kesalahan dan kebodohan lamaku itu, tidak dapat ku bendung lagi. Namun, aku tahu kau Maha Mendengar akan sesuatu permintaanku. Maafkanlah aku, moga taubatku diterima oleh-Mu.


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim