Seteguh Kudrat-Mu Rabbi

Oleh : typeace

Jika anda ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah (LTAK) semalam, pastinya anda akan melihat gelagat seorang mahasiswa Malaysia yang tidak mahu meninggalkan bumi Mesir. Mungkin terlalu sayang atau rasa berat mengucapkan lambaian salam untuk semua pejuang Allah di bumi Mesir atau sekadar berlakon drama di LTAK. Ye lah, untuk membuat aksi semacam itu (lakonan semalam) bukannya mudah.

Saya pernah juga menonton aksi begitu di dalam drama "Penghujung Rindu" yang dilakoni oleh Sofea Jane dan Faizal Hussien satu masa dahulu. Saya beranggapan itu adalah episod drama yang tidak akan dapat lagi dilihat. Tetapi pandangan saya meleset. Drama itu dapat juga dilihat di dalam keadaan realiti apabila saya berada di perkarangan dewan berlepas LTAK.

Usai adegan drama itu, maka terbukulah sebuah memori di dalam lipatan sejarah Ustaz Muhammad bin Arshad selaku mantan badan pengurus PMRAM sesi 2005 dan 2006 yang menjadi 'musyrif' untuk seorang mahasiswa/wi kita pulang ke Malaysia.

Semalam, tiada airmata yang terjatuh di lantai. Suasana hiba walaupun terasa dapat dikawal di dalam keadaan aman. Saya rasa ada juga yang hendak mengalirkan airmata namun terpaksa akur dengan kegagahan pihak majlis pada malam tadi.

Apapun, airmata bukan kayu pengukur sebenar sebuah perpisahan. Apa yang lebih utama, tugas dan peranan yang perlu kita jalankan lebih parah dan lebih dahsyat daripada perpisahan itu. Terima kasih kepada Ustaz Muhammad bin Arshad yang banyak (baca: banyak giler sangat) membantu perjuangan Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM). Kami semua mendoakan ustaz agar senantiasa di dalam redha Ilahi. Jangan lupa berkirim sms jika rindu datang bertamu. (hehehe..kes jiwang pulak ni!)

Lagu : Teriring Doa
Penyanyi : Sudirman

Bersama salam ku kirim
Teriring doa dan restu
Sepenuh kasih nan syahdu
Terimalah kasih ku

Sungguh pun jauh terpisah
Dihati dekat selalu
Kekasih usah gelisah...
Tenangkan lah hatimu

( korus )
Biarkan masa beredar
Hari pun berganti minggu
Hadapilah dengan sabar... Oh sayang ku
Kuatkan tekadmu intan
Tempuhi segala rintangan
Pastikan kita bertemu kau dan aku

( ulang korus )

Comments

Dr Kadir said…
Sedihnyer.. smua pun sugul je. Moga us mat sihat2 je kat mesia meneruskan perjuangan di sana.

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim