Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, September 13, 2007

Proses Penciptaan


Dua bulan ini, saya latih diri saya untuk bertatih. Saya masih belum pandai berjalan dengan sempurna. Kesempatan di Malaysia juga, saya gunakan dengan sebaik mungkin. Merantau ke sana-sini, walaupun tidak jauh mana.

Benar! Saya masih di dalam proses penciptaan. Sebulan yang lalu, saya telah langsaikan beberapa agenda penulisan di Dewan Bahasa dan Pustaka, dan hampir seminggu yang lalu, saya telah selesaikan tugas mewakili anak-anak Johor di Mesir.

Ini cerita benar. Kalau diberi dacing pada saya, lantas dacing itu akan condong ke negeri Johor. Ini bermakna, tugas saya lebih memihak kepada negeri berbanding peringkat kebangsaan. Sebagai salah seorang pemimpin peringkat kebangsaan (pusat) saya rasa tidak adil pada diri. Atau, mungkin mudah saya anggap bahawa, Johor adalah negeri saya dan mudah untuk saya bergerak.

Atau, ada mereka yang mungkin mengatakan itu alasan saya tidak bergerak ke mana-mana. Sejujurnya, bukanlah saya ini tidak rajin di dalam bertindak. Tetapi, ripuh tugas tiada siapa yang dapat ketahui.

Namun, apa jua masalah yang melanda itu adalah sebuah latihan buat diri kita. Doakan semuanya selamat.

Mencipta puisi dan cerpen bukan sesuatu yang mudah. Apa lagi, otak saya sekarang hanya tertumpu pada sebuah novel. Doakan ada sebuah hasil.


No comments: