Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Monday, July 16, 2007

SAYA BUKAN MEMILIH –Syafiq


Oleh : Joyah

Kecoh satu cerita yang Joyah dengar, ada seorang pelajar yang pulang ke Malaysia dan bertugas di Malaysia tidak kekal lama di satu agensi. Cerita itu gara-gara beliau dapat tawaran di tempat lain. Maka suka atau tidak, pihak pentadbiran kenalah terima. Jangan nak marah. Ini semua ketentuan. Benarlah firman Allah yang bermaksud, “Kita merancang dan Allah jua merancang, namun perancangan Allah lebih baik.”

“ Saya bukanlah terlalu memilih di dalam bidang kerjaya. Namun, permintaan daripada satu pihak yang lain, memaksa saya mengisi tugas yang lain pula,” jelas Syafiq.

Beliau dikatakan bertugas di Jabatan Undang-Undang, Johor Corporation bermula 16 Julai 2007. Namun, di atas cabaran yang diberikan selepas itu, ada pihak pula yang menempatkan beliau di tempat yang lain.

“Insya-Allah. Apa-apa sektor saya pun, ini sebagai latihan. Saya tidak pernah memilih tugas dan kerjaya. Namun, saya reda dengan ketentuan Allah. Mungkin, sikap saya suka berhadapan dengan kanak – kanak, menyebabkan saya memilih untuk bertugas di sekolah,” jelas beliau lagi.

Joyah difahamkan bahawa si dia ni terpaksa buat keputusan di dalam jangka masa 30 minit kerana beliau terpaksa melaporkan diri pada keesokkan harinya (17 Julai). Apa-apa yang terjadi pada Syafiq, Joyah doakan semoga Syafiq bahagia.

Joyah – “Lepas ni mana pulak?”

1 comment:

IshaQHaniS said...

pening Tan Sri camni?