Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Friday, July 13, 2007

Berjihad Dalam Perniagaan


Sejarah Johor Corporation (JCORP) bermula setelah tercetusnya peristiwa 13 Mei 1969. JCORP beroperasi pada 1970, seiring dengan pelancaran Dasar Ekonomi Baru (DEB). Aspirasi JCORP adalah menjayakan perniagaan untuk merapatkan jurang ekonomi antara kaum di negara ini selaras dengan matlama DEB.


Aspirasi JCORP ini cuma boleh dijayakan dengan penampilan barisan usahawan yang gigih. Inilah sebenarnya yang diharapkan daripada sesebuat organisasi korporat, khasnya yang dimiliki kerajaan-menjadi aset dan bukan menjadi beban. Pembentukan organisasi yang bersifat usahawan dilengkapi dengan barisan anggota yang mempunyai daya keusahawanan yang tinggi berupaya menjayakan aspirasi JCORP.


Dengan adanya daya keusahawanan tinggi, organisasi perniagaan dan korporat berupaya mencipta kekayaan secara berterusan. Menerusi kejayaan besar dalam perniagaan, bangsa Melayu dan bumiputera mampu merapatkan jurang ekonomi, tanpa perlu bergantung pada orang lain.


Petikan daripada majalah Dewan Masyarakat JULAI 2007

No comments: